Review: Tile Pro

Britt Luttik, 30 januari 2019
Profiel
De Tile Pro is een handige gadget waarmee je verloren spullen binnen een mum van tijd hebt teruggevonden via je smartphone.

Een vraag die mensen zichzelf regelmatig stellen, is waar de sleutels zijn gebleven. Of andere belangrijke spullen zoals de portemonnee, de telefoon, belangrijke papieren, enzovoorts. Met de komst van smart-accessoires worden hiervoor slimme oplossingen bedacht en een ervan is de Tile Pro. Deze slimme sleutelhanger werd enkele jaren geleden uitgebracht en zorgt ervoor dat gebruikers hun sleutels weer terug kunnen vinden via een app. Inmiddels is er een nieuwe generatie uitgebracht, bestaande uit de Tile Pro en de Tile Mate. We kregen de kans om de Pro uit testen en onze bevindingen lees je in deze review.

De Tile Mate en Pro komen in samenstellingen: beide zijn los verkrijgbaar, maar er is ook een 4- en een 8-pack voor zowel de Mate als de Pro. De prijzen variëren, maar komen neer op €29,- voor de Mate en €35,99 voor de Pro. Het grootste verschil zit vooral in de reikwijdte waarin het product functioneert en het volume van het geluid. Verder zijn beiden verbeterd ten op zichte van de vorige generatie. Zo is onder andere voor het eerst de batterij makkelijk te vervangen. Er wordt gegarandeerd dat deze zeker een jaar meegaat en daarna kan de batterij met korting worden vervangen via een speciaal programma. Wanneer je gebruikmaakt van Premium zijn de batterijen ieder jaar gratis te vervangen. De Tile communiceert via een Bluetooth-verbinding met de app op de smartphone. De Tile Pro, het model dat we voor deze review hebben gebruikt, heeft een reikwijdte van ongeveer 300m waarin hij functioneert en is compatibel met iOS 11.0 of hoger en Android 6.0 of hoger.

Het gebruik van de Tile Pro is gemakkelijk en de eerste keer instellen is erg gebruikersvriendelijk. Via de Tile-app op de smartphone wordt je stap voor stap meegenomen en binnen enkele minuten is alles ingesteld. Er kunnen meerdere Tiles worden verbonden en titels toegewezen zoals sleutels, portemonnee, tas of auto. Een van de grote voordelen is dat het apparaat niet enkel voor het vinden van sleutels is geschikt, maar ook andere alledaagse voorwerpen. Het terugvinden gaat via de knop ‘Find’ in de app, waarbij de Tile vervolgens geluid maakt totdat je opnieuw op de knop drukt. Andersom kun je ook je smartphone terugvinden via de drukknop op de Tile. Een extra voordeel is dat de smartphone extra hard geluid maakt, zelfs wanneer deze op ‘stil’ staat. Het geluid van de Tile zelf is redelijk luid en goed hoorbaar in huis. Wat echter wel merkbaar is, is dat dit al vrij snel afneemt wanneer er een verdieping tussen zit of andere barrières. Zo is het geluid niet hoorbaar wanneer het apparaat bijvoorbeeld in een afgesloten auto ligt. Een klein gemis is dan ook de optie om het volume zelf in te stellen.

Hoewel het geluid een beperkende factor kan zijn, is hier een oplossing op bedacht: de locatie kan worden opgevraagd. Via de app wordt de locatie getoond, mits de Tile binnen het gebied is waarin hij functioneert. Ook moet deze met Bluetooth verbonden zijn, anders wordt de laatst opgeslagen locatie getoond. Een interessante extra is dat de kaart ook aangeeft hoeveel Tile-gebruikers er in je omgeving zijn. Dit zijn ongeveer alle basisfuncties die mogelijk zijn, hoewel er nog meer extra’s zijn voor Premium-leden. Tile Premium is al verkrijgbaar vanaf €2,92 per maand en bevat een aantal extra’s waaronder gratis batterij vervangen en extra garantie. Daarnaast kan met Premium de Tile gedeeld worden met familie en vrienden, worden er slimme notificaties verstuurt wanneer je bijvoorbeeld de Tile aan je sleutels vergeet mee te nemen en kan de locatiegeschiedenis tot 30 dagen terug bekeken worden. Wanneer je in bezit bent van meerdere Tiles kan het dus zeker lonen om gebruik te maken van Premium. Aks je het product echter alleen gebruikt om snel je sleutels te vinden, is het niet echt de moeite waard.

De Tile lijkt misschien niet essentieel, maar is stiekem handiger dan we in eerste instantie dachten. Kostbare spullen zoals sleutels, papieren en zelfs een notebook zijn makkelijk terug te vinden en andersom is de smartphone ook zo weer gevonden. De Tile zou mogelijk ook diefstal kunnen voorkomen dankzij het harde en herkenbare geluid. Wanneer het geluid niet hoorbaar is, biedt de app een eenvoudige oplossing dankzij de locatievoorziening. Tot slot zijn de functionaliteiten uit te breiden met een Premium-abonnement, wat redelijk goed te betalen is. Het kost even wat tijd om te wennen aan een slimme oplossing, maar voor de vergeetachtigen onder ons is het een ideale gadget.