Preview: Catherine Full Body

Arran Winmai, 23 mei 2019
Profiel
Er zijn toevoegingen gemaakt aan het verhaa, en die zijn meteen aan het begin zichtbaar. Bovendien is de gameplay nog altijd solide en blijft het verhaal vreemd maar meeslepend. Wel vielen de ondertitelingen soms weg, maar dat is ongetwijfeld iets dat aangepast zal zijn voor het spel de markt op gaat.

Een poosje geleden mochten wij op bezoek bij Koch Media om de eerste twee uur van Catherine Full Body uit te proberen. Op Steam kwam begin dit jaar al een remake uit voor de originele game uit 2011, maar Full Body brengt het spel ook naar de PlayStation 4. Bovendien zal het naast een nieuw likje verf ook wat inhoudelijke toevoegingen hebben.

Catherine Full Body bevat nieuwe modi waarin de puzzels overgeslagen kunnen worden of waarin juist andere puzzels voorkomen. De eerste modus is voor spelers die niet echt geven om de gameplay en gewoon het verhaal mee willen maken. De tweede modus, daarentegen, is meer geschikt voor mensen die het origineel al uitgespeeld hebben, of mensen die het spel meerdere keren willen spelen. Het zorgt voor de nodige afwisseling en het biedt de mogelijkheid het spel gemakkelijker of juist uitdagender te maken, een welkome toevoeging voor zowel nieuwelingen en veteranen.

Naast de puzzels is er ook een nieuw personage, Rin. Zij wordt helemaal aan het begin geïntroduceerd door hoofdpersonage Vincent tegen het lijf te lopen. Later blijkt dat ze achtervolgd werd door een stalker en de verschijning van Vincent haar redding was. Rin is echter al haar herinneringen kwijt en weet alleen nog dat ze piano wil leren spelen. Vincent helpt haar aan een appartement en een baan bij “The Stray Sheep,” de bar waar het spel zich voor een groot gedeelte afspeelt. Zodoende is zij veel in de achtergrond te zien.

Dat is niet alles voor Rins rol. Hoewel wij niet zo ver kwamen, vertelt Koch Media ons dat Rin gaandeweg een steeds grotere rol speelt in het verhaal en dat ze kan leiden naar een of meerdere nieuwe eindes. Wat deze eindes zijn, blijft echter geheim. Dit zorgt voor nieuwe dingen om te verkennen voor oude fans. Ook slaagt het mysterie rondom Rins geheugenverlies en de mysterieuze stalker die haar belaagde erin ons geïnteresseerd in haar verhaal te maken.

Om de nieuwe stukken verhaal te incorporeren, is de originele cast bovendien teruggekomen om scènes in te spreken. Dit zal nieuwe spelers niet veel uitmaken, maar voor oude fans is het toch erg prettig. Wel viel het ons op dat de ondertiteling soms wegviel. Vooral voor mensen die het spel in het Japans willen spelen, maar de taal niet spreken, kan dit voor een probleem zorgen. Koch Media liet echter weten dat dit een probleem is die in de uiteindelijke versie opgelost zal zijn.

Natuurlijk is er ook een hoop onveranderd. Het verhaal blijft, zeker aan het begin, in grote lijnen hetzelfde. Hoewel Rin soms in gesprekken betrokken raakt en er scènes zijn toegevoegd waarin zij de hoofdrol speelt, is het oude verhaal met al zijn gekheid en intrige aanwezig. Mensen worden ’s morgens op mysterieuze wijze dood aangetroffen in hun bed. Ook heeft Vincent vreemde nachtmerries die daar misschien wel aan gekoppeld zijn. Het verhaal draait bovendien nog altijd om relaties, liefde, (on)trouw en bruiloften. Tegelijkertijd wordt aan de speler gevraagd hoe hij tegen deze onderwerpen aankijkt door vragen die gesteld worden tijdens het spel. Na acht jaar heeft Catherine zijn charme niet verloren en we zijn geketend aan het beeldscherm omdat we willen weten hoe het zit met Catherine en de nachtmerries.

Ook de puzzels zijn hetzelfde, tenzij er natuurlijk in de nieuwe modus gespeeld wordt. Spelers moeten nog altijd dozen duwen, trekken en beklimmen om zo snel mogelijk te ontsnappen. Deze ‘simpele’ gameplay kan toch voor ingewikkelde puzzels zorgen waar spelers echt even over na moeten denken. Zelfs in het allereerste level toont Catherine geen genade en spelers kunnen doodgaan als ze er te lang over doen. Het is een waar genot voor puzzelliefhebbers. Pas als je een goede greep hebt op deze puzzels en op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, komt de nieuwe modus de hoek om kijken. Of je kan natuurlijk juist puzzels overslaan met de andere modus.

De preview van Catherine Full Body liet ons zien dat de nieuwe toevoegingen aan het spel goede beslissingen zijn. Ze lopen nieuwe spelers niet in de weg en bieden ze zelfs meer opties om het spel moeilijker of juist gemakkelijk te maken. Oude fans worden ook uitgenodigd terug te keren naar Catherine om het nieuwe verhaal te verkennen en de nieuwe puzzels moedigen dit nog verder aan. Naast een klein probleempje met de ondertitelingen, zag het spel er uitstekend uit.

Speel Catherine Full Body vanaf 3 september op PlayStation 4.