Review: Spike Volleyball

Jeffry van Geel, 24 februari 2019
Profiel
Spike Volleyball is een vermakelijke volleybalgame die door de fans zeker gewaardeerd zal worden, maar wel nog echt heel veel ruimte voor verbetering kent. Wordt dit meegenomen naar de volgende delen dan is er zeker potentie voor een mooie toekomst.

Dat er ieder jaar een nieuwe FIFA, NBA 2K en Formule 1-game verschijnt is tegenwoordig heel normaal. Een sport die nog geen realistische simulatie heeft is volleybal, maar met Spike Volleyball hoopt BigBen hier verandering in te brengen. Weet deze eerste versie direct te overtuigen, of is er nog heel veel ruimte voor verbetering?

Het allerbelangrijkste in dergelijke sportgames is natuurlijk het realisme en daar ontbreekt het in Spike Volleyball niet aan. De echte volleybalfan zal de verschillende facetten van het spel herkennen en de volleyballer op onze redactie wist aan te geven dat er is Spike Volleyball veel aandacht aan is gegeven. Vooral als het aankomt op het spel zelf en alles er omheen.

De game biedt mogelijkheden om simpele wedstrijden en toernooien te spelen en kun je offline en online tegen vrienden en anderen spelen. Het ontbreekt helaas aan een echt goede uitleg. Je begint Spike Volleyball weliswaar met een tutorial, maar die voldoet zelfs voor de ervaren speler van volleybal niet om het direct onder de knie te krijgen. Heb je het eenmaal onder de knie dan wordt het wel steeds leuker!

Grafisch kan de game nog veel van FIFA leren. Er ontbreken veel details en het publiek leeft niet heel erg mee. Toch zijn er zaken die er wel goed uitzien. De spelers ogen menselijk, details in het veld zijn aanwezig en bijvoorbeeld de bal heeft de juiste kleuren.

Het ziet er dan ook niet eens heel slecht uit, maar vooral wel heel houterig. De physics van het spel kloppen dan ook meer dan eens echt niet. Een bal raakt objecten niet en wordt van richting veranderd, of raakt het object wel maar gaat volledig de verkeerde kant op. Dit valt vooral op tijdens de close-ups, want tijdens het spelen zelf lijkt dit weinig irritant en is het zelfs best leuk

Voor de echte fan is het misschien wel het meest storend dat de teams geen echte spelers bevatten. Juist nu de Nederlandse dames tot de wereldtop behoren, wil je graag met Lonneke Slöetjes, Laura Dijkema en Celeste Plak spelen en niet met onbekende namen in niet lijkende tenues.

Spike Volleyball is een leuke eerste poging, maar kan natuurlijk nog lang niet tippen aan de top van de sportgames. Als de makers serieus aan de slag gaan met de punten die wij aandragen, dan zien we echter zeker potentie voor de toekomst.