Review: TicWatch E2

Britt Luttik, 09 mei 2019
Profiel
De TicWatch E2 is net zoals zijn voorganger een smartwatch waarbij je veel kwaliteit voor de prijs krijgt. Echter mist dit model wel vernieuwingen.

De TicWatch E2 biedt alle functionaliteiten die een smartwatch-enthousiasteling mag verwachten voor de prijs. Hoewel dit model iets goedkoper is dan het S2-model, bevat het bijna evenveel inhoud en is zelfs 10 euro goedkoper dan de TicWatch E. Het apparaat is gefocust op een sportieve en drukke levensstijl, dankzij de hardware en de software. Of de TicWatch E2 zijn beloftes waar maakt, kun je in deze review lezen.

De TicWatch E2 werd samen met de S2 aangekondigd en is sinds begin 2019 verkrijgbaar. Het verschil tussen beide modellen naast de prijs is een iets ander uiterlijk en een andere certificering. Waar de S2 militair getest en gecertificeerd is met MIL-STD-810G, heeft de E2 dit niet. Wel is deze volgens Mobvoi waterdicht tot 5 Atmosfeer, wat de smartwatch geschikt maakt om mee te zwemmen. Hier wordt ook flink mee geadverteerd, er is zelfs een speciale app die ondersteund tijdens het zwemmen. Helaas hebben we dit nog niet in praktijk kunnen testen, maar het is wel de eerste stap naar geavanceerde mogelijkheden op gebied van sport.Verder is de E2 hardwarematig identiek met de S2: een Snapdragon 2100-processor, 4GB opslagcapciteit en 512Mb werkgeheugen. De verbinding loopt via Bluetooth en tevens worden Wi-Fi-verbindingen ook ondersteund. Dit model komt enkel in de kleur zwart en heeft een iets eenvoudiger uiterlijk in vergelijking met zijn broer.

Jammer genoeg is ook dit model nog niet uitgerust met de nieuwste Snapdragon 3100-chipset die al een tijdje beschikbaar is. Deze zou een hoop verbetering moeten brengen op gebied van batterij en snelheid. Gelukkig is de accu wel verbeterd, deze bevat 415mAh en gaat bijna twee dagen mee met gemiddeld gebruik. De besparende stand kan dit nog eens extra verlengen en er is een mogelijkheid om het scherm helemaal uit te zetten. Opladen gebeurt binnen een uur en gaat gemakkelijk dankzij de magnetische lader. Deze bestaat uit een soort houder waar de smartwatch in rust en is een stuk robuuster dan de eerste generatie. Hier zijn we erg blij mee. Het is wel handig om een extra lader aan te schaffen, omdat deze makkelijk vergeten wordt. Op de website van Mobvoi wordt dit ook aangeboden, samen met verwisselbare bandjes. Het standaard bandje is van siliconen, vooral handig voor het sporten. Wil je echter een wat meer zakelijke look, dan is een leren bandje ook een optie, dankzij het handige kliksysteem.

Ondanks dat de E2 het instapmodel is, heeft het net zoveel functionaliteiten op gebied van sport als de S2. Dat komt vooral dankzij de handige applicaties om hartslag te meten, afstanden die gelopen worden te zien en doelen in te stellen. Het nut van de smartwatch wordt ook vooral duidelijk wanneer deze gebruikt worden. Zo kan met de TicExercise een doel of meerdere doelen gesteld worden wanneer je gaat wandelen, hardlopen of sporten. Het gaat hier bijvoorbeeld om het aantal calorieën, de afstand of de tijd. Dit kan geregeld worden met de standaard geïnstalleerde apps van Mobvoi zelf, maar er zijn ook enkele van Google aanwezig zoals FitWorkout. Beide doen ongeveer hetzelfde en daardoor is het lichtelijk overbodig dat er twee soorten apps zijn voor dezelfde functionaliteit. Gelukkig geldt dit enkel voor de sportieve apps, waardoor de hoeveelheid nog meevalt. Uiteraard is er nog altijd een optie om een extra applicatie te downloaden dankzij de aanwezigheid van de Play Store.

Voor de prijs krijg je een robuuste smartwatch terug met interessante toevoegingen. Dit komt vooral door Wear OS wat een optimale ervaring geeft in combinatie met Android smartphones. De hardware is in orde maar toch missen we echt enorme vernieuwingen zoals NFC of een sterk verbeterde batterij. Toch is de TicWatch E2 interessant genoeg door zijn prijs van €179. Andere modellen die hardwarematig erop lijken zijn bijvoorbeeld de Fossil Q Explorist en de Apple Watch 4, maar Mobvoi is verreweg de goedkoopste. De smartwatch legt een balans tussen een sportieve en zakelijke levensstijl. Het is prettig dat je het apparaat kunt gebruiken om een sportdoel in te stellen en tegelijk berichten kunt ontvangen. Mocht er een app ontbreken is de kans groot dat deze wel aanwezig is in de Play Store en met 2GB opslag is hier zeker ruimte voor.