Review: Tado V3+

Johan van de Westerlo, 06 januari 2019
Profiel
De Tado V3+ is een goede optie wanneer je op zoek bent naar een slimme thermostaat. De starterkit is een compleet pakket dat voor de schappelijke prijs van €199,- een totaalervaring biedt. Op afstand je verwarming bedienen of automatisch laten uitschakelen, of volgens een tijdsschema je huis verwarmen, het kan allemaal. Daarnaast past het strakke design ook in elk huis zonder al te veel poespas.

Vandaag de dag wordt er steeds meer domotica toegepast in huizen. Dit gebeurt op verschillende manieren, waaronder op de centrale verwarming. Dit gebeurt veelal door een slimme thermostaat waarmee je onder andere data kunt uitlezen en de temperatuur op afstand kunt bedienen. De Tado V3+ is een van deze slimme oplossingen voor je verwarming.

We mochten aan de slag met de Tado V3+ Starterskit inclusief de slimme radiatorknop. Bij het uitpakken troffen we enkel een vierkante thermostaat, wat bevestigingsmateriaal en de bridge met toebehoren. Middels een beknopte handleiding word je begeleid met het monteren en aansluiten van de kit. Het klinkt allemaal erg spannend, maar het stelt vrijwel niets voor, mede door de simpele handelingen die beschreven staan. Tado heeft het voor verschillende situaties beschreven dus voor ieder zit er wel iets bij dat ze kunnen gebruiken. De thermostaat an sich ziet er vrij kaal en standaard uit. Dit is ideaal voor wanneer je een stijlvol model wilt zonder allerlei toeters en bellen. Zo is hij enkel voorzien van één fysieke knop en twee aanraakknoppen, want meer heb je niet nodig. Naast de knoppen is er een display aanwezig dat over het algemeen uit staat, maar informatie toont wanneer je er om vraagt.

De bridge is een staafje dat je op je router aan dient te sluiten. Deze zal vervolgens zorgen voor een connectie met je thermostaat en de buitenwereld zodat je met de app van buiten je huis onder andere de temperatuur kunt regelen. In de Tado-app is vrijwel alles te regelen. Denk hierbij aan het opzetten van “slimme schema’s”, waarmee het onder andere mogelijk is om vooraf een schema samen te stellen wanneer de verwarming aan gaat en op welke temperatuur. De bridge maakt het ook mogelijk om geofencing te gebruiken. Hiermee wordt herkend wanneer je te ver van je huis bent, waarop vervolgens de verwarming uitgeschakeld kan worden of juist alvast aangezet kan worden omdat je richting huis gaat. De app kan ook worden gebruikt om inzicht te krijgen in het verbruik van de afgelopen tijd.

Een van de grote voordelen van de Tado V3+-thermostaat is dat deze zelflerende is. Er wordt rekening gehouden met de weersomstandigheden en daarop kan de thermostaat inspelen. Ook beschikt hij over de mogelijkheid om een open raam te signaleren. Dit heeft normaliter invloed op het stookvermogen omdat de koude lucht opgevangen moet worden. Als extra toevoeging op de Tado V3+ is er de slimme radiatorknop. Er kunnen een of meerdere slimme radiatorknoppen worden gebruikt om specifieke radiatoren onafhankelijk van elkaar te kunnen aansturen. Dit is ideaal voor een verwarming op bijvoorbeeld de zolder die zo af en toe aan mag wanneer je er bijvoorbeeld aan het werk bent.

De Tado V3+-starterskit is vanaf €199,- te krijgen, wat een gemiddelde prijs is voor een compleet pakket voor een slimme thermostaat. Met de starterskit kun je vrijwel elk huis voorzien van dit leuke stukje technologie. Wanneer je de slimme thermostaat wilt gebruiken, kun je deze los kopen voor de prijs van €79,-. Dit is wel wat aan de hoge kant gezien je ook handmatig die enkele radiator kunt aanzetten, maar wanneer je het allemaal geautomatiseerd wilt hebben dan is dit zeker een leuke toevoeging op je slimme huisverwarming.