Review: Razer Raiju Ultimate

Britt Luttik, 20 mei 2019
Profiel
De Razer Raiju Ultimate is een PlayStation 4-controller met geavanceerde mogelijkheden voor de fanatieke gamer die alles eruit wil halen. Echter hangt er een behoorlijk prijskaartje aan, waardoor er goedkopere en betere alternatieven zijn.

Een goede controller is onmisbaar in de collectie van randapparatuur van gamers. Dit geldt niet alleen voor consoles, er zijn ook een boel pc-games die controllers ondersteunen en waarbij gamers zelfs de voorkeur geven aan het spelen met een controller. Tegenwoordig is het heel makkelijk om een officiële PlayStation- of Xbox-controller draadloos aan te sluiten op je pc en er aan de slag mee te gaan. Daarnaast zijn er nog andere partijen die controllers ontwerpen voor de optimale ervaring en Razer is er daar een van. De Razer Raiju komt in verschillende edities, waaronder de Razer Raiju Ultimate, waar we alles over vertellen in deze review.

De Razer Raiju Ultimate is een PlayStation 4 gelicentieerde controller, wat betekent dat deze out-of-the-box op de PlayStation 4 werkt. Deze uitspraak klopt, want na een eerste keer aansluiten werkt het apparaat draadloos en is het zelfs in staat om de PlayStation 4 op afstand aan te zetten zoals met de DualShock-controller normaal gesproken gaat. Daarnaast worden ook andere apparaten ondersteund dankzij de ondersteuning voor USB- en Bluetooth-verbinding. Aan de onderkant zit een kleine schakelaar waarmee gewisseld kan worden tussen PlayStation 4-Bluetooth, pc-Bluetooth en USB-verbinding. Wanneer we de controller aansluiten op pc, werkt deze ook prima met verschillende games die besturing met een controller ondersteunen. Tot slot hebben we ook nog geprobeerd met de Steam Link te verbinden. Dit lukt tot bepaalde hoogte: de Razer Raiju wordt herkend, maar tijdens het instellen van de knoppen lijken sommige niet te reageren. Hoewel de controller niet specifiek hiervoor gemaakt is, is het toch net een gemiste kans.

De Razer Raiju Ultimate en de Tournament-editie vertonen overeenkomsten, maar ook een flink aantal verschillen. De Ultimate heeft een ergonomisch uiterlijk en bevat net zoals de Tournament vier programmeerbare functionele knoppen. Het uiterlijk komt overeen met PlayStations DualShock 4-controller en bevat nog extra knoppen aan de onderkant. Daarnaast zit aan de onderkant een schuifmechanisme waarmee de triggerknoppen niet meer zo ver ingedrukt hoeven te worden. Dit is handig wanneer snelle reacties vereist zijn en je moeiteloos knoppen wilt indrukken. Hoewel zoveel keuze aan knoppen ideaal is voor de mogelijkheden die het biedt, is het niet altijd even functioneel. Vooral de extra paar knoppen aan de onderkant worden erg gemakkelijk per ongeluk ingedrukt. Tot slot mag RGB niet ontbreken en vinden we dit terug om het touchpad heen. Dit is een stijlvolle keus om toch het extra RGB-karakter te geven, zonder dat het geheel in een kermisattractie verandert.

Waar we erg blij van worden, is dat de controller wordt geleverd in een mooi beschermhoesje voor op reis en met een USB-kabel van ongeveer 3 meter. Tevens is de USB-ingang netjes weggewerkt aan de binnenkant, waardoor de kabel geen vreemde buigingen kan maken en dus langer meegaat. Door dit soort kleine details is goed te merken dat het een premium product is waarbij men goed heeft nagedacht over duurzaamheid en bruikbaarheid. Het hoesje is ideaal om de Raiju mee op reis te nemen en dit wordt nog extra ondersteund met een app waarop profielen kunnen worden aangemaakt en opgeslagen. De app is verkrijgbaar op de Play Store en de App Store en geeft de mogelijkheid om knoppen te programmeren, de layout aan te passen en RGB-effecten in te stellen.

Tot slot heeft de controller ook nog eens een verwisselbare d-pad en idem voor de thumbsticks. Deze worden ook in het hoesje meegeleverd en geven de speler de kans om de controller nog iets meer naar wens aan te passen. Jammer genoeg heeft de Razer Store niet een extra setje om te bestellen of een paar in andere kleuren, wat leuke aanpassingsmogelijkheden had kunnen opleveren. Het is mooi dat de knoppen verwisselbaar zijn, maar hier zal vooral behoefte aan zijn bij competitieve gamers. Het is goed voor te stellen dat de meer casual speler gewoon direct aan de slag wil en vanuit die invalshoek is het een behoorlijk dure controller. Er hangt een prijskaartje aan van €199,99, wat behoorlijk hoog is als je het vergelijkt met een standaard PlayStation 4-controller van ongeveer €60,-. Daar staat wel tegenover dat de DualShock-controllers niet als de meest comfortabele bekendstaan, waar Razer goed op inspeelt. Echter moet je wel alle functionaliteiten van de Raiju Ultimate gebruiken om de prijs tot zijn recht te laten komen en zelfs dan is het apparaat nog aan de dure kant.

De Razer Raiju Ultimate is een prachtige controller die niet alleen lekker in de hand ligt, maar ook naadloos werkt met de PlayStation 4. Wanneer prijs geen rol speelt, kan deze controller ideaal zijn dankzij instelbare profielen op de app, de mogelijkheid om knoppen te verwisselen en de opties tussen een bedrade en Bluetooth-verbinding. Echter is het een behoorlijk dure controller en zijn er veel goedkopere alternatieven voor diegene die gewoon direct aan de slag wil zonder teveel moeite. Daarnaast is het jammer dat de controller niet even naadloos werkt op andere apparaten. Voor de flinke prijs was dat toch iets dat we wel konden verwachten.