Review: Islanders

Rutger Engel, 24 april 2019
Profiel
Islanders blijft rustgevend aanvoelen en de minimalistische gameplay in combinatie met de korte potjes zorgt ervoor dat je regelmatig terug blijft komen om eventjes te spelen. Verwacht echter geen diepgaande strategische gameplay, maar dat is voor de prijs van €4.99 ook niet erg.

Games vandaag de dag kunnen groots, ingewikkeld, uitdagend en zelfs stressvolzijn. Daarom kan een simplistische titel soms als een frisse wind aanvoelen, als een kleine, onschuldige activiteit om even niet te druk bezig te zijn met je hoofd, als een soort bezigheidstherapie. Islanders biedt precies zo’n ervaring voor de zachte prijs van €4.99.

Islanders is een minimalistische citybuilder. Je begint op een héél klein eiland en kan uit twee bouwpakketten kiezen. Het ene bouwpakket bestaat uit dingen zoals een houthakker en een houtzagerij, de andere uit grasvelden en een windmolen. Door gebouwen te plaatsen krijg je punten en als je eenmaal een bepaald aantal punten hebt, speel je een nieuw eiland vrij dat je weer vol kan bouwen. Het plaatsen van een gebouw wordt steeds tactischer; je krijgt namelijk meer of minder punten door bepaalde gebouwen naast elkaar te zetten. Huizen doen het beter naast een stadscentrum en krijgen minpunten als ze te dicht bij een steenverwerkingsfabriek zitten. Een houthakker krijgt veel punten in de buurt van bomen, maar krijgt weer minpunten als er al een andere houthakker in de buurt is, ga zo maar door.

Islanders blijft dankzij de simplistische gameplay lekker rustgevend. Zelfs als het op een gegeven moment makkelijk is om fouten te maken en dan zelfs ‘Game Over’ te geraken, ga je binnen no-time weer door de kleinere eilandjes. Dit zorgt ervoor dat het geen stressvolle gebeurtenis wordt en een fout eerder een leermomentje blijft dan iets om boos over te zijn.

Omdat het zo eendimensionaal is, kan het zijn dat je na een half uurtje denkt wel klaar te zijn met de game. Dan leg je het weer weg en een dag later neem je weer een kijkje om te zien of je verder kan komen dan de vorige keer. Hierdoor blijft het interessant om Islanders bij de hand te houden voor gewoon af en toe. Verwacht niet avondenlang hardcore te spelen of dat de gamplay erg verandert naarmate je vordert. Dat is voor een prijs van €4.99 ook helemaal niet erg.

Islanders is voor deze review gespeeld op pc. De game is enkel voor dit platform beschikbaar.