IndigoX 2019

Arran Winmai, 09 juli 2019
Profiel

Afgelopen vrijdag werden wij door Media Tornado uitgenodigd voor IndigoX. Dat is een beurs waar indie-ontwikkelaars over de hele wereld hun projecten tentoon kunnen stellen. Bovendien krijgen zij de kans uitgevers en andere handige connecties te ontmoeten om zo hun games naar de markt te brengen. Het evenement werd georganiseerd door Dutch Game Garden.

De beurs was niet groot, maar het zat wel bomvol met game-enthousiastelingen. Er waren tientallen games aanwezig en de ontwikkelaars waren allemaal vriendelijk en enthousiast. Iedereen was bereid een praatje te doen over zijn game als hij tijd had en veel bezoekers waren erg geïnteresseerd. Dit zorgde voor een uitstekende sfeer. Ook was het weer bijzonder mooi. Nu was de beurs binnen, maar het was gemakkelijk even naar buiten te gaan en op een bankje te zitten. IndigoX was een uitstekende plek om op ons gemak wat indie-games uit te proberen en om te hangen met mensen die onze interesses delen. Er was geen tekort aan games, maar er waren er een paar die extra opvielen. Deze zullen we hieronder kort bespreken. 

Bone Voyage

Bone Voyage is gemaakt door studenten aan de Breda University of Applied Sciences. Zij kregen de opdracht een avonturen-game te maken met een derde persoons-perspectief. Het resultaat is een spel dat spelers een vreemd hiernamaals laat verkennen op een mysterieus schip vol ‘levende’ skeletten. Het hoofdpersonage is zijn herinneringen kwijt, maar weet nog wel dat hij muzikant was.

Een van de ontwikkelaars vertelde dat het spel is geïnspireerd door games zoals Grim Fandango en Day of the Tentacle. Het heeft zeker een vergelijkbare sfeer. Echter kunnen spelers wel hun lichaamsdelen losmaken en op andere manieren gebruiken. Zo is het mogelijk het hoofd los te koppelen en rond te springen, waardoor spelers andere gebieden kunnen verkennen. Ook is het mogelijk hogere plekken te bereiken door een arm los te trekken. De game heeft leuke humor en een vrolijke sfeer. Bovendien is het gratis te downloaden op Steam!

Unexplored 2: The Wayfarer’s Legacy

In Unexplored 2 gaan spelers op een epische reis om een mysterieuze staf te vernietigen en een groot kwaad te verslaan. Het is een actie-avontuur met roguelike-elementen. De wereld wordt steeds opnieuw gegenereerd en elke speelsessie is dus anders. Ook is doodgaan permanent, maar daar is wel een draai aan gegeven. Spelers kunnen een opvolger van de overleden avonturier spelen na zijn dood. Alle voorwerpen die hij verzameld heeft, is de speler nog steeds kwijt, maar de wereld zal zich in dezelfde staat bevinden als voorheen. Het kwaad komt echter steeds dichterbij en de staf moet vernietigd worden voor de hele wereld is overgenomen.

Unexplored 2 werkt met een keuze-systeem waarin spelers steeds moeten kiezen uit willekeurige opties. Soms kan hij ongedeerd verder op zijn avontuur, maar het is goed mogelijk dat hij wat complicaties tegenkomt. Kiest een speler voor de gemakkelijke route, dan is er niets aan de hand. Doet hij dat echter niet, dan zal hij bijvoorbeeld gewond raken of tijd verliezen. Ter compensatie wordt hij wel beloond met ‘sparks,’ die hij vervolgens kan gebruiken om meer opties te krijgen de volgende keer dat hij een beslissing moet maken.

30Birds

Veruit het mooiste spel op de beurs was 30Birds. De game oogt als een mozaïek waar spelers doorheen kunnen lopen. De vrolijke kleuren en prachtige vormgeving maken het een wonder om naar te kijken. De grafische ontwikkelaar vertelde dat dat niet gek is. Het spel is namelijk gebaseerd op tekeningen die zij gemaakt hebben. Alles is met de hand getekend en er is duidelijk een hoop liefde in gegaan. Het doet bovendien denken aan spellen zoals Okami.

Het spel is gebaseerd op Perzische mythologie. Het is een puzzel-avontuur waarin spelers gaandeweg meer leren over de wereld waarin het spel zich afspeelt. Deze puzzels werken met kleuren en een interessante manier van verkennen. Als de speler aan de rand van een gebied gaat staan, draait de hele wereld een kwartslag. Hierdoor verandert het perspectief steeds, wat kan leiden tot interessante ontdekkingen.