Review: Samsung Galaxy S10e

Johan van de Westerlo, 22 augustus 2019
Profiel
Wil je een nieuw, snel toestel, maar wil je niet direct de hoofdprijs betalen, dan is de Samsung Galaxy S10e een prima keuze. Je levert wat in op specificaties, maar het scheelt je daarbij ook flink in je portemonnee.

Elk jaar barst de strijd weer los tussen verschillende fabrikanten die concurreren met wie de beste high-end smartphone op de markt brengt. In dit segment kennen we onder andere de Galaxy S10-serie. Samsung heeft bij de lancering drie uitvoeringen uitgebracht, waaronder de Samsung Galaxy S10e, het goedkoopste model van de drie. Wij mochten aan de slag met dit model en hebben deze even flink aan de tand gevoeld. Onze bevindingen lees je terug in deze review.

De Samsung Galaxy S10e is een van de modellen uit de S10-reeks. Samsung heeft er bewust voor gekozen om een goedkoper model uit te brengen, wat uiteraard betekent dat er wat dingen anders zijn dan bij de S10 of de Plus. Om de kosten te drukken is dit model bijvoorbeeld voorzien van een kleiner display en is er geen vingerafdrukscanner aanwezig die de duurdere uitvoeringen wel hebben. Als we kijken naar het uiterlijk zien de toestellen er vrijwel hetzelfde uit, al is de S10e iets kleiner dan de normale S10. Met de afmeting van 5,8-inch heb je toch een flink formaat beeldscherm en een relatief compact toestel. Dit komt doordat het scherm de volledige ruimte in gebruik neemt: er is geen extra rand meer, dus alle ruimte wordt optimaal benut. Rechts bovenaan is een klein rondje uit het scherm geknipt waar we de cameralens terugvinden. Doordat het model iets compacter is, zal dit voor vele wel een fijn formaat zijn. Het toestel kan bijvoorbeeld makkelijk met één hand worden bediend. Dit kan niet worden gezegd over de S10 plus met een scherm van 6,4-inch. Ook is er geen afronding bij het beeldscherm zoals we die kennen uit de “Edge”-beeldschermen. Aan de achterzijde zien we ook dat er een camera minder aanwezig is.

Onder de motorkap is de hardware tussen de Samsung Galaxy S10e en S10 nagenoeg gelijk. Er is 6GB RAM-geheugen aanwezig, wat overigens 2GB minder is dan de S10, dat in combinatie met de 2.8GHz-processor met acht kernen zorgt voor een goede snelheid. Apps worden lekker snel gestart en ook het wisselen tussen apps of het multitasken is geen enkel probleem voor deze krachtpatser.

Qua opslagruimte zijn er verschillen te vinden. Waar er bij de S10 gekozen kan worden voor 128GB en 512GB, wordt de Galaxy S10e enkel geleverd met 128GB opslagruimte. Dit is normaliter meer dan voldoende voor normaal gebruik. Ben je echter een echte grootverbruiker en wil je meer opslagruimte, dan zal je toch moeten overwegen om te gaan voor de grotere broer. Ook de aanwezige accu is iets minder krachtig: de 3.100 mAh-accu is iets zwakker dan de 3.400 mAh-accu van de S10. Met normaal gebruik kan je het makkelijk een dag volhouden voordat hij weer opgeladen moet worden. De batterijduur is prima en laadt lekker snel op, ook draadloos.

Op de Samsung Glaxy S10e is geen vingerafdrukscanner in het scherm geplaatst, maar deze is aan de zijkant te vinden. Voor de meeste gebruikers zit deze op de juiste plek voor je duim.

Op het gebied van software is de S10e hetzelfde als de S10 en de S10 Plus. Het toestel draait op het Android 9.0 Pie-besturingssysteem gecombineerd met de OneUI-interface. Deze is geoptimaliseerd voor het gebruik met één hand, al is dit zoals eerder gezegd wat lastiger bij de grotere uitvoeringen. Op de S10e werkt dit dus wel prima en alles is makkelijk terug te vinden. Helaas zijn we niet zo te spreken over de standaardapps die worden geïnstalleerd. Net als vrijwel elke andere smartphone komt ook dit model met een set aan applicaties vanuit de fabrikant, denk hierbij aan Samsung Health en Galaxy Store. Veel gebruikers maken gebruik van het Office-pakket van Microsoft, dus deze is ook al geïnstalleerd. Het enige nadeel is dat ze niet te verwijderen zijn, mocht je ze niet willen gebruiken en geen overbodige apps op je smartphone willen.

Alles bij elkaar lever je op sommige gebieden wel wat in qua specificaties, maar je krijgt er wel een toestel voor terug dat nog steeds lekker snel is, voorzien van een haarscherpe camera en een groot beeldscherm. Op de dag van de release was de adviesprijs €749, wat €150 goedkoper is dan de S10 en €250 goedkoper dan de S10 Plus. Inmiddels zijn de prijzen wat gezakt en kan je de Samsung Galaxy S10e al kopen voor ongeveer €600. Dit is nog steeds veel geld gezien er goedkopere alternatieven zijn, maar in het high-end segment is dit een acceptabele prijs, vooral als je kijkt naar de hardware die je ervoor terug krijgt.