Review: PC Building Simulator

Britt Luttik, 12 februari 2019
Profiel
PC Building Simulator is een vermakelijke game waarin zowel pc-bouwers als nieuwkomers worden uitgedaagd om te klussen aan een pc.

Zoals de titel zelf al vertelt, is PC Building Simulator dé game waarin je zelf een pc kunt bouwen. Dat is behoorlijk uniek, want hoewel er redelijk wat simulatiegames uitgebracht zijn, is er nog niet één die echt draait om het bouwen van pc’s. Ontwikkelaar The Irregular Corporation werkte hiervoor samen met een boel bekende fabrikanten van computercomponenten en presenteerde met trots eind januari het resultaat. Biedt de game een lagere drempel voor zij die zich ook eens willen wagen aan het bouwen van een pc? Je leest het in deze review.

Een ultieme gaming-pc bouwen klinkt als een droom die met PC Building Simulator gerealiseerd kan worden, maar helaas wordt je direct geconfronteerd met een harde realiteit. Je oom is ervandoor gegaan naar Mallorca en heeft zijn slechtlopende computerbedrijf nagelaten samen met een schuld. Er zit niets anders op dan boze klanten te helpen met alledaagse computerproblemen: van kasten die onder een dikke laag stof zitten tot doorgebrande videokaarten. Iedere klant stuurt vooraf een e-mail met daarin een beschrijving van het probleem, wat het budget is en wanneer de klus klaar moet zijn. In het begin zijn de opdrachten tamelijk eenvoudig en bestaan ze vooral uit stofvrij maken van de pc’s en het verwijderen van virussen. Later komen er meer gecompliceerde vraagstukken zoals het compleet bouwen van een nieuwe pc.

Het merendeel van de opdrachten is vrij gemakkelijk uit te voeren, maar sommige kunnen toch bedrieglijk lastig zijn.  Zo zullen er klanten zijn die hun pc willen upgraden en een minimale score willen behalen in 3DMark, een programma waarmee de prestaties van de pc worden getest. Het vraagt behoorlijk wat inzicht om de juiste componenten te vernieuwen en tegelijkertijd binnen het budget te blijven. Wel is dit een van de leukere opdrachten om te doen, net als het bouwen van een pc op aanvraag. Deze klanten hebben vaak een bepaald programma wat ze willen gebruiken en een budget. Voor de rest ben je compleet vrij om naar eigen inzicht de onderdelen te kiezen en alles samen te stellen.

Daarmee komen we op het leukste onderdeel van de game: het bouwen van de pc. Een van de aspecten die we zeker kunnen waarderen is de samenwerking met echte fabrikanten van componenten, waardoor herkenbare onderdelen tijdens de game langskomen. De bekendste voorbeelden zijn natuurlijk Intel- en AMD-processoren, maar pc-bouwers zullen ook vrolijk worden van de herkenbare zwarte kasten van NZXT. De creativiteit die de game biedt is enorm en er zijn genoeg opties. Naarmate er meer opdrachten worden vervuld, zullen er nieuwe onderdelen ontgrendeld worden, wat weer meer ruimte geeft om de fantasie te laten lopen. PC Building Simulator klinkt op het eerste gezicht als een game die enkel weggelegd is voor pc-hobbyisten, maar stiekem is het vermakelijk voor een veel groter publiek.

Uiteraard zijn er ook verschillende punten waar verbetering mogelijk is. De game is geen natuurgetrouwe representatie op de werkelijkheid omdat een hoop zaken behoorlijk versimpeld zijn. Op zich is dit geen nadeel want de game blijft daardoor toegankelijk. Wel zou meer variatie in het aantal soorten pc’s welkom zijn zoals mini-desktops, All-in-One’s en laptops. We hopen dan ook dat de ontwikkelaar plannen heeft om in de toekomst hier verder te aan te werken.

PC Building Simulator heeft verrassend genoeg een grotere aantrekkingskracht dan dat je zou denken. Dagelijkse klussen zijn gevarieerd en af en toe met een humoristische knipoog. Het allerleukste is natuurlijk wanneer je de vrije keuze hebt om een complete pc samen te stellen voor een veeleisende klant. Juist omdat de gameplay goed in elkaar zit, heeft het spel veel potentie om succesvol te groeien, zeker wanneer de ontwikkelaar meer content toevoegt. Voor een aantrekkelijke prijs van €19,99 ontvang je genoeg uren aan bouwplezier ervoor terug.