Review: Trust Evo Silent draadloos toetsenbord en muis

Johan van de Westerlo, 22 januari 2019
Profiel
De muis en het toetsenbord doen de naam eer aan en zijn ook bijzonder stil. Helaas zijn er bij het toetsenbord behoorlijk wat minpunten, waardoor de set niet erg bijzonder is. De fijne pasvorm van de muis is vrijwel het enige pluspunt van deze draadloze toetsenbord en muis-combinatie.

Muizen en toetsenborden zijn er al behoorlijk lang en ze zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende modellen. De toetsenborden met mechanische knoppen staan er om bekend dat ze wat meer geluid maken doordat de schakelaars een klikkend geluid maken. Het Trust Evo Silent draadloze toetsenbord en muis zijn het tegenovergestelde van deze toetsenborden, deze zijn namelijk uitermate stil.

In het assortiment van Trust vind je verschillende muizen en toetsenborden, waaronder de Trust Evo Silent. Deze set is geheel draadloos, wat inhoudt dat je enkel een klein USB-stickje in je computer hoeft te plaatsen waarmee de verbinding gemaakt wordt. Er is dan ook niet meer nodig om gebruik te kunnen maken van deze set. De compacte doos bevat een vrij smal en lichtgewicht toetsenbord en een muis die in verhouding vrij groot is. Er wordt tevens voor elk een setje batterijen bijgeleverd. Bij het plaatsen van de batterijen in de muis kom je het USB-stickje tegen en aan de onderzijde vind je ook de aan/uit-knop. Opvallend is dat deze op het toetsenbord nergens te vinden is. Naast de reguliere knoppen op het toetsenbord zijn er ook enkele extra toetsen verwerkt, namelijk de mediaknoppen. Apart is dat er wel twee volumetoetsen aanwezig zijn, maar geen muteknop. De muis beschikt ook over een aantal extra knoppen. Naast de linker- en rechtermuisknop zijn er twee knopjes aanwezig om een pagina terug of vooruit te bladen in bijvoorbeeld je internetbrowser, maar er is er ook eentje die je startmenu omhoog laat komen. Het is een leuke functie, maar een beetje overbodig.

Bij gebruik is het eerste dat je opvalt de stilte. De zachte toetsaanslagen voelen goed aan en zijn prettig voor de omgeving. Ook de muisklikken zijn zacht en daarbij voelt de ergonomische vorm van de muis goed aan. Helaas zijn er ook verschillende minpunten. Zo komt het regelmatig voor dat toetsaanslagen niet goed geregistreerd worden. Dit gebeurt vaak als je het toetsenbord even niet hebt gebruikt. Waarschijnlijk komt deze uit zijn slaapstand, maar hij registreert dan de eerste toetsaanslag niet. Dit is bijzonder vervelend, vooral wanneer je hier vaak mee te maken hebt. Over het algemeen lijkt de muis verder wel prima te werken, al kwam het wel enkele keren voor dat er een vertraging aanwezig was bij het bewegen van de cursor. Het voelde dan wat stroperig aan in plaats van een vloeiende beweging.

Een ander opmerkelijk punt is het ontbreken van een indicator voor de caps of numlock. Het is telkens de vraag of deze aan dan wel uit staat. Hoewel de optie er wel lijkt te zijn aan de rechter bovenkant van het toetsenbord, is het enige lampje dat je even te zien krijgt de powerknop die na enkele seconden weer uitgaat. Dit is bijzonder vervelend en is een echt gemis bij een redelijk toetsenbord. Met zijn adviesprijs van €59,99 is de Trust Evo Silent geen bijzonder dure set, maar ook niet erg goedkoop. Vooral de aandachtspunten zorgen ervoor dat je mogelijk eerder naar een ander model gaat zoeken. Het grootste pluspunt van deze set is eigenlijk de vorm van de muis.