Review: Aggelos

Thom van den Hork, 21 juli 2019
Profiel
Aggelos ziet eruit alsof het uit het 16-bit-tijdperk komt, maar speelt als een moderne titel. Kun je geen genoeg krijgen van de Wonder Boy-franchise, dan is deze game echt iets voor jou.

Als je aan platformers denkt, denk je al snel aan klassiekers als Super Mario Bros. en Sonic the Hedgehog. Dat is zeker het geval als je bent opgegroeid eind jaren 80 en/of begin jaren 90. De populariteit van het platform-genre was toen op een absoluut hoogtepunt en het verschoof toen langzaam van 2D naar 3D. Maar als wij heel eerlijk moeten zijn, is 2D toch de beste manier voor dit soort games en recente spellen als New Super Mario Bros. U Deluxe bewijzen dit punt des te meer. Hoewel Mario en Sonic de meeste gamers zijn bijgebleven, waren er toch ook nog flink wat andere populaire franchises. In 1986 verscheen het eerste deel van de Wonder Boy-reeks en laat dit nou net de inspiratie zijn geweest voor Aggelos. Weet ontwikkelaar Storybird Games met dit spel ons platformhartje weer sneller te laten kloppen of blijft het bij mooie herinneringen? Lees het hieronder.

Het spel begint met een kleine introductie en niet lang daarna moet je een prinses redden uit de klauwen van een gemeen monster. Gelukkig is dit niet al te moeilijk en geniet de prinses binnen enkele seconden weer van haar vrijheid. Ze vertelt dat het koninkrijk in gevaar is en dat we op zoek moeten gaan naar de koning. Deze belast ons natuurlijk met, hoe kan het ook anders in dit soort spellen, een bijna onmogelijke taak, namelijk het in je eentje verdrijven van al het kwaad. Gelukkig blijkt onze protagonist een bijzonder persoon en beschikt hij over de nodige verborgen krachten. Het verhaal is een beetje afgezaagd, maar gelukkig is het al vrij snel voorbij.

Aggelos draait natuurlijk ook niet om het verhaal maar om de gameplay en dan met name om de platform-actie. Platformers vallen of staan met een fijne besturing en gelukkig beschikt deze game over een prima besturing. Er zit geen vertraging tussen het indrukken van de knop en de actie op het scherm en dat zorgt ervoor dat je de volledige controle hebt. Wanneer je een platform mist of je doodgemaakt wordt door een tegenstander, is dit bijna altijd je eigen schuld. Dit maakt van Aggelos een enorm aangename game om te spelen.

Net zoals de Wonder Boy-games bevat ook Aggelos de nodige RPG-elementen. Je kunt ervaring opdoen door gevechten aan te gaan, waardoor je weer in niveau kunt stijgen. Dit is nodig om beter te worden en zo de steeds sterkere vijanden te verslaan. Ook zul je gele bolletjes moeten verzamelen waarmee je nieuwe voorwerpen kunt kopen, zoals wapens, kleding en drankjes om te genezen. Een beter zwaard richt meer schade aan dan een ander en duurdere kleding zorgt weer voor een betere verdediging. Het is allemaal niet heel spectaculair, maar het zit verder prima in elkaar en is gelukkig ook niet al te ingewikkeld.

Naast een gewone sprong of een simpele aanval kun je verderop in de game ook speciale krachten verzamelen. Zo kun je op een gegeven moment gebruikmaken van een bubbel waarmee je snel omhoog kunt gaan in het water of waarmee je meerdere tegenstanders tegelijk kunt uitschakelen. Ook krijg je al vrij snel een soort toverkracht waarmee je bepaalde voorwerpen kunt veranderen in platformpjes. Hierdoor kun je weer stukken bereiken die eerder onmogelijk waren. Het is leuk om elke keer weer een nieuw iets vrij te spelen waardoor je steeds verder kunt komen. Naarmate je verder komt in het verhaal, zul je ook deze verschillende vaardigheden met elkaar moeten combineren om tegenstanders te verslaan of simpele puzzels op te lossen. Het voelt allemaal heel natuurlijk en met de nodige oefening voel je je al snel een ware held.

Is dan werkelijk alles goed aan deze game? Dat is helaas niet het geval, want zoals wel vaker bij dit soort spellen beschikt Aggelos ook over een map. Deze kaart bevat echter zo weinig detail dat deze er net zo goed niet in had kunnen zitten. Je kunt enkel zien in welk gebied je ongeveer zit, maar dit gaat je echt niet helpen als je verdwaald bent. Hierdoor zul je maar moeten blijven proberen om de juiste weg te vinden en dat zal ervoor zorgen dat je regelmatig dezelfde stukken opnieuw moet spelen. Dit is in het begin niet zo erg omdat je ook nog de nodige ervaringspunten verdient, maar op een gegeven moment begint het wel wat vervelend te worden. Gelukkig kun je na een aantal uurtjes spelen wel gebruikmaken van ‘fast travel’, wat de pijn al iets weet te verzachten.

De liefde voor de Wonder Boy-franchise is overduidelijk aanwezig en daar is niets mis mee. Aggelos blijkt een zeer aangename platformer met simpele maar verder prima RPG-elementen. Het ziet eruit als een game voor de Super Nintendo of Mega Drive, maar gelukkig speelt het als een moderne titel. De besturing is erg goed en wanneer je doodgaat, is het vaak ook je eigen schuld. De moeilijkheidsgraad gaat al vrij snel omhoog, maar het wordt nooit te moeilijk en er zijn voldoende momenten waarop je tijdelijk kunt opslaan. Het enige minpunt aan deze game is de map, deze bevat enorm weinig detail waardoor je er bijna niets aan hebt. Hierdoor zul je met enige regelmaat dezelfde stukken opnieuw moeten spelen, wat op een gegeven moment wat vervelend kan worden. Gelukkig maakt de rest het meer dan goed en zul je veelal plezier beleven aan deze titel, zeker als je een fan bent van Wonder Boy en games die daarop lijken.

Aggelos is voor deze review gespeeld op de Xbox One. De game is beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.