Raspberry Pi 4-minicomputer is aangekondigd

Johan van de Westerlo, 25 juni 2019
Profiel

Al jarenlang wordt het printplaatje voor verschillende doeleinden gebruikt. Het 3b+-model was het meest recent, maar deze week is de Raspberry Pi 4-minicomputer aangekondigd. Het systeem bestaat enkel uit een printplaat zo groot als een creditkaart met enkele aansluitingen erop gemonteerd.  Zo is er een gigabit netwerkaansluiting aanwezig, maar ook vier USB-poorten, waarvan twee 3.0-poorten zijn. Er is ook een Dualband WiFi ac-module aanwezig en een Bluetooth 5.0-chip voor de draadloze verbindingen.

De ingebouwde SoC (System-on-a-Chip) van de Raspberry Pi 4 is volgens de fabrikant tot drie keer sneller dan zijn voorganger, wat een flinke vooruitgang is. De ontwikkelaars hebben gekozen voor de Broadcom BCM2711B0 SoC. Deze processor is voorzien van vier kernen welke draaien op een kloksnelheid van 1,5 GHz.

Een ander grote upgrade is dat er nu twee poorten aanwezig zijn waar je de tv of monitor op aan kunt sluiten. Het zijn dit keer wel twee micro HDMI-poorten die in staat zijn om twee 4K-monitoren aan te kunnen sturen. De Raspberry Pi 4-minicomputer is beschikbaar in drie verschillende uitvoeringen. Het goedkoopste model kost ongeveer €40,- en heeft standaard 1GB lpddr4-werkgeheugen. Het model met 2GB geheugen kost €50,-. Het meest uitgebreide model beschikt over 4GB lpddr4-werkgeheugen en kost ongeveer €60.

De prijzen zijn exclusief stroomadapter, kabels en een eventuele behuizing.

Bron: Raspberry Pi