Review: Baba Is You

Joost Klein Middelink, 24 maart 2019
Profiel
Baba Is You heeft een schattig uiterlijk, maar kan een keiharde puzzelgame zijn. Het vraagt soms om enorm creatieve oplossingen doordat je de regels van het spel kunt aanpassen. Opgeloste puzzels voelen als een waar plezier omdat je deze dankzij je eigen inzichten hebt gehaald.

Afgelopen augustus werd bekend dat deze game naar de Switch zou komen en inmiddels is Baba Is You eindelijk verschenen. In het spel moet je puzzels oplossen door de regels aan te passen naar eigen hand. Zo kun je de voorwaarde om te winnen, jouw personage en allerlei andere regels veranderen op basis van kleine stellingen. Het concept achter de ingenieuze puzzelgame is eigenlijk lastig om te vertellen, maar wij gaan ons best doen in de onderstaande review.

Het eerste level start en je moet een steen aan de kant duwen om bij de vlag te komen om het uit te spelen. Een level erna verander je dat de muren je kunnen tegenhouden door de regel “muur is stop” te veranderen, waarna je door de muur heen alsnog de vlag kunt bereiken. Het begint allemaal makkelijk, maar later krijg je steeds meer parameters die bepalen wat de regels van het level zijn. Jouw personage kan tekst en voorwerpen duwen, tenzij een regel vertelt dat dit niet mogelijk is. Zo kun je nieuwe stellingen maken, of deze juist doorbreken. Zolang je een personage behoudt om mee te lopen, kun je het level halen. Sommige levels zijn slechts op een enkele manier op te lossen terwijl anderen een variatie aan mogelijke eindes biedt. De oplossing komt dus altijd uit jezelf. Baba Is You weet een nieuwe  puzzel-stijl op een aantrekkelijke manier aan te bieden, dat haast richting programmeren gaat.

Hoe je de puzzel wint, bepaal je uiteindelijk zelf, want je kunt vrijwel alle bestaande regels aanpassen. Zo heb je de mogelijkheid om jouw personage aan te passen, door deze parameters aan te passen in het level. Zo kun je jezelf veranderen van Baba naar bijvoorbeeld een deur, ster of zelfs muur. Soms kun je jezelf niet aanpassen, maar dan moet je de omstandigheden van het level aanpassen zodat je alsnog kunt winnen. Daarvoor kun je muren veranderen naar kwallen, ervoor zorgen dat lava weggeduwd kan worden of andere bizarre insteken. Later in het spel krijg je veel voorwaarden die niet allemaal beïnvloedbaar zijn, maar het menu geeft je gelukkig een overzicht van alle regels. Daardoor is Baba Is You een uitstekend puzzelspel waarbij je soms nieuwe invalshoeken ontdekt waar je compleet niet over had nagedacht.

Grafisch heeft het iets minimalistisch en is het aangenaam voor het oog. Sommige levels zijn groot en daardoor enigszins onoverzichtelijk en andere levels zijn erg klein, wat het gevoel geeft dat het eerder een snel tussendoortje is dan een volledige puzzel. Gelukkig wordt de moeilijkheid snel hoger en introduceert het spel regelmatig nieuwe voorwerpen en nieuwe regels, waardoor je constant nieuwe tactieken moet bedenken. Daardoor verveelt de game niet snel, ondanks dat je in elk level vrijwel hetzelfde doel hebt. Vanwege de moeilijkheidsgraad en geen mogelijkheid tot hints, kun je soms vastlopen op een puzzel. Gelukkig kun je altijd andere puzzels spelen en mogelijk leer je daar wel een nieuwe techniek die je kunt toepassen op een oudere puzzel.

Uiteindelijk kun je Baba Is You het beste ervaren door het zelf te spelen, of een trailer te bekijken. Het is een briljante puzzelgame waarbij het aanpassen van de regels soms ervoor zorgt dat je brein zich in vreemde kronkels moet begeven, om te begrijpen hoe je het moet oplossen. De ene keer ligt een oplossing voor de hand en een andere keer kost het je veel denkvermogen om tot een goed einde te komen. Hoe dan ook voelt elke overwinning als een oprechte en verdiende beloning voor jouw harde denkwerk. Bij bepaalde puzzels hadden wij zelfs het Eureka!-moment en wisten we niet dat wij zo creatief konden zijn met puzzels. Het vraagt enig inzicht, denkvaardigheid en out-of-the-box-creativiteit, maar het geluk na het halen van een puzzel is het helemaal waard.

Voor deze review is Baba Is You gespeeld op de Nintendo Switch. Het spel is ook verkrijgbaar op pc.