Doorgaan naar artikel
Monster Energy Supercross 2
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

Monster Energy Supercross 2 is een leuke maar vooral veilige opvolger. De vernieuwingen zijn goed maar minimaal en het is maar de vraag of fans weer €60,- overhebben voor deze game.

We kennen de Italiaanse ontwikkelaar Milestone allemaal van de verschillende motorrace-games die ze de afgelopen jaren hebben uitgebracht. Maar ze zijn ook het team achter Gravel, een spel dat draait om auto’s in plaats van motoren. Het is in ieder geval wel duidelijk dat al hun titels draaien om snelheid. Die snelheid lijkt ook te slaan op het tempo waarmee ze nieuwe games uitbrengen. Vorig jaar verschenen namelijk MXGP Pro, MotoGP 18, Gravel en Monster Energy Supercross. Van die laatste titel is inmiddels een vervolg: Monster Energy Supercross 2. Draait het bij Milestone vooral om kwantiteit of heeft het weinig invloed op de kwaliteit? Wij zochten het voor je uit.

Monster Energy Supercross 2

Monster Energy Supercross 2 is zoals gezegd het tweede deel in de serie en in tegenstelling tot MXGP Pro speelt het overgrote deel zich af in een stadion. In de carrièremodus neem je deel aan de Monster Energy Cup, een evenement dat echt bestaat, en is het de bedoeling dat je na een aantal races als eerste in het klassement eindigt. Niks bijzonders, want werkelijk elke racegame ooit, met uitzondering van misschien Onrush, werkt op deze manier. Monster Energy Supercross 2 probeert nog voor wat afwisseling te zorgen door voorafgaand aan een week de speler de mogelijkheid te geven om zijn week in te delen. Een aantal onderdelen staan al vast, zoals de race en je rustdag, maar de lege dagen mag je vullen met training of media-activiteiten. Het is een aardige poging om wat verandering te brengen, maar in de praktijk voegt het niet echt iets toe. Je moet opletten dat je wel af en toe deelneemt aan activiteiten om je sponsor en fans tevreden te houden. Het vergt echter geen enkele vorm van strategie, als je maar zorgt dat je niet alleen aan het trainen bent. De carrièremodus komt dus in de praktijk neer op het rijden van verschillende races en daar is eigenlijk weinig mis mee.

Een racegame draait namelijk om racen en dat gedeelte heeft Milestone aardig voor elkaar. Mocht je een van de eerdergenoemde spellen hebben gespeeld, dan is er eigenlijk weinig nieuws onder de zon. De manier van racen kun je zelf aanpassen zodat het ook voor een nieuwkomer aardig te spelen is. Verwacht op de eenvoudigste stand geen arcade-stijl, maar simulatie is het zeer zeker niet. Zet je de moeilijkheidsgraad omhoog, dan zul je merken dat het steeds realistischer gaat worden en behoorlijk lastig. Het is logisch dat voor deze game dezelfde engine is gebruikt als voor zijn voorganger. Dit houdt ook in dat dezelfde kleine foutjes weer aanwezig zijn, zo zijn de physics af en toe niet heel realistisch. Zo kwam het regelmatig voor dat onze coureur als een soort van crashdummy door de lucht vloog na het raken van een klein obstakel. Gelukkig heeft het spel een terugspoel-functie en heeft het uiteindelijk weinig invloed op je resultaat.

Monster Energy Supercross 2

De game kent wel een aantal verbeteringen ten opzichte van het vorige deel. Zo is de track editor een stuk uitgebreider, zijn de mogelijkheden nu nog groter dan daarvoor, hebben de ontwikkelaars meer opties toegevoegd voor het aanpassen van je voertuig en personage, en heb je toegang tot de compound: een grote oefenruimte. Deze was in het vorige deel alleen maar beschikbaar in vorm van DLC. Monster Energy Supercross 2 kent dus wel wat vernieuwingen, maar ze zijn in de praktijk maar minimaal. Natuurlijk is het leuk om het een en ander aan te passen, maar na een paar keer heb je dat wel gezien. De compound is een mooie manier om je skills te oefenen en het is vooral tof dat deze al vanaf het begin aanwezig is.

Monster Energy Supercross 2 is vooral een hele veilige opvolger. Het kent niet echte grote vernieuwingen ten opzichte van het vorige deel. Het blijft nog steeds een fijne motorcross-game met behoorlijk wat content dankzij de track editor en compound. Fans van deze games zullen hier weer vele uren plezier uit kunnen halen, maar het is wel de vraag of ze weer €60,- willen neerleggen voor een spel dat niet veel verschilt van zijn voorganger. Mocht je opzoek zijn naar een motorrace-game en je bent niet bekend met Monster Energy Supercross of MXGP Pro, dan is dit best een complete titel om mee te beginnen.