Review: First Man

Stefan Manenschijn, 18 maart 2019
Profiel
First Man geeft een fraai inkijkje in de Apollo-missie en het persoonlijke leven van astronaut Neil Armstrong. Chazelle weet de juiste balans te vinden tussen beiden, wat een interessant schouwspel oplevert.

Een van de meest tot de verbeelding sprekende gebeurtenissen uit de geschiedenis is de maanlanding in 1969. De Apollo 11, met aan boord Buzz Aldrin en Neil Armstrong, presteerde het om als eerste een mens voet te laten zetten op de maan, waarmee het de Russen voorbleef in de ruimtewedloop. In First Man, van regisseur Damien Chazelle (Whiplash, La La Land), volgen we het leven van Neil Armstrong (Ryan Gosling, Drive, The Notebook) rondom deze missie. Deze film is nu beschikbaar op Blu-Ray en DVD.

First Man probeert een balans te zoeken tussen het persoonlijke leven van Armstrong en het verhaal van de Apollo-missie en slaagt hier heel behoorlijk in. De momenten tussen beide onderwerpen wisselen zich in een juist tempo af en dat zorgt ervoor dat zowel liefhebbers van drama als van ruimtevaart aan hun trekken komen.

Aan de kant van Armstrong zien we vooral hoe hij zich helemaal verliest in de missie nadat zijn dochter om het leven komt door een hersentumor. Daarbij verliest hij zijn gezin behoorlijk uit het oog, iets dat flinke offers vraagt van zijn vrouw Janet (Claire Foy, The Crown). Het maakt van Neil Armstrong een niet bijzonder sympathieke, maar wel erg gedreven man en Ryan Gosling weet dit prima te vertolken. Je snapt zijn motivatie, maar tegelijkertijd vraag je je wel af hoe zijn gezin het in hemelsnaam met hem uithoudt.

De film is op zijn fraaist wanneer overgeschakeld wordt naar de Apollo-missie. Chazelle weet op een uitstekende manier weer te geven hoe de astronauten zich gevoeld moeten hebben in de rammelende vliegtuigjes en capsules, zeker nadat er al de nodige collega’s zijn gesneuveld tijdens de verschillende tests. Ruimtevaartliefhebbers kunnen hun hart ophalen en als er na twee uur eindelijk geland wordt op de maan, voelt dat oprecht als een juichmomentje.

Naast fraaie beelden van de ruimtemissie en de training die daarbij hoort, kiest Chazelle er ook voor om de controverse rondom het peperdure ruimtevaartprogramma in beeld te brengen. We zien beelden van protesten en de (valide) punten die daarbij opgeworpen worden. Het wordt duidelijk dat de maanmissie een prestigeproject was, waarbij niet altijd verantwoorde risico’s zijn genomen.

First Man is een interessante biopic die een uniek kijkje geeft in het verhaal achter de Apollo-missie en het leven van Neil Armstrong, de eerste man op de maan. Damien Chazelle weet deze beide verhalen op een fraaie manier te verweven tot een mooi geheel. Het wat trage tempo zal niet iedereen liggen, maar kun je daarmee leven dan is het zeker de moeite waard om een avond aan te besteden.