Review: FIA European Truck Racing Championship

Thom van den Hork, 31 juli 2019
Profiel
FIA European Truck Racing Championship is in principe een prima racegame, maar doet niet echt iets bijzonders. Ben je een enorme fan van racegames of van trucks, dan is het zeker leuk om eens te proberen.

Racegames zijn er in alle soorten en maten, maar met uitzondering van Big Rigs: Over the Road Racing bestaan er maar weinig spellen waarin je plaats kunt nemen achter het stuur van een truck. Misschien dat Big Rigs ontwikkelaars heeft afgeschrikt om ooit aan zo’n soort spel te beginnen, want het is misschien wel een van de slechtste games ooit gemaakt. N-Racing heeft het waarschijnlijk nooit gespeeld of ze zijn gewoon niet bang, want recent verscheen hun game FIA European Truck Racing Championship, waarin je met vrachtwagens kunt racen. Is dit een spiritueel vervolg op Big Rigs: Over the Road Racing of zijn ze erin geslaagd om iets fatsoenlijks neer te zetten? Wij zochten het voor je uit.

FIA European Truck Racing Championship kent zoals de meeste games in dit genre een carrièremodus waarin je langzaam op kunt klimmen naar het hoogste niveau. Voordat je een contract kunt afsluiten, zul je eerst een aantal oefeningen moeten afleggen om zo de fijne kneepjes van het vak te leren. Een groot deel van de oefeningen heeft te maken met remmen en het koelen van het remsysteem. Vrachtwagens wegen natuurlijk een stukje meer dan gewone auto’s en de remmen krijgen het dus zwaar te verduren. Om te voorkomen dat deze stuk gaan voor het einde van de race, zul je er water op moeten spuiten. De kunst is om de temperatuur onder de 500 °C te houden, lukt dat niet dan zal het remsysteem slijten en minder goed werken. De hoeveelheid water is beperkt, dus je moet zuinig zijn. Het is een leuk iets in het begin, maar na het voltooien van een raceweekend waarin je bijna vijftig rondjes moet rijden, zit het al zo in je systeem dat je er niet eens meer aan hoeft te denken. Dat is eigenlijk best jammer, want het is een van de weinige aspecten die het spel uniek maken.

Het rijden met een truck is anders en dat hebben de mensen van N-Racing goed weten te vertalen naar het spel. Het nemen van een bocht moet met iets meer beleid dan dat je gewend bent in bijvoorbeeld F1 2019. Ook gaat het optrekken een stuk minder soepel en is de maximale snelheid iets dat je met je eigen auto ook zou kunnen halen. Het gevoel van racen met een truck in FIA European Truck Racing Championship voelt geloofwaardig en dat is belangrijk omdat wij niet weten hoe dit in het echt is. Het meest leuk is om het met een stuur te spelen, maar het is ook prima te doen met een controller.

Het spel kent voldoende content om je een lange tijd bezig te houden. Zo zijn er veertien verschillende circuits en kun je deelnemen aan twee verschillende competities: ETRC en World Series. Mocht je genoeg kilometers hebben afgelegd tegen de computer dan kun je altijd nog de strijd online aangaan. Je bent sowieso al flink wat uren kwijt met de competities omdat je verschillende keren het circuit moet afleggen. Tel daar ook nog eens de training en kwalificatie bij op en je bent al zo’n twee uur verder per circuit.

Grafisch gezien doet FIA European Truck Racing Championship niet veel bijzonders. Het ziet er niet slecht uit, maar ook niet heel erg goed. De reflectie van de auto op het asfalt heeft overigens meer weg van een zwart-wit televisie met ruis dan van de realiteit, maar dat mag de pret niet drukken. De toeschouwers lijken er op het laatste moment bij te zijn geplakt en voegen weinig toe aan de sfeer. Het geluid is over het algemeen wel goed, maar heel af en toe leek het alsof er een TIE Fighter voorbijvloog op de momenten dat we met flinke snelheid door de bochten gingen. Nu kijken wij niet met enige regelmaat naar dit soort racewedstrijden, maar wij kunnen ons niet voorstellen dat dit in het echt ook zo is.

FIA European Truck Racing Championship is een prima racegame, maar doet helaas niet heel veel bijzonders. De carrièremodus doet precies wat we ervan hadden verwacht en dat geldt eigenlijk voor het gehele spel. Het is leuk dat je nu eens met een truck kunt rijden in plaats van rally- en Formule 1-wagens, maar dat is dan eigenlijk ook het enige unieke aan deze titel. Het koelen van de remmen is leuk gevonden, maar wordt al snel automatisme en is daardoor niet heel bijzonder meer. Ben je een enorme fan van racegames of trucks, dan is deze game zeker de moeite waard. Wanneer je op zoek bent naar een game die een stuk completer is, dan ben je misschien beter af met Forza Motorsport 7, Forza Horizon 4 of Gran Turismo Sport.

FIA European Truck Racing Championship is voor deze review gespeeld op de Xbox One. De game is beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Later dit jaar verschijnt er ook nog een versie voor de Nintendo Switch.