Apple iOS 13 brengt nieuwe features

Johan van de Westerlo, 05 juni 2019
Profiel

Tijdens de Apple Worldwide Developers Conference heeft de fabrikant Apple iOS 13 aangekondigd. De software op de iPhones en iPads is weer voorzien van enkele nieuwe features en een “Dark Mode”.

Apple liet tijdens WWDC 2019 enkele nieuwe apparaten zien, maar ook nieuwe software voor hun telefoons en tablets. Met deze nieuwe versie zouden apps tot wel twee keer zo snel gestart moeten worden. Niet alleen het starten van de applicaties gaat sneller, maar ook de Face ID, waarmee het toestel ontgrendeld wordt, gaat tot wel 30 procent sneller werken, aldus Apple. Ook zijn de applicaties uit de App Store de helft kleiner en updates van de applicaties kunnen tot 60 procent kleiner worden.

Een andere “nieuwe” feature is het swipen over het toetsenbord om woorden en zinnen te typen. Voor iOS is dit een nieuwe feature, althans een nieuwe ingebouwde feature. Het was eerder wel mogelijk om hiervoor een app te gebruiken van een derde partij. Android-gebruikers kunnen al jaren gebruikmaken van deze optie. Ook zullen er Nederlandse woorden verschijnen in je scherm die voorspellen wat je wilt typen. De woorden kan je aanklikken waardoor je ze niet volledig in hoeft te typen.

Voor de fans die graag foto’s en video’s bewerken, is er een optie toegevoegd aan de foto-app. Na het maken van een foto of video kan deze worden bewerkt met verschillende filters en effecten. Hiermee kun je een persoonlijk tintje geven aan je favoriete foto. De vernieuwde app beschikt ook over de mogelijkheid om dubbele foto’s of screenshots automatisch te verwijderen.

Ook de privacy is aangescherpt. Er zijn enkele nieuwe opties toegevoegd waarmee de gebruiker een app maar eenmalig toegang geeft voor de locatiegegevens. Bij het opnieuw starten van de app zal de optie weer zijn uitgeschakeld en zal hij er opnieuw om vragen. De apps hebben ook niet meer de mogelijkheid om via WiFi- of bluetoothtracking je locatie te achterhalen. Een nieuw login-systeem van Apple moet de gebruiker de mogelijkheid geven om inloggegevens zoals e-mailadres te kunnen verbergen. Deze informatie zal dan niet worden meegestuurd naar de partij waar je op dat moment wilt inloggen. En om je chatgesprekken wat leuker te maken, zijn de Memoji’s onder handen genomen. Er is tevens een stickerpack toegevoegd aan Apple iOS 13 met daarin verschillende Memoji’s. Hiermee is de gebruiker in staat om deze te gebruiken in andere applicaties zoals WhatsApp.

Door de jaren heen zijn de verschillende iOS-versies ook voorzien van een ander uiterlijk. Apple heeft bij iOS 13 de nieuwe “Dark Mode” toegevoegd. Deze donkere modus zorgt voor een compleet nieuwe visuele ervaring, maar zorgt er ook voor dat het wat rustiger is voor je ogen tijdens het scrollen.

Apple iOS 13 heeft de beta klaarstaan voor ontwikkelaars. De uiteindelijke versie zal pas in het najaar verschijnen. Het besturingssysteem zal gaan draaien op de iPhone 6s en hoger. Oudere modellen zullen dus blijven draaien op iOS 12.

Bron: The Verge