Review: Sony WH-1000XM3

Johan van de Westerlo, 03 januari 2019
Profiel
Sony weet met de WH-1000XM3 wederom een hoge kwaliteit te leveren op alle gebieden. De bouwkwaliteit is goed, het geluid is fantastisch en de bijzonder goede Noise Cancelling is beter dan ooit en zorgt voor totale rust. Je dient er € 380,- voor neer te leggen, maar dan heb je ook wel een geweldig apparaat.

Dat we vinden dat Sony goede headsets produceert blijkt wel uit de verschillende reviews die we hebben geplaatst. Eerder dit jaar hebben ze een nieuw model in de 1000XM-serie onthuld en recentelijk hebben de we de Sony WH-1000XM3 mogen testen. Onze bevindingen lees je in deze review.

In de doos treffen we de headset aan samen met wat accessoires, zoals een opberghoes, USB-kabel, audiokabel en verdeelstekker. Wie een beetje bekend is met deze serie zal het model al gauw herkennen gezien het er visueel vrijwel hetzelfde uitziet als de voorgaande modellen. Er zijn kleine aanpassingen gemaakt om toch een beetje onderscheid te maken.

De hoofdtelefoon voelt erg degelijk aan en is merkbaar van prima bouwkwaliteit. Het voelt niet plastic aan of maakt krakende geluiden wanneer je de hoofdbeugel buigt. De lederen oorkussens voelen lekker zacht aan en bieden veel comfort rondom de oren voor uren luisterplezier. Het lichtgewicht zorgt er tevens voor dat je bijna niet merkt dat je hem draagt. Aan de binnenkant van de hoofdband is een lederen kussen gemonteerd. Ook dit is bevorderlijk voor het draagcomfort. Het model is in twee kleuren beschikbaar, namelijk zwart en zilver. Dit is een verassing ten opzichte van het voorgaande model. Deze was namelijk in de kleur goud beschikbaar.

Audiotechnisch is de Sony WH-1000XM3 bijzonder goed, net als de voorgaande modellen in de serie. Een lekker vol geluid met een goede bas zorgt ervoor dat vrijwel elk nummer lekker klinkt, ongeacht het muziekgenre. Alle tonen klinken goed en zorgen er gezamenlijk voor dat de balans goed is en doen elkaar niet tekort. Deze ervaring wordt mede versterkt door de goede afsluiting van de zachte oorkussens, maar ook de Noise Cancelling draagt hier een steentje aan bij.

De Sony WH-1000XM3 is namelijk voorzien van een HD Noise Cancelling QN1-Processor. Sony beweert dat door middel van deze processor het geluid tot wel vier keer beter wordt gefilterd. Of deze ook echt zoveel beter filtert kunnen we helaas niet bevestigen, maar de filtering werkt bijzonder goed. Vrijwel alle geluiden worden enorm onderdrukt zodat je optimaal kunt genieten van je muziek. We hebben inmiddels al verschillende hoofdtelefoons mogen testen met Noise Cancelling, maar dit model van Sony steekt er met kop en schouders bovenuit.

De rechteroorschelp is voorzien van een touchpad waarmee je met swipe bewegingen nummers kunt skippen, het volume kan regelen en zelfs de Noise Cancelling kan uitschakelen middels de “Quick Attention”-modus. Je hoeft enkel je handpalm op de rechteroorschelp te plaatsen en het geluid wordt gedempt en het omgevingsgeluid wordt doorgelaten.

De Sony WH-1000XM3 is geen goedkope hoofdtelefoon. Met zijn adviesprijs van € 380,- is hij zelfs behoorlijk prijzig. Er zijn niet veel mensen die hier zoveel geld aan uit (willen) geven. Desalniettemin krijg je voor dit bedrag wel een fantastische hoofdtelefoon terug die met zijn bouwkwaliteit, geluidskwaliteit en bijzonder sterke Noise Cancelling zijn geld wel waard is.