Review: Hyper Jam

Joost Klein Middelink, 11 februari 2019
Profiel
Hyper Jam is slechts leuk als tussendoortje vanwege de weinige hoeveelheid content. Tijdens de korte potjes is het wel vermakelijk om de verschillende vaardigheden te kiezen, wapens af te pakken voor de neus van een ander en typische andere momenten zoals te verwachten bij een arena-brawler, maar meer biedt het helaas niet.

Hyper Jam is een arena-brawler, waarbij je gevechten moet zien te overleven tegen drie anderen. Dit kun je zowel online of lokaal doen met drie vrienden op de bank. Bij de gevechten krijg je kans om verschillende wapens te gebruiken en vaardigheden te verkrijgen die je daarbij helpen. Lees hier of Hyper Jam ons lang genoeg geïnteresseerd kon houden met dit basisprincipe. Voor gespeeld te hebben, doet het ons al denken aan Nex Machina met een neon-laagje.

In Hyper Jam kun je zowel lokaal als online strijden tegen elkaar waarbij vier spelers moeten proberen als laatste over te blijven. Verschillende wapens kunnen je daarbij helpen, zoals een zwaard, hamer, boog of raketwerper. Al deze wapens kun je slechts een paar keer gebruiken en dan ben je overgebleven aan je vuisten, maar deze richten ook voldoende schade aan, dus hulpeloos ben je niet. Elk van deze wapens heeft een bepaalde kracht, maar veel verschil tussen de voorwerpen is er niet.

Elke wedstrijd bestaat uit een aantal rondes waarbij iedereen punten verdient voor het uitschakelen van een ander, als laatste overblijven en andere zaken. De winnaar wordt bepaald als er een bepaalde hoeveelheid punten is gescoord en deze persoon daarna weet te overleven. Na elke ronde krijgen de spelers de kans om een vaardigheid te kiezen, waarbij de persoon op de laatste plaats voorrang heeft. Deze vaardigheden verschillen van sneller bewegen of sneller herladen tot vijanden bevriezen met een aanval of juist verbranden.

Dit principe van vaardigheden, gecombineerd met de verschillende wapens, zorgen ervoor dat het spel best vermakelijk is met vrienden. Online is de ervaring iets minder bijzonder, omdat je de spanning en gezelligheid niet makkelijk kan overdragen naar elkaar. Echter heb je, in beide situaties, de wapens en vaardigheden na een paar potjes wel gezien. Dan is de spanning en leukigheid er alweer vanaf, zeker omdat er verder niets anders is om vrij te spelen. Daardoor is Hyper Jam vooral leuk om even tussendoor te doen met een paar vrienden, maar meer niet.

Voor deze review is Hyper Jam gespeeld op een PlayStation 4. Het spel is ook beschikbaar op Xbox One en pc.