Review: RoboVac 35C

Joost Klein Middelink, 03 augustus 2019
Profiel
De RoboVac 35C is een geweldig apparaat voor de prijs. De stofzuiger maakt goed schoon, heeft vele progamma's die in te stellen zijn op datum en tijd en is te bedienen via de app. Er zijn misschien wat kleine problemen omtrent de grenzen en het wisselen van vloertypes, maar dit is zeer situationeel.

Een van de tegenhangers van de Roomba-stofzuigers is de RoboVac-reeks van het Chinese Anker. Met een adviesprijs van 249 euro komt hun nieuwe model, de RoboVac 35C, op de markt. Wij mochten het apparaat uittesten en hieronder kun je onze bevindingen lezen met de robotstofzuiger.

Bij het uitpakken hebben we de korte instructie gelezen en hebben we de app geïnstalleerd op onze telefoon. Naast de stofzuiger zelf zitten er ook reserve onderdelen in zoals extra borsteltjes en een afstandsbediening om de RoboVac 35C te kunnen bedienen voor als men de app niet gebruikt. Er zijn vele manieren of het apparaat in te kunnen stellen, maar via de app kun je het meeste aanpassen.

Het fijne aan de app is dat deze ondersteuning biedt voor Amazon Alexa en Google Assistent. Zo kun je deze virtuele assistenten vragen of de RoboVac 35C wil beginnen met stofzuigen. Nadeel is wel, dat Nederlandse stemmen niet altijd even vlekkeloos worden verstaan en je sneller bent door de app zelf te gebruiken. Daarbij kun je via de EufyHome-app ook andere mogelijkheden van het apparaat bedienen zoals het schema of verschillende schoonmaak-modi.

De RoboVac 35C bestaat uit een grote borstel aan de achterkant en twee kleine borsteltjes aan de voorkant, die de rommel aan de zijkant meepakt. Met het HEPA-filter worden stofdeeltjes niet terug de kamer in geblazen. Het apparaat kan anderhalf uur achter elkaar werken voor deze moet opladen en de RoboVac 35C vindt automatisch zijn weg terug naar het basisstation als hij leeg begint te raken, of als zijn routine voorbij is.

Er zijn verschillende programma’s in te stellen via de app, namelijk een automatisch programma; dan gaat hij willekeurig je kamer door, tot hij zelf besluit dat het in orde is. De ene keer is dat na een half uur als hij af en toe vastloopt tegen een muur, en de andere keer gaat hij vrolijk een uur langs alle plekken in je huis. Daarnaast heb je een intens programma waarbij de stofzuiger op een plek rondjes draait en hardere zuigkracht gebruikt of een tijdelijk programma waarbij de RoboVac 35C slechts een half uurtje de kamer rondgaat. Alle programma’s zijn op tijd en datum in te stellen, waardoor je zo een variabel schema kunt instellen.

De maximale oppervlakte die de stofzuiger aankan, is 120 vierkante meter. De gemiddelde kamer of verdieping zal de RoboVac 35C dus prima schoon kunnen maken. Mocht je daar stekkerdozen hebben liggen en wilt voorkomen dat de stofzuiger hier brutaal tegen aanstoot, dan moet je de bijgeleverde magneetstrips plaatsen waar jij een rand wilt maken. Dit staat best lelijk en wij vroegen ons direct af waarom je geen virtuele muren kan creëren. Zo blijft je woonkamer toch mooi, maar zal het apparaat niet bij plekken komen waar hij niet hoort. Helaas is dat geen mogelijkheid bij de RoboVac 35C, iets dat de concurrent wel doet.

Volgens de handleiding moet het apparaat dankzij het BoostIQ-systeem ook van harde vloeren op tapijt kunnen komen, en vice versa. In de praktijk valt dit een beetje tegen, omdat de kleinere borsteltjes makkelijk los kunnen raken dankzij het magneet-systeem. Makkelijk om te vervangen, maar het komt ook makkelijk los. Zodoende begint de RoboVac 35C een geluid te maken om aan te geven dat er iets mankeert en zal hij niet verdergaan. Niet heel vervelend als je thuis bent, maar aangezien het apparaat ook ingesteld kan worden om zijn routine te doen als je weg bent of slaapt, zal de stofzuiger verder geen vin verroeren en blijven piepen. Bij onze (niet hoogpolige) deurmat ging het de ene keer wel goed, en de andere keer niet, terwijl de handleiding aangeeft dat het geen probleem moet zijn.

De RoboVac 35C is een handig apparaat, makkelijk schoon te maken en er zijn vele mogelijkheden die via de app zijn in te stellen. Er zijn wat kleine probleempjes met de grenzen voor het apparaat, net als de overgang van vloersoorten. Voor de richtprijs van 249 euro krijg je echter wel een redelijk gelijkwaardig apparaat vergeleken met de andere, vaak duurdere, robot-stofzuigers op de markt. Ook is hij daarbij iets compacter, waardoor het apparaat makkelijker onder kasten komt. Mocht je van plan zijn een dergelijk apparaat te kopen, is de RoboVac 35C een goede keuze als je de prijs-kwaliteitsverhouding belangrijk vindt en niet de meest luxe opties hoeft, al krijg je met deze stofzuiger al een hoop snufjes erbij.