Review: SNK 40th Anniversary Collection

Erwin Voorn, 22 maart 2019
Profiel
Of je nu wel of niet de jaren 80 hebt meegemaakt, SNK 40th Anniversary Collection mag eigenlijk niet in je gameverzameling ontbreken. Het is een simpele manier om al die klassiekers te kunnen spelen en je haalt er ook gewoon een stukje gamegeschiedenis mee in huis. De presentatie ziet er goed uit en de toffe extraatjes zorgen voor extra glans.

Vorig jaar vierde SNK haar 40-jarig bestaan met de SNK 40th Anniversary Collection voor de Nintendo Switch. Op 22 maart 2019 komt deze collectie van 24 klassiekers uit de periode 1978 – 1990 naar de Playstation 4. Is dit een feest waar we tot in de nachtelijke uren willen blijven of nemen we al snel weer afscheid?

De jaren 80 was een decennium waarin gamen vrijwel uitsluitend in de arcade-hallen gebeurde. Vooral in Japan waren ze, en zijn ze nog steeds, mateloos populair. Het Japanse bedrijf Shin Nihon Kikaku sprong hierop in en maakte de ene na de andere klassieker. In deze collectie vindt je dan ook games zoals Ikari Warriors, Vanguard en Alpha Mission. Het gros van al die games zijn shoot ‘em ups of bieden run and gun-gameplay, maar gelukkig zitten er ook een aantal andere genres tussen, zoals een fighter, platformer en actie-rpg. Zodoende zorgen titels als Street Smart, Athena en Crystalis voor wat variatie. Hier kun je zien welke 24 games je allemaal kunt spelen.

Na het opstarten van SNK 40th Anniversary Collection worden we verwelkomt met een leuk retro-deuntje, zodat de sfeer er meteen goed in zit. Ook de presentatie ziet er tof uit. Bij het doorbladeren van alle beschikbare titels krijgen we de cover-art die op de arcade-kast werd gezet en wat gameplay-beelden te zien. Op Crystalis na, zijn alle titels voor de arcade-hallen gemaakt. Al die games zien er dan ook precies zo uit als je ze toen speelde, alleen nu met een PS4-controller in je hand. Acht van deze klassiekers werden later geport naar de eerste console van Nintendo: de NES. Voor deze games kan je dan ook de console-versie spelen, die vaak toch net even anders aanvoelt. Dit geeft je de mogelijkheid om bij deze titels de verschillen tussen beide versies te aanschouwen. En biedt ook direct extra content, wat we als een win-win-situatie beschouwen.

Om de games toch een 2019-tintje te geven, heb je niet alleen de mogelijkheid om je voortgang op te slaan wanneer je maar wilt, maar kan je ook de nodige opties aanpassen. Zo kan je bijvoorbeeld de moeilijkheidsgraad veranderen of instellen met hoeveel levens je wilt beginnen. Voelt de besturing niet helemaal lekker aan? Ook deze kan je aanpassen. Bij de maffe, maar best vermakelijke tennisgame Paddle Mania besloten we om het naar links en rechts zwaaien van de racket onder de L2- en R2 knop te zetten. Dit voelde toch net wat makkelijker aan dan de rechter analoge stick continu naar links of rechts te bewegen. Zo kan iedereen voor zichzelf bepalen op welk niveau ze de games willen spelen. Voor de puristen zal dit misschien aanvoelen als heiligschennis, maar we zijn niet allemaal met rete-moeilijke-games opgegroeid.

Naast het spelen van deze klassiekers, biedt SNK 40th Anniversary Collection nog leuke extraatjes. Zo kan je de volledige soundtrack van een aantal games beluisteren. Ook kan je informatie, screenshots en artwork bekijken over alle titels die SNK uitbracht in hun gouden periode. Het is zeer interessant om te lezen over bijvoorbeeld de gedachtenkronkels van het Japanse bedrijf of de verschillen tussen de arcade- en de consoleversies. Dit gedeelte is misschien nog wel toffer dan de games zelf.

We kunnen slechts twee kleine minpuntjes bedenken. De eerste is dat het geluid niet altijd even goed afgestemd is. Bij veel games was het geluid veel te zacht en bij een enkele titel juist veel te hard. Ook de besturing is soms een beetje buggy. Dat wil zeggen dat de persoon, tank of het ruimteschip dat je bestuurt soms een bepaalde kant op loopt, rolt of vliegt en je daar niets tegen kunt doen. Dit lijkt wel vooral te gebeuren wanneer je de linker analoge stick gebruikt. Bij de omschrijving van de besturing wordt wel altijd de d-pad vermeld, maar je kan dus ook de analoge stick gebruiken. Het is dan ook raadzaam om de d-pad te gebruiken.

Voor de gamers die in de jaren 80 urenlang de arcade-hallen bezochten en honderden guldens in die kasten hebben gegooid, zal deze collectie vast en zeker mooie herinneringen oproepen. En groei je nu op met games als Minecraft of Fortnite? Ook dan is het de moeite waard om SNK 40th Anniversary Collection in huis te halen. Het is een goedkope en eenvoudige manier om al die klassiekers te kunnen spelen. Een arcade-kast aanschaffen is erg duur en om er zelf eentje te bouwen moet je er wel de knowhow en de tijd voor hebben. Je haalt er ook gewoon een geweldig stukje gamegeschiedenis mee in huis. We kunnen dus eigenlijk geen reden bedenken, waarom je deze collectie niet aan je gameverzameling zou willen toevoegen.

SNK 40th Anniversary Collection is voor deze review gespeeld op de Playstation 4. De game is vanaf 22 maart 2019 beschikbaar voor ditzelfde platform. Daarnaast is deze collectie ook verkrijgbaar voor de Nintendo Switch.