Verrassende winnaars bij de 91ste Academy Awards

Stefan Manenschijn, 25 februari 2019
Profiel

Afgelopen nacht zijn de 91ste Academy Awards gehouden, waarbij de Oscars voor het afgelopen filmjaar werden uitgereikt. Hoewel er dit jaar geen duidelijke winnaar was, zijn er wel een aantal verrassingen te noteren bij de winnaars.

Als eerste natuurlijk de Oscar voor beste film, deze ging naar de film Green Book met Viggo Mortensen en Mahershala Ali. De film, die vertelt over een racistische taxichauffeur die een beroemde Afro-Amerikaanse pianist moet vervoeren, kreeg verrassend de voorkeur boven de Netflix-film Roma. Daarnaast won Green Book ook Oscars voor beste scenario en beste acteur in een bijrol. Roma bleef ook niet met lege handen en kreeg wel Oscars toebedeeld voor cinematografie, beste regisseur en beste niet-engelstalige film.

Voor het eerst in de geschiedenis werd ook een Marvel-film beloond. Het ging daarbij niet om Avengers: Infinity War, maar om Black Panther. De film wist de prijzen voor kostuum- en productieontwerp en muziek in de wacht te slepen.

De film met de meeste Oscars is Bohemian Rhapsody geworden. Naast dat Rami Malek de Oscar won voor beste acteur voor zijn rol als Freddy Mercury, kreeg de film ook beloningen voor filmbewerking, geluidsbewerking en de geluidsmix.

De prijs voor beste actrice ging dit jaar naar Olivia Colman voor haar rol in The Favourite. Ook Lady Gaga kreeg zoals verwacht een Oscar voor “Shallow” uit A Star is Born als beste filmliedje.