Review: LEGO The Movie 2 Videogame

Stefan Manenschijn, 11 maart 2019
Profiel
De LEGO The Movie 2 Videogame is in potentie een toffe game, maar blijkt uiteindelijk veel te makkelijk. De eindbaasgevechten zijn daarbij wel een positieve uitzondering.

Met het verschijnen van de nieuwe bioscoopfilm, zou het natuurlijk vreemd zijn wanneer TT Games die kans niet aangreep om ook een bijbehorende game te lanceren. Bijna elke bekende filmfranchise is wel voor zien van een LEGO-variant, dus kan het niet gebeuren dat de release van een eigen film wordt overgeslagen. De LEGO The Movie 2 Videogame ligt inmiddels in de winkels en geeft je de kans om zelf in de huid van Emmet, Wildstyle en hun vrienden te kruipen. De laatste paar LEGO-games leken wel erg veel op elkaar, is dat nu weer het geval of weten de ontwikkelaars ons te verrassen?

Wanneer we het spel opstarten blijkt het gelukkig meteen het laatste te zijn. Niet langer word je in een groepje op pad gestuurd, waarbij je steeds moet wisselen van personage. Deze nieuwe game speelt meer als bijvoorbeeld LEGO City Undercover met een perspectief van achter het personage. Daarnaast blijkt al meteen dat je in een open wereld wordt gedropt waar je vrij bent om het verhaal te volgen, sidequests te doen, of gewoon lekker te bouwen. Dit voelt verfrissend en maakte meteen dat we al met veel meer plezier de LEGO-wereld verkenden.

De wereld van LEGO The Movie 2 Videogame is verdeeld over verschillende stelsels die allemaal een eigen kleine open wereld zijn. Daarbij wordt er onderscheid gemaakt tussen werelden die vooral draaien om verzamelen en werelden waarbij je het hoofdverhaal volgt. In beiden zijn daarnaast ook sidequests te doen die ervoor zorgen dat je Master Pieces krijgt, die je weer nodig hebt om verder in het spel te geraken. Dat zorgt ervoor dat je je nooit hoeft te vervelen en eigenlijk altijd wel wat te doen hebt in de wereld.

Waar we niet zo enthousiast over zijn, is de moeilijkheidsgraad van het spel. Werkelijk alles dat je moet doen is doodsimpel en totaal niet uitdagend. Voor sidequests hoef je vaak niet verder dan een paar meter te lopen en er wordt meteen al duidelijk aangegeven waar je de benodigdheden kunt vinden. Ook de verhaalmissies stellen op dit vlak erg teleur. We snappen dat wij als volwassenen misschien niet meteen de doelgroep zijn, maar het is allemaal wel erg makkelijk. Dat is jammer, want op zich is de opzet van de puzzels best aardig. Je moet zelf bepalen wat je waar moet bouwen om verder te komen en daarvoor zul je steentjes moeten verzamelen. Helaas haalt TT Games ook hier de uitdaging weg, door middels kleuren alweer duidelijk te maken wat er neergezet moet worden. Ook heb je binnen no-time al zoveel steentjes verzameld dat je eigenlijk nooit meer op zoek hoeft en altijd kunt bouwen wat je wilt.

Waar we dan weer wel erg blij van worden zijn de eindbaasgevechten. Nog niet eerder zagen we ze op deze manier in een LEGO-game verwerkt. Ze doen denken aan de gevechten in bijvoorbeeld God of War of Spider-Man. Natuurlijk zijn ze niet zo gewelddadig als bij die games, maar qua opzet is het wel vergelijkbaar. Door de bazen knock-out te krijgen kun je ze bestijgen om ze vervolgens van binnenuit te vernietigen. Het zorgt voor fraaie en actievolle beelden en een flink gevoel van voldoening wanneer je ze hebt verslagen.

Helaas komen ook de tekortkomingen van de LEGO-engine wel weer aan het licht en ditmaal zijn het vooral de framedrops die opvallen. We speelden de game op een PlayStation 4 Pro en we ervaarden veel vaker dan ons lief was een tijdelijke onbedoelde slowmotion gedurende het spelen. Erg onnodig, want zo bijzonder ziet het spel er ook weer niet uit. Ook valt op dat niet alle stemmen uit de film ook in de game te horen zijn, wat toch wel een gemiste kans is.

Het is fijn om te zien dat TT Games een nieuwe weg inslaat met LEGO the Movie 2 Videogame. Het rondlopen in de verschillende open werelden voelt goed en ook de opzet met de vele sidequests heeft enorm veel potentie. Helaas wordt dit voor een groot deel om zeep geholpen doordat alles zo ontzettend makkelijk is, waardoor er van enige uitdaging geen sprake is. Dit geldt overigens niet voor de eindbaasgevechten die in tegenstelling tot de rest wel ontzettend tof zijn.

LEGO the Movie 2 Videogame is voor deze review gespeeld op de PlayStation 4. De game is beschikbaar op PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.