Review: Pro Cycling Manager 2019

Patrick van Meijl, 14 juli 2019
Profiel
Een verbeterde user interface en wat leuke aspecten van de gamemodi kunnen een slechte score niet voorkomen. De bugs die een gamecrash veroorzaken, een rare balans in de carrièremodus en slechte graphics in de Pro Cyclist-modus zorgen ervoor dat we deze game zelfs niet aan de grootste wielerfans kunnen aanraden.

De Tour de France is weer in volle gang en dat betekent dat er ook weer nieuwe wielrengames verschijnen. Er zijn twee grootheden in dit genre. De eerste is Tour de France 2019 waar we al eerder een review over schreven. Die gaat echt in op de races zelf en het besturen van een wielrenner door de mooie omgevingen van de Tour. Dan heb je ook nog het meer management georiënteerde spel Pro Cycling Manager 2019. Wij zijn daar flink mee aan de slag gegaan om te kijken of dit het gevoel van het managen van een wielrenteam goed weet over te brengen.

Er zijn twee gamemodi aanwezig namelijk een team managen en je eigen professionele coureur maken en naar de top krijgen. Eerstgenoemde is een carrièremodus die we vaker zien: je kiest een team dat je wilt managen met een bepaalde beginpositie en probeert deze zo ver mogelijk door te laten groeien. Er zitten weinig licenties voor echte teams in Pro Cycling Manager 2019, maar met een simpele download uit de Steam Workshop heb je ze wel. Dan begin je met wedstrijden inplannen, je renners trainen, transfers maken en contracten opstellen. Het is in het begin allemaal vrij leuk, maar de diepgang ontbreekt op de lange termijn. Het beste is wanneer de belangrijkste zaken allemaal niet te moeilijk zijn, maar dat je je in sommige aspecten ook echt zou moeten specialiseren om het te perfectioneren. Helaas ontbreekt dat laatste.

Maar dat is niet het vervelendst aan de carrièremodus. Er zit namelijk erg weinig balans in. Soms lijkt het echt alsof je tegengewerkt wordt om verder te groeien door bijvoorbeeld het gebrek aan betere sponsoraanbiedingen. Hierdoor blijf je op een bepaald niveau hangen en is het erg lastig door te groeien naar de volgende divisie. Daarnaast zitten er ook een aantal bugs en glitches in de modus waarvan sommige je hele carrière laten crashen. Hier kun je vrij weinig aan doen behalve opnieuw beginnen, wat natuurlijk niet hoort in een game die al uit is.

Een positief puntje is de verbeterde user interface. Afgelopen delen was deze nogal onoverzichtelijk en soms zelfs vervelend om naar te kijken. Dat is dit jaar flink verbeterd met een rustiger uiterlijk en een overzichtelijke indeling. Je weet vrij intuïtief waar je wat kunt vinden en de kans dat je last van je ogen krijgt door rare contrasten of iets dergelijks is een stuk kleiner.

Naast de carrièremodus heb je ook de Pro Cyclist-modus waarin je je eigen renner kunt creëren en deze zo goed mogelijk laten presteren en groeien. Dit is vrij leuk door een vaardigheidsboom waarin je bonussen ontgrendelt, contact met managers en teamgenoten, de ontwikkeling die je je renner ziet maken en het feit dat je zelf deel kunt nemen aan races. Dit laatste brengt de tactiek ook mee naar de races zelf waarin jij een bepaalde rol speelt en deze vervult door je snelheid aan te passen, te sturen en te bepalen wanneer je een sprint inzet. Een minpunt hieraan is wel dat je de hele tijd dezelfde kleine rondjes rijdt en het er allemaal erg matig uitziet.

Uiteindelijk is Pro Cycling Manager 2019 geen game die ons nog uren gaat boeien. De carrièremodus begint leuk maar door bugs die het spel doen crashen en een rare balans wordt dit al snel erg frustrerend. De andere modus is dan ietsje leuker door het feit dat je je eigen renner naar de top kunt begeleiden, maar ook dit heeft minpunten zoals slechte graphics tijdens racen en het feit dat het ook snel repetitief wordt. Echte wielerfans zullen zeker wel wat lol kunnen beleven met de game, maar zelfs aan hen kunnen we het spel niet aanraden.

Voor deze review speelden wij Pro Cycling Manager 2019 op pc. De game is exclusief op dit platform verkrijgbaar.