Review: Nacon Revolution Unlimited Pro Controller

Thom van den Hork, 17 april 2019
Profiel
De Nacon Revolution Unlimited Pro Controller is een erg fijn apparaat dat goed in de hand ligt en enorm veel mogelijkheden heeft wat betreft instellingen. Het prijskaartje is helaas wel wat aan de hoge kant.

De PlayStation 4 heeft het heel erg goed gedaan deze generatie en dat is vooral te danken aan de waslijst van exclusieve games. Denk aan God of War, Marvel’s Spider-Man, Uncharted 4, The Last of Us Remastered, Ratchet and Clank en ga zo nog meer even door. De standaard controller van de PlayStation 4 wordt door vele gamers gezien als een fijn stukje hardware, maar daar is niet iedereen het mee eens. Sony blijft al jaren vasthouden aan dezelfde layout terwijl Nintendo en Microsoft ervoor hebben gekozen om de zogenaamde asymmetrische layout te gebruiken voor hun controllers. Gelukkig bestaan er bedrijven die ons de mogelijkheid willen geven om ook gebruik te maken van die andere indeling en Nacon is er daar een van. In 2017 kwamen ze met de Nacon Revolution Pro Controller 2 en hoewel wij zeer tevreden waren over het apparaat, was er geen mogelijkheid om draadloos te spelen. Daar hebben ze nu een oplossing voor bedacht in de vorm van de Nacon Revolution Unlimited Pro Controller.

Het eerste dat opvalt, is dat de Nacon Revolution Unlimited Pro Controller flink aan de grote kant is. Het apparaat is zelfs groter dan de controller van de Xbox One. Wij vinden dat alleen maar fijn, maar kunnen ons goed voorstellen dat gamers met kleine handen daar anders over denken. Ondanks het formaat ligt de controller goed in de handen en zijn alle knoppen goed te bereiken. De joysticks, triggers en bumpers voelen erg goed aan. Standaard weegt de controller al behoorlijk wat, maar als dat niet genoeg is, kun je gewichten gebruiken om het gewicht te verhogen. Daarnaast kun je ook de joysticks aanpassen naar eigen behoefte. Zo kun je een bolle of holle bovenkant gebruiken en kun je ze langer of juist korter maken. Daarnaast kun je ook nog het nodige instellen via de pc. De Revolution Unlimited Pro biedt flink wat manieren om het zo fijn mogelijk voor je te maken en daar worden wij alleen maar gelukkig van.

Een groot nadeel van de Revolution Pro Controller 2 was dat deze alleen te gebruiken was met een kabel. Dit zorgt er natuurlijk voor dat er minimale tijd is tussen het indrukken van de toets en de actie die daaraan vastzit. Dit is vooral van invloed bij het spelen van vecht-, race- en schietspellen. Maar soms wil je ook eens lekker op de bank liggen en lekker ontspannen met bijvoorbeeld een LEGO-game. Dan is het veel minder erg dat je wat last hebt van input-lag. Gelukkig heeft Nacon daar nu een oplossing voor, want deze controller is ook draadloos te gebruiken. Niet door middel van Bluetooth zoals je zou verwachten, maar met behulp van een adapter. Deze moet er volgens Nacon voor zorgen dat de input-lag minimaal is. In de praktijk blijkt dit ook erg goed te werken en hebben wij de controller hoofdzakelijk draadloos getest. Wij hebben het apparaat niet kunnen betrappen op enige vorm van vertraging, maar dat is ook niet zo gek, want dat gaat om milliseconden.

Er kleeft echter wel een probleem aan het gebruik van de controller. Wanneer je draadloos verbonden bent en je bent zo actief dat je niet ziet dat de accu bijna leeg is, kan het voorkomen dat het apparaat uitvalt. Geen probleem zou je denken? Helaas wel, want door het gebruik van de adapter weet het spel niet dat er geen controller meer verbonden is. Wanneer dit via Bluetooth gaat, zal de PlayStation het zelf opmerken maar nu dus niet. Dit zorgt er dus voor dat het spel gewoon doorgaat maar jij geen mogelijkheid meer hebt om de game te pauzeren. Wanneer je niet snel een kabel bij de hand hebt, kan dit dus zeer vervelende gevolgen hebben. Het hoeft geen enorm probleem te zijn als je dit in je achterhoofd houdt, maar wij hebben het als vervelend ervaren.

Wat ook niet zo heel aantrekkelijk is, is de hoge prijs van de Revolution Unlimited Pro. Deze controller heeft een adviesprijs van nog net geen € 170. Voor dat geld kun je bijna drie normale PlayStation 4-controllers kopen. Natuurlijk biedt de Revolution Unlimited Pro veel meer mogelijkheden, maar het verschil is wel erg groot. Mocht je er ook geen probleem mee hebben dat je een kabel moet gebruiken, dan zou je altijd nog de Revolution Pro Controller 2 kunnen kopen die inmiddels te verkrijgen is onder de €100.

De Nacon Revolution Unlimited Pro Controller is een enorm fijne controller en is voor de PlayStation 4 wat ons betreft de beste controller van dit moment. Alleen al het feit dat je deze keer draadloos kunt genieten, is al goud waard. Helaas moet je bijna in het bezit zijn van goud om dit apparaat te kunnen kopen. Daarnaast heeft het gebruik van de eigen adapter een klein nadeel wanneer je de accu niet goed in de gaten houdt. Toch zijn wij zeer te spreken over het gebruik van de Revolution Unlimited Pro en mocht je genoeg geld hebben, dan is het serieus het overwegen waard.