Review: Anno 1800 Sunken Treasures

Britt Luttik, 16 augustus 2019
Profiel
Anno 1800 Sunken Treasures verlengt de gameplay naadloos met een gloednieuw verhaal, een nieuw gebied en nog meer gameplay.

Het is alweer een tijdje geleden sinds Anno 1800 werd uitgebracht en haar succesvolle release vierde. De game biedt flink aantal uren gameplay in de campaign en een sandbox-modus waarin de speler helemaal los kan gaan. Gelukkig hoeft er geen sprake van verveling te zijn want Anno 1800 Sunken Treasures stond alweer voor de deur, een spannende uitbreiding met een nieuw verhaal, nog meer items om te maken en extra achievements. Je leest alles over de DLC in deze review.

Mocht je toevallig de release gemist hebben van Anno 1800, kun je hier alsnog onze review lezen. De RTS citybuilder van Ubisoft speelt zich af tijdens de Industriële Revolutie en het is aan jou om een succesvol rijk op te bouwen en uit te breiden. De gameplay bestaat voornamelijk uit bouwen, handelen en expedities op zee. Daarnaast kent de game een interessant verhaal met unieke personages die je strategische vermogen op de proef stellen. In Anno 1800 Sunken Treasures is het tijd voor een nieuwe hoofdstuk. De Koningin blijkt verdwenen te zijn en we krijgen de opdracht om een expeditie op te zetten om haar te vinden. Dit brengt ons naar het nieuwe werelddeel Cape Trelawney waar we opnieuw de opdracht krijgen om een stad op te bouwen. Daarnaast volgen we een nieuw verhaal waar we, zoals de titel al doet vermoeden, op zoek gaan naar een historische schat.

Uiteraard willen we niet teveel van het plot verklappen, dus we duiken direct in de gameplay. Overigens is het goed om te weten dat de startquest voor deze uitbreiding pas activeert wanneer je 700 artisans hebt. Dat is gelukkig het enige en de DLC zit perfect in de game verwerkt, waardoor je verder kan met je huidige game (zowel campaign als sandbox-modus). Een van de kleinere minpuntjes die wel direct naar voren komt is het lichte gevoel van chaos wanneer aangekondigd wordt dat je wederom een stad mag opbouwen in een ander werelddeel. Echter is dit erg afhankelijk van persoonlijke ervaringen en hoeveel verschillende landen je al hebt in de eerdere werelden. Als je er dus een per wereld hebt, valt dit reuze mee. Daarnaast hangt het ook af hoe goed alle zaken zijn geregeld en komen er nog regelmatig waarschuwingen als dingen uit de hand lijken te lopen. Daar staat wel tegenover dat het nieuwe continent een welkome verassing is, zeker omdat deze maar liefst driemaal zo groot is als voorgaande eilanden in Anno 1800 en goed gevuld is met grondstoffen.

Nieuwe personages worden geïntroduceerd, waaronder Old Nate, een gekke uitvinder die het nieuwe duiksysteem introduceert. Hiervoor krijg je een duikboot, waarmee je op verschillende plekken kunt gaan duiken naar materialen, die weer dienen als basis voor verbeteringen en uitvindingen in het nieuwe craftingsysteem. Daarmee leren we steeds meer over de herkomst van de titel van de DLC, want het uiteindelijke doel is om het rijk in zijn voormalige glorie terug te brengen met een historisch artefact dat ergens op de bodem van de zee ligt. Uiteraard ben je daarin niet de enige en zul je dus ook de nodige vijanden en vrienden maken. Het is bijzonder hoe Sunken Treasures zo naadloos in de game past, de personages uit de vorige werelden komen namelijk ook naar Cape Trelawney om zich daar te vestigen. Dat is wederom weer vitaal voor handelen en bondgenoten maken in de mogelijke oorlogen die gevoerd worden. De andere continenten blijven nog steeds een belangrijke rol spelen, want naarmate je hogere tier inwoners verkrijgt (zoals Artisans en Engineers), zul je ook weer luxeproducten moeten verschepen die niet overal verkrijgbaar zijn.

Er is meer dan genoeg te doen in Anno 1800 Sunken Treasures. Het overgrote deel van de tijd wordt in beslag genomen door het opbouwen van een nieuwe stad, wat tevens hand-in-hand gaat met de verschillende quests van de koningin. Vaak zijn deze eenvoudig van aard, zoals een minimum aantal inwoners of een specifiek gebouw. Ook worden deze afgewisseld met onderdelen van het verhaal van de uitbreiding, op zoek naar het historische artefact. Daarnaast zijn expedities, handelen en oorlog voeren ook een belangrijk onderdeel, wat de nodige aandacht vergt. De hoeveelheid nieuwe content die toegevoegd is vormt de perfecte balans tussen het vertrouwelijke gevoel van Anno 1800 en de spanning van een nieuw verhaal en nieuwe gameplay. Zeker omdat de uitbreiding niet verplicht om een nieuwe game te starten, past het perfect en naadloos op het bestaande concept. Anno 1800 weet ontzettend veel vermaak te bieden, maar met de uitbreiding Anno 1800 Sunken Treasures wordt dit nog eens extra uitgebreid wat bij vele spelers goed in de smaak zal vallen.