Doorgaan naar artikel
Google kondigt game-streamingplatform Google Stadia aan
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Na lang speculeren en wachten, was het vandaag eindelijk zover en onthulde Google hun allernieuwste project. Google Stadia heet het en het moet het gamelandschap volledig op zijn kop zetten en al wel in 2019. Met Google Stadia zal je games kunnen gaan streamen met ‘perfecte’ kwaliteit (4K met 60FPS) en in de toekomst zal het nog een flink stukje verder gaan. Dit streamen kan naar elk apparaat waarop je Google Chrome kan hebben. Denk aan de browser van je laptops, desktops, tablets, smartphones en je tv. Het is het idee om in de toekomst Google Stadia met ‘elk scherm’ te laten functioneren zonder dat je er een echt game-apparaat voor nodig hebt. Zelfs de traagste pc zal de mooiste games moeten kunnen afspelen.

Google Stadia komt daarnaast met een boel features die wel erg interessant lijken. Zie je een filmpje van een spel op YouTube en lijkt het je wel gaaf dat ook te proberen? Via het YouTube-filmpje in je browser druk je op ‘Play Now’ en binnen welgeteld vijf seconden, zonder iets te hoeven installeren of downloaden, ben je zelf aan het spelen. Daarnaast moet het ook content creators, spelers en ontwikkelaars nauwer met elkaar gaan verbinden. Ook is een nieuwe controller aangekondigd die speciaal gemaakt is voor dit platform en via WiFi verbonden zal worden met de gameserver. Vrees niet: je kan ook je eigen usb-controllers of je muis-en-toetsenbord gebruiken.

Toch is een gezonde dosis scepsis ook belangrijk bij een aankondiging als deze. Je zal met Google Stadia bijvoorbeeld altijd afhankelijk zijn van je internetverbinding. Heb je even een zwakker signaal, dan zal je game daar ook onder lijden. Het is dus zeer de vraag hoe praktisch het platform gaat zijn, maar als er iemand is die deze uitdaging aankan, is het wel Google.

Google Stadia zal ergens in 2019 lanceren in Canada, de Verenigde Staten en meerdere Europese landen, laten we vooral hopen wat hij hier ook bij zullen gaan horen.