Playdate-handheld onthuld door Panic

Johan van de Westerlo, 24 mei 2019
Profiel

In 1991 verscheen de eerste bekende draagbare spelcomputer in de vorm van de Nintendo Game Boy. In de jaren die daarop volgden, werden er nog verschillende nieuwe versies ontwikkeld door Nintendo, maar ook andere hardwarefabrikanten kwamen met een dergelijke apparaat. Panic heeft deze week de Playdate-handheld onthuld en deze heeft een unieke eigenschap.

De Playdate van Panic is een compacte en unieke, draagbare console. Het apparaat beschikt over een 2,7-inch zwart-wit-scherm met een resolutie van 400×240 pixels. Opvallend is dat er géén backlight aanwezig is, wat tegenwoordig eigenlijk niet meer weg te denken is op dergelijke apparaten. Wat ook opvallend is, is dat er aan de zijkant van de Playdate een slinger is gemonteerd. De gebruiker kan hieraan een draai geven en daarop wordt gereageerd in de game. Er is ook een traditionele D-pad aanwezig en twee actieknoppen. Er worden geen standaard games verkocht voor deze console, maar ze worden uitgebracht in een twaalftal “seizoenen”.

De speler weet vooraf niet welke game er beschikbaar zal komen, Panic houdt dit namelijk geheim tot op het moment van de release. De gamers staan dus altijd voor nieuwe verassingen. Het spel zal overigens automatisch worden gedownload en is dan ook direct speelbaar. Helaas is enkel het eerste spel aanwezig bij de aanschaf van de Playdate. Elke opvolgende week wordt een nieuwe game toegevoegd tot er uiteindelijk twaalf games op de console staan.

Het zwart-wit-scherm is dan wel wat ouderwets, maar de console heeft wel wat hedendaagse snufjes onder de motorkap. Zo is het apparaat voorzien van Bluetooth en WiFi. Er is ook een USB C-poort aanwezig om de accu op te laden. Het is overigens geen goedkoop hebbedingetje. De adviesprijs ligt op €149,- wat een flink bedrag is, gezien het feit dat je daar ook een Nintendo New 2DS XL voor koopt. Naar verluid zal de Playdate in 2020 op de markt verschijnen.

Bron: Playdate