Review: Samsung Galaxy Buds

Johan van de Westerlo, 04 september 2019
Profiel
De Samsung Galaxy Buds zijn goede draadloze oordopjes waarbij zowel de geluidskwaliteit als pasvorm meer dan prima is. Het draadloze opladen is een leuke feature, maar gaat helaas wat trager. Ook is er geen intern geheugen aanwezig ten opzichte van het andere model van Samsung. Daarbij is de adviesprijs van €150 dan ook wat lager en acceptabel voor deze leuke compacte dopjes.

De Samsung Galaxy Buds zijn de opvolger van de Gear IconX uit 2018. Het zijn volledig draadloze oordopjes waarbij je bent verlost van die vervelende kabel die altijd in de weg hangt. Wij hebben deze oordopjes mogen testen en onze bevindingen lees je in de onderstaande review.

De Galaxy Buds worden in drie verschillende kleuren geleverd, namelijk zwart, geel en wit. Wij mochten aan de slag met de witte uitvoering. De vrij compacte doos doet ons vermoeden dat de inhoud ook lekker compact is en bij het uitpakken wordt dit bevestigd. We treffen onder andere een USB-C-oplaadkabel aan, extra rubberen dopjes in verschillende maten en de case met daarin de oordopjes. Op het eerste oog ziet het oplaaddoosje er hetzelfde uit als bij de voorganger, maar niets is minder waar. Naast dat het kleiner is, zijn de twee oplaadlampjes vervangen door één centraal lampje.

Bij het openen van het doosje gaan de oordopjes direct naar de koppelstand om ze zo middels Bluetooth te verbinden. Dit blijkt dus een fluitje van een cent en daardoor toegankelijk voor iedereen. Wat ook direct opvalt, is dat de oordopjes een stuk kleiner zijn dan die van de IconX. Ze zijn lekker compact en behoorlijk licht van gewicht. Het oplaaddoosje van de Samsung Galaxy Buds is tevens draadloos op te laden, iets wat bij het vorige model niet mogelijk was.

Zoals eerder werd vermeld, worden de Samsung Galaxy Buds geleverd met enkele extra rubberen dopjes in verschillende maten. Zo kan je het dopje pakken wat bij jou het fijnste zit. Wanneer je eenmaal de juiste combinatie hebt gevonden, passen ze opvallend goed in je oor. Er is nog een extra rubberen vleugeltje aanwezig, dat overigens ook in meerdere maten wordt bijgeleverd, dat in je oorschelp gestoken kan worden. Zo blijven ze de dopjes extra goed zitten en vallen ze er niet uit, ook niet bij intensieve bewegingen zoals tijdens het hardlopen. De zijkanten van de oordopjes zijn voorzien van een aanraakgevoelig oppervlakte zodat je met je vinger muziek kunt pauzeren, over kunt slaan of het volume kunt regelen. Over het algemeen werkt dit prima, maar het is wel even lastig om het direct goed te doen.

Als we naar de geluidskwaliteit gaan kijken dan is dit meer dan in orde. Het is echter niet helemaal van het hoogste niveau en de echte audiofiel zal er wel zijn eigen mening over hebben, maar voor een model uit deze prijsklasse hebben we niets te klagen, ook niet wanneer we het volume flink omhoog gooien. De Samsung Galaxy Buds zijn ook voorzien van Ambient Sound zodat je nog steeds geluiden van buitenaf redelijk goed kunt horen. Deze functie is overigens ook uit te schakelen middels de bijbehorende app.

Op de oordopjes zijn een tweetal microfoons geplaatst, één aan de buitenkant en één aan de binnenkant. Het is hiermee mogelijk om een telefoongesprek te voeren. De buitenste microfoon kan detecteren of je in een luidruchtige ruimte bent. Wanneer dit het geval is, wordt deze microfoon uitgeschakeld en wordt de binnenste microfoon gebruikt om je telefoongesprek te voeren. Het voeren van een telefoongesprek gaat over het algemeen vrij goed, maar zo af en toe waren we niet goed verstaanbaar.

De accuduur valt ook niet tegen. Met een volle accu kan je tot wel zes uur non-stop luisteren naar je favoriete muziek. Daarbij kan je de dopjes tussentijds opladen via het oplaaddoosje. Je kan er ook voor kiezen om het doosje draadloos op te laden, maar helaas duurt dit vrij lang gezien het gebrek aan de snellaadfunctie. Deze optie is wel aanwezig wanneer je via de USB-C gaat opladen waardoor het laden twee keer zo snel gaat. Wat wel een leuke feature is voor de bezitters van een Galaxy S10 of S10 Plus is dat zij de case kunnen opladen via hun smartphone via de Powershare-functie. Helaas beschikken de Samsung Galaxy Buds niet over interne opslag, terwijl de IconX dit wel had. Het is dus niet mogelijk om MP3’s op het geheugen te plaatsen zodat je niet perse een telefoon hoeft mee te nemen om naar je muziek te luisteren. Dit was een van de leuke en vrij unieke features waarbij de oordopjes van Samsung anders waren dan de concurrerende modellen. Daarbij komt dan wel dat de Galaxy Buds een stuk goedkoper zijn. Met de adviesprijs van €150 zijn ze nog niet de meest goedkope draadloze oordopjes, maar gezien de kwaliteit en functies is de prijs wel acceptabel.