Review: Bear With Me: The Complete Collection

Erwin Voorn, 07 augustus 2019
Profiel
Bear With Me: The Complete Collection is een prima point & click-avontuur en de vier episodes zitten vol met humor, sarcasme en leuke woordspelingen. De ontknoping van Ambers verhaal is prachtig en ontroerend.

In 2017 bracht uitgever Modus Games de uit drie episodes bestaande 2D point & click-adventure Bear With Me uit voor de pc. Deze drie episodes van ontwikkelaar Exordium Games zijn nu opnieuw uitgebracht, samen met de prequel The Lost Robots, onder de naam Bear With Me: The Complete Collection. In deze review kan je lezen of onze avonturen beregezellig waren of niet.

De tienjarige Amber gaat, samen met haar detectivepartner Ted E. Bear, op zoek naar haar vermiste broer Flint. Tevens doemt er een mysterieuze man, genaamd ‘The Man in Red’, op in Paper City, die op zoek is naar Amber. Wat wil deze man precies en heeft hij misschien iets te maken met de verdwijning van Flint? Allemaal vragen die Amber en Bear in drie episodes proberen te beantwoorden. Wat volgt is een reis vol met humor, sarcasme en leuke woordspelingen.

Bear With Me is dus een 2D point & click-avontuur. Dat wil zeggen dat je overal in de omgeving op gebouwen, personages en voorwerpen klikt, zodat Amber of Bear je informatie geeft over datgene waar je op klikt. Dit wordt bij tijd en wijle met de nodige humor, sarcasme en woordspelingen gedaan, wat voor leuke situaties en conversaties zorgt. Zo worden er bijvoorbeeld grappen gemaakt over de geringe lengte van Bear en is de film ‘Pup Fiction’ een begrip in Paper City. Bepaalde voorwerpen heb je nodig om puzzels op te lossen om zo van scène naar scène te gaan. Het spel heeft een film noir-stijltje, waardoor alles dus in zwarte, grijze en witte tinten wordt getoond. Dit ziet er zeker niet slecht uit en ondanks dat je continu naar grauwe kleuren zit te kijken, wordt het nooit storend of vervelend. Af en toe komt de kleur ‘rood’ voorbij, wat natuurlijk betrekking heeft op het ‘Red’-personage.

Wat de drie episodes nog het beste doen is je het gevoel van mysterie geven. De spanning wordt goed opgebouwd en we werden steeds nieuwsgieriger naar wie of wat ‘Red’ nou eigenlijk is en wat er met Flint gebeurd is. Het einde zorgt voor een prachtig en ontroerend slotstuk van een mooie reis. Helaas kunnen we dit niet zeggen van de prequel The Lost Robots. Dit verhaal speelt zich een paar jaar af voor de gebeurtenissen van de originele episodes en dit keer wordt Bear geholpen door Flint. Samen gaan ze op zoek naar vermiste robots en wie er achter hun verdwijning zit. Deze episode moet het vooral hebben van de personages en woordspelingen, want het verhaal wordt nooit spannend of intrigerend en kabbelt van begin tot eind als een kalm beekje voort. Het doet vooral dienst om wat extra informatie over bepaalde situaties (met name het einde) uit het origineel te geven.

Voor €14.99 is Bear With Me: The Complete Collection een mooi pakketje geworden met vier episodes die vol zitten met goede humor en waarbij Ambers verhaal een prachtig en ontroerend einde bevat. Het is dan ook jammer dat de prequel dit niveau niet weet aan te tikken.

Bear With Me: The Complete Collection is voor deze review gespeeld op de Xbox One. Het spel is verkrijgbaar voor Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch, pc, iOS en Android.