Review: Devolo Magic 2

Johan van de Westerlo, 08 mei 2019
Profiel
De Devolo Magic 2 is een uitermate geschikte oplossing voor wanneer je draadloze netwerk niet alle hoeken van je huis dekt. Naast de mogelijkheid om je WiFi-signaal uit te breiden kan je deze ook altijd nog met een kabel verbinden. Het grote voordeel is dat dit via je netvoeding loopt zodat je geen meters kabel hoef te trekken. Ook de installatie is kinderlijk eenvoudig waardoor vrijwel iedereen dit thuis kan aansluiten. Het is een ietwat dure set, maar je krijgt er wel uitstekende kwaliteit voor terug.

In vrijwel elk huishouden is tegenwoordig wel een internetverbinding aanwezig. Sinds de komst van de draadloze apparatuur blijven de netwerkkabels vaak opgeborgen en maken we massaal met al onze hardware verbinding met ons WiFi-netwerk. Helaas blijft het een signaal dat in veel gevallen ook erg gevoelig is voor storingen. Om niet direct weer een lange netwerkkabel door je huis te moeten leggen zijn er alternatieven zoals de Devolo Magic 2.

Dit stukje hardware maakt deel uit van de zogenaamde powerline adapters. Het zijn in feite netwerkkabels die via je stroomnet lopen. Je hoeft er dus geen fysieke kabels voor te trekken. Met een set kun je deze intern met elkaar verbinden door ze simpelweg in het stopcontact te stoppen. In de doos treffen we de adapters aan en deze ogen vrij fors met een afmeting van 15,3 x 7,6 x 4,2 centimeter. We moeten uiteraard niet vergeten dat er intern ook een stukje technologie is verwerkt dat het netwerkgedeelte aanstuurt.

Gelukkig zijn de adapters wel voorzien van een zogenaamd ‘passtrough’ stopcontact. Dit houdt in dat je in de adapter een andere stroomstekker kunt plaatsen zodat je in principe geen stopcontact verliest. Het verhaal wordt natuurlijk wel iets anders wanneer de adapter anders wordt geplaatst en over een stopcontact valt in verband met de grootte. De onderzijde van het basisstation is voorzien van één netwerkaansluiting waarop je een korte kabel kunt plaatsen van de adapter naar je modem. De ondersteunende adapters zijn voorzien van twee aansluitingen. Mocht je geen interesse hebben om de Devolo Magic 2-adapters aan te sluiten met een netwerkkabel dan heb je ook de mogelijkheid om gebruik te maken van WiFi. Hiermee kan je een draadloos netwerk creëren wat door het gehele huis dekkend is.

Nu klinkt dit allemaal bijzonder ingewikkeld, maar gelukkig is de Devolo Magic 2 enorm eenvoudig aan te sluiten. Wanneer je de adapters aansluit kan je eigenlijk al direct gebruik maken van je nieuwe netwerk. Je hebt daarnaast nog wel eventuele extra instellingen om alles wat veiliger te maken, maar ook dit is kinderlijk eenvoudig middels de bijbehorende software. Het enige nadeel is dat niet alles volledig in het Nederlands wordt weergegeven. Als gebruiker heb je ook de mogelijkheid om je netwerk te beheren via de Android- of iOS-app.

De Devolo Magic 2 is voorzien van het meest recente G.hn protocol. Hiermee is het mogelijk om een maximale snelheid te behalen van 2400 Mbit/s. Dit is bijzonder snel en is vrijwel overal op voorbereid. De netwerkpoorten daarentegen hebben een snelheid van 1000 Mbit/s. Het draadloze gedeelte is voorzien van het 802.11ac-protocol. Ook dit is het meest recente en snelste protocol op het gebied van draadloze verbindingen. In optimale staat zou je een snelheid kunnen behalen van 1300 Mbit/s. Uiteraard dienen ook de apparaten waarmee je verbinding maakt dit te ondersteunen. De zwakste schakel bepaalt uiteindelijk ook de snelheid.

Het geheel is geen goedkope oplossing. De Devolo Magic 2 multiroom kit, bestaande uit een basisstation en twee ondersteunende adapters, kost €299. Een starterkit, bestaande uit een basisstation en één extra adapter kost €199. Hoewel dit een flink bedrag is hoef je geen luxe dure router of een of meerdere accesspoints te kopen die overal in je huis worden geplaatst. Er zijn ook goedkopere concurrenten, maar het gebruikersgemak en de technische specificaties van de Devolo Magic 2 zorgt er wel voor dat het zijn geld wel waard is.