Review: Shazam!

Stefan Manenschijn, 11 augustus 2019
Profiel
Shazam! doet eigenlijk niet veel bijzonders, maar weet het allemaal wel op een erg leuke manier neer te zetten.

Voor DC wil het allemaal nog niet zo vlotten op het witte doek. Op een enkele uitschieter na, weten de films van de comic-gigant maar zelden goede waarderingen binnen te slepen. Ditmaal wagen ze een poging met een nieuwe superheld, waar waarschijnlijk nog maar weinig niet-kenners van gehoord hebben: Shazam! Deze nieuwe film van regisseur David F. Sandberg vertelt het oorsprongsverhaal van deze curieuze superheld.

Wanneer de 14-jarige Billy Batson zijn Foster-broertje Freddy redt van een paar pestkoppen, besluit de tovenaar Shazam! hem te belonen met zijn krachten. De kwaadaardige Dr. Sivana heeft namelijk de zeven hoofdzonden, in de vorm van geesten, losgelaten op de aarde en het is aan Billy om hem af te stoppen.

Waar DC-films eigenlijk altijd behoorlijk duister zijn en weinig ruimte voor humor overlaten, is Shazam! een vrolijke uitzondering. De film speelt veel meer in op het familiegevoel en dat is een verademing ten opzichte van de overserieuze bedoening die we van DC gewend zijn. Vooral tijdens het eerste deel van de film waarin Billy langzaam maar zeker ontdekt welke superkrachten hij heeft, is het regelmatig lachen geblazen.

De manier waarop Zachari Levi (Thor: The Dark World) de in een volwassen lijf gevangen Shazam! neerzet, verdient lof. Hij ziet niet in wat hij met zijn krachten kan betekenen voor de wereld, maar probeert er vooral profijt van te trekken tot aan het irritante af; precies zoals een echte 14-jarige dat zou doen. Zijn acteerwerk is uitstekend en dat maakt ook van de film een prima zit.

Ook de kwaadaardige Dr. Sivana (Mark Strong, Deep State) is een prima schurk die uitstekend het juiste toontje weet te raken. Hij is boos op de wereld die hem onrecht heeft aangedaan en wil wraak nemen op de schuldigen.

Wat daarbij wel jammer is, is dat op het moment dat Sivana zijn intrede maakt, de film eigenlijk verandert in een redelijk standaard superheldenfilm. De held krijgt te maken met grote tegenslagen, maar weet toch uit geslagen positie te zegevieren, al is de uiteindelijke manier waarop wel leuk gevonden.

Hoewel Shazam! eigenlijk weinig bijzonders doet, is het wel een ontzettend leuke film om te kijken. De knipogen naar andere films en de uitstekende tegenpolen die Zachari Levi en Mark Strong neerzetten, maken dat de ruim twee uur voorbij vliegen.