Review: Fritz!Repeater 3000

Johan van de Westerlo, 06 juli 2019
Profiel
De Fritz!Repeater 3000 is een krachtige repeater om alle hoeken in je woning te voorzien van een goede stabiele draadloze verbinding. De installatie is kinderlijk eenvoudig, vooral in combinatie met de Fritz!Box 7590. Helaas werken alle features enkel als je de repeater gebruikt in combinatie met een Fritz!Box-modem. Ook is het model vrij groot en is het uiterlijk niet bijzonder mooi waardoor het apparaat vaak verstopt zal gaan worden.

Het Duitse bedrijf AVM, ook wel bekend van de Fritz!-netwerkapparatuur, heeft een nieuw product op de markt gebracht. De Fritz!Repeater 3000 is het nieuwste model in de serie en is bedoeld om het WiFi-bereik in huis te vergroten zodat je vaarwel kunt zeggen tegen een slecht bereik van je draadloos netwerk.

Veel huishoudens gebruiken vandaag de dag voornamelijk draadloos internet. De welbekende netwerkkabel wordt vaak niet meer uit de doos gehaald want vrijwel alle apparaten zijn tegenwoordig ook voorzien van WiFi. Waar de ethernetkabel vaak garant staat voor een snelle en stabiele verbinding ben je met je draadloze verbinding altijd gebonden aan de sterkte van het signaal. Je levert flink wat snelheid in en als je op het randje zit dan kan het zelfs ook wegvallen. Er zijn meerdere mogelijkheden om dit op te lossen en een zogenaamde repeater is er één van. Een repeater doet eigenlijk niets anders dan het bestaande WiFi-signaal detecteren en versterken. Vaak zie je dat het internet modem, bijvoorbeeld de Fritz!Box 7590, in de huiskamer of meterkast is gemonteerd en vanuit daar wordt dan ook het draadloze signaal gestuurd. Wanneer je flink wat isolerende muren of plafonds in je huis hebt, dan kan het zomaar zijn dat je op de eerste of tweede verdieping een slecht of helemaal geen bereik hebt. Het versterken van het signaal kan ervoor zorgen dat je overal in je huis een snelle en stabiele draadloze connectie hebt.

In de doos treffen we een installatiehandleiding, netwerkkabel, stroomadapter en uiteraard de Fritz!Repeater 3000 aan. Opvallend is dat de repeater een vrij fors apparaat is en niet bepaald onopvallend is. De kenmerkende witte kleur met rode tinten is net als bij andere modellen uit de serie ook hier toegepast. Op het apparaat zelf zitten aan de buitenkant niet al te veel toeters en bellen. De achterzijde is voorzien van een tweetal ethernetpoorten om een apparaat bekabeld aan te sluiten en aan de voorzijde is enkel een connect-knop aanwezig. We hebben de Fritz!Repeater aangesloten op de Fritz!Box 7590. Een model wat standaard wordt uitgeleverd door bijvoorbeeld XS4ALL, maar ook los verkrijgbaar is. Het is een vrij uitgebreide en sterke router en heeft ook zeker zijn prijskaartje. Desondanks biedt deze combinatie met de repeater de beste ervaring. Dit geldt niet alleen voor de installatie, maar ook voor alle aanwezige features die het apparaat te bieden heeft.

Wanneer je bijvoorbeeld de Fritz!Box 7590 al hebt staan dan is het verbinden kinderlijk eenvoudig. Je hoeft enkel het WPS-knopje op de router in te drukken gevolgd door een druk op de connect-knop van de repeater. Binnen enkele seconden is er een verbinding tussen de twee apparaten en worden de instellingen als netwerknaam en beveiligingssleutel automatisch overgenomen. Je hoeft dus niet het apparaat los te configureren. Om te bepalen waar het signaal begint af te zwakken kan je hiervoor de Fritz!app WLAN-app gebruiken. Deze app detecteert het signaal en geeft duidelijk aan waar het signaal zwakker is. Hierdoor wordt snel duidelijk wat de beste plek is om de repeater te plaatsen. Mocht je wat meer ervaren zijn of wat extra’s willen instellen is dit altijd nog mogelijk, maar voor standaard gebruik is dit genoeg.

De Fritz!Repeater 3000 kan overigens ook aan andere modems worden gekoppeld. Helaas beschik je dan niet over alle functionaliteiten. Zo zal de Mesh-functie niet werken, dit werkt enkel in combinatie met een Fritz-modem met minimale firmwareversie 7.0. Het is daarom ook aan te raden om deze firmware direct bij te werken op je modem. Niet iedereen zit te wachten op een extra apparaat dat altijd op netstroom is aangesloten, omdat dit natuurlijk ook gewoon stroomkosten met zich meebrengt. De repeater verbruikt opvallend weinig stroom. Zo zal deze maximaal 11 Watt verbruiken, maar wanneer hij niet wordt gebruikt zal het apparaat naar de slaapstand gaan. Hierdoor zal het verbruik minimaal zijn.

Met de Mesh-feature worden zowel 2,4 Ghz als 5 Ghz-apparaten aangestuurd. Het apparaat kijkt welke frequentie en sterkte het beste is en geeft hier de voorkeur aan. Wanneer het ander signaal stabieler is zal deze automatisch omschakelen. Het is daarvoor wel een eis dat beide signalen dezelfde netwerknaam en beveiligingssleutel hebben. AVM heeft ook de MyFritz!-app waarmee je het netwerk en apparaten kunt beheren. Het is hier mee mogelijk om bijvoorbeeld data te gebruiken van apparaten die op de Fritz!Box zijn aangesloten. Denk hierbij aan een NAS waar alle foto’s en video’s op staan.

De Fritz!Repeater 3000 is geen goedkope oplossing. Vooral als je de combinatie met de Fritz!Box 7590 aanschaft. Zo kost de laatstgenoemde ruim €200 en daarnaast kost de repeater nog eens €129. Ben je al in het bezit van een Fritz!Box of wil je liever je eigen router gebruiken dan is de €129 het zeker waard wanneer je niet in elk hoekje van je huis een stabiele verbinding hebt.