Review: TicPods Free

Patrick van Meijl, 28 januari 2019
Profiel
De TicPods Free zijn goede draadloze oortjes die alle functionaliteiten bevatten die je nodig hebt. Het normale geluid is goed, al had het nog wat beter gekund, maar het belgeluid is uitmuntend. Door de touch controls kun je je telefoon gewoon in je zak houden, maar helaas registreren de TicPods niet altijd je aanrakingen. Wij kunnen ze zeker aanraden, vooral aan Android-gebruikers.

Mobvoi doet het de laatste tijd erg goed. Nadat ze de smartwatch-markt op zijn gegaan met de TicWatch-serie, waarvan vooral het Sport- en Pro-model indruk maakten, hebben ze nu besloten hun vleugels te spreiden en ook draadloze oortjes uit te brengen. Zo zijn de TicPods Free tot leven gekomen. Wij hebben deze nu uitgebreid mogen testen en vertellen je graag waarom dit zeker een concurrent is voor de bekendere merken.

De TicPods worden geleverd in een mooi doosje waarin naast de case voor de oortjes, ook een oplaadkabeltje bijzit. Dat is de gehele inhoud, maar meer heb je ook niet nodig. Wij kregen de witte variant, ze zijn ook in het donkerblauw en rood te verkrijgen, en het viel meteen op dat de case en de oortjes van goede bouwkwaliteit zijn. Het ziet er allemaal strak uit en heeft een dure uitstraling. De in-ear-rubbertjes blijven goed zitten, maar zijn ook makkelijk te vervangen voor de grotere die je erbij krijgt. Tevens rammelt er niks en kun je ze makkelijk een keer laten vallen zonder dat alles uit elkaar valt. Tijd om de TicPods Free te verbinden met onze telefoon.

Het verbinden gaat makkelijk via bluetooth en vereist geen externe apps. Hierdoor konden we meteen onze favoriete muziek opzetten om het geluid te testen, wat natuurlijk een van de belangrijkste punten is. Gelukkig is dit helemaal in orde. Alle geluiden klinken helder en aanwezig, van lage bas tot hoge piano-tonen. Het is niet heel speciaal, maar zeker wel beter dan de gemiddelde oortjes. De bas had wat ons betreft wel wat dieper en krachtiger gemogen, maar dat nemen we voor lief. Wel moeten we waarschuwen dat bezitters van OnePlus-telefoons de TicPods Free beter niet kunnen kopen. Dit ligt niet aan de oortjes, maar aan de telefoon. Er is een probleem waardoor je altijd gekraak hoort in het linkeroortje.

Maar wat als je ineens gebeld wordt tijdens je luistersessies? Dan komen de handige touch controls van de TicPods Free van pas; door wat langer te drukken op je oortje neem je namelijk makkelijk op en stemmen klinken kraakhelder. Ook jouw stem zal goed te horen zijn aangezien omgevingsgeluid weggefilterd lijkt te worden. De touch controls zijn daarnaast ook handig om je volume te regelen, nummers over te slaan of om de voice-assistant van je telefoon te activeren. De oortjes ondersteunen trouwens Siri en Google Assistant, waardoor ze voor zowel iPhone- als Android-gebruikers geschikt zijn. Wel merkten we een paar keer dat onze aanrakingen niet goed geregistreerd werden, daar zit dus nog wel ruimte voor verbetering.

De TicPods Free doen alles dus prima, maar er zijn nog wel wat verbeterpuntjes. Het geluid is goed, al zouden sommige klanken wat beter kunnen. Ook zien ze er goed en strak uit. Ze blijven goed in je oor zitten, al hadden er wel wat meer maten rubbertjes bij mogen zitten. Als je ermee gaat bellen klinkt zowel de stem van de beller als die van jou kraakhelder. En de touch controls werken intuïtief, maar registreren aanrakingen soms niet. Al met al kunnen we ze zeker aanbevelen voor Android-gebruikers die goede draadloze oortjes zoeken, al zal de prijs van €130 nog wel sommige mensen afschrikken.