Review: Corsair K83 Wireless Entertainment Keyboard

Johan van de Westerlo, 23 juli 2019
Profiel
De Corsair K83 is het ultieme compacte toetsenbord als aanvulling op je mediacenter. Het is een erg compact model, bijzonder stevig en ziet er erg chique uit. Met de ingebouwde mousepad en joystick kan de muiscursor worden bediend. Er zijn wel goedkopere alternatieven verkrijgbaar, maar voor de adviesprijs van €125 heb je wel een totaalpakket om je multimedia-ervaring compleet te maken.

Er zijn talloze toetsenborden verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Ze worden voornamelijk voor de computer gebruikt, maar er zijn ook compacte modellen die veelal worden gebruikt voor bijvoorbeeld een mediacenter bij je tv. Ze zijn vaak ook voorzien van een ingebouwde mousepad zodat je alles direct beschikbaar hebt. Het Corsair K83 Wireless Entertainment Keyboard is daar een goed voorbeeld van.

Zoals de volledige naam al prijsgeeft heeft Corsair het toetsenbord voornamelijk ontwikkeld voor de “home entertainment”. Het is een compact toetsenbord waarbij ook een geïntegreerde mousepad aanwezig is zodat je zowel kunt typen als de muis kunt besturen. Bij het uitpakken treffen we een USB-kabel aan waarmee het toetsenbord kan worden opgeladen en natuurlijk het toetsenbord zelf. Wanneer je hem uit de doos pakt voel je direct dat het een stevig product is. Het toetsenbord is behoorlijk compact met afmetingen van 12,5 centimeter bij 38 centimeter. Corsair heeft gekozen om de K83 van een aluminium frame te voorzien met wat plastic afwerkingen. Dit geeft het niet alleen een stevige bouw, maar het ziet er ook behoorlijk chique uit.

Als we verder naar het uiterlijk kijken zien we dat ze hebben gekozen voor lage toetsen zoals we deze kennen van bijvoorbeeld laptops. Onder deze knopjes zijn ultra-low-profile-schakelaars gemonteerd die de toetsaanslagen snel registreren en niet al te veel geluid maken. Daarbij voelt het typen erg aangenaam aan. Aan de rechterkant van het toetsenbord treffen we een ronde mousepad aan. Hiermee kan de muiscursor worden bediend, maar de pad beschikt ook over multi-touch waarmee je kunt zoomen door te ‘pinchen’ en scrollen door met twee vingers gelijktijdig naar boven of beneden te vegen. Onder de mousepad zijn ook de linker- en rechtermuisknop aanwezig. Daarnaast is er nog een joystick aanwezig. Deze kan ook worden gebruikt om de muiscursor te bedienen. Je maakt dan geen gebruik van de muisknoppen onder de mousepad, maar van een knop aan de bovenzijde en achterkant van het toetsenbord. Deze zijn op een logische locatie geplaatst wanneer je het toetsenbord als een soort controller in je handen houdt. Deze houding is niet altijd even praktisch en zal ook niet de voorkeur zijn van vele gebruikers, maar goed de mogelijkheid is aanwezig.

Het volume kan middels een grote draaiknop eenvoudig worden bediend. Het enige nadeel is dat deze wel erg gevoelig reageert. Een kleine aanraking zorgt ervoor dat het volume met te grote sprongen wordt bedient, maar als je dit eenmaal weet kan je hier rekening mee houden. Om het helemaal af te maken is er ook verlichting aanwezig bij alle toetsen en zelfs bij de mousepad. Zo kan het Corsair K83 Wireless Entertainment Keyboard ten alle tijden worden gebruikt, ook wanneer je in een donkere huiskamer een film aan het kijken bent. Het toetsenbord maakt een draadloze verbinding middels de bijgeleverd 2,4Ghz USB-ontvanger. Deze wordt eenvoudig in de tv of computer geplaatst waarmee de verbinding vrijwel automatisch wordt gemaakt. Binnen enkele seconden kan je aan de slag met dit toetsenbord. Het is overigens ook mogelijk om via Bluetooth verbinding te maken. Dit is ideaal wanneer je geen USB-poort, maar wel Bluetooth tot je beschikking hebt.

De ingebouwde accu gaat ongeveer veertig uur mee voordat deze opgeladen dient te worden. Uit onze eerste ervaringen is gebleken dat deze veertig uur ook makkelijk haalbaar is. Het Corsair K83 Wireless Entertainment Keyboard is een product van uitstekende kwaliteit en kan voor alle doelen worden gebruikt. Dit alles brengt uiteraard ook een prijskaartje met zich mee. Met de adviesprijs van €125 is het geen goedkoop model, maar je krijgt er wel een stevig en chique toetsenbord voor terug.