Stefans film top 3 van 2018

Stefan Manenschijn, 30 december 2018
Profiel

Zo aan het einde van het jaar is het tijd om terug te kijken naar wat 2018 bijzonder maakte. Voordat jullie in de eerste week van het nieuwe jaar zelf mogen stemmen op de beste films, krijgen jullie eerst nog een aantal top 3’s van de filmredactie voorgeschoteld. Vandaag is die van Stefan aan de beurt.

1.

Spider-Man: Into the Spider-verse

Ik heb bewust even gewacht met het schrijven van deze top 3, totdat ik deze had gezien. Mijn verwachtingen werden ruimschoots overtroffen, want wat is dit een ontzettend toffe animatie en misschien wel de beste Spidey-film tot nu toe. Sony brengt met hulp van de makers van The Lego Movie Spider-Mans uit verschillende dimensies bij elkaar. Zo zien we Peter Parker natuurlijk, maar ook Miles Morales en obscure andere varianten waar waarschijnlijk alleen comic-liefhebbers van weten. Wat echter de show steelt, is de gewaagde animatie. Kleurrijk en in alles een eerbetoon aan de comics. Ga deze film zien nu het nog kan!

2.

Isle of Dogs

Begin dit jaar verscheen de nieuwe Wes Anderson: Isle of Dogs. In een Japan waar honden verboden zijn, worden de dieren gedeporteerd naar een speciaal voor hen bestemd eiland. Anderson weet wederom zijn kenmerkende stijl toe te passen in deze bijzondere stop-motion-animatiefilm. De humor, geniale invallen en bijzondere personages maken van deze film een dikke aanrader voor elke filmliefhebber.

4 maanden geleden
Review: Isle of Dogs

3.

Avengers: Infinity War

Komend jaar komen we te weten hoe het tweeluik eindigt, maar wat was de eerste helft al steengoed. Waar zo’n overdaad aan personages vaak voor een rommelig geheel zorgt, weten de gebroeders Russo er wederom voor te zorgen dat de schermtijd op de juiste manier verdeeld wordt en de juiste personages de aandacht krijgen. Ook is Thanos een indrukwekkende schurk, waarbij zijn motivaties misschien zelfs wel enig begrip kunnen opwekken. Wij kunnen in ieder geval niet wachten op het sluitstuk, al krijgen we eerst nog een voorbode in de vorm van Captain Marvel.

Andere films die wat mij betreft een aandachtsmomentje verdienen zijn Under The Silver Lake en Utøya. De eerste is een bijna Lynchiaanse film vol absurditeit en maatschappijkritische ideeën. Het ene moment lach je je een ongeluk en een paar seconden later vraag je je af waar je in hemelsnaam naar aan het kijken bent. De Netflix-film Utøya draait om de beroemde terroristische aanslag van Anders Breivik, waarbij vele slachtoffers te betreuren waren. De indrukwekkende en emotionele beelden maken dat de film nog lang na afloop in je gedachten genesteld zit.