Review: Meow Motors

Erwin Voorn, 14 augustus 2019
Profiel
Meow Motors is een geweldige kartracer geworden en doet niet onder voor Mario Kart. Het heeft een schattig en vrolijk uiterlijk, leuke power-ups, heerlijke soundtrack en de banen waarop je racet zijn erg goed uitgewerkt. Wel jammer dat er geen online-modus is.

Een kartracer met katten in de hoofdrol? Ontwikkelaar Artvostok hoopt hiermee de harten van de gamers te kunnen veroveren. Nu hun game ook op de Xbox One is verschenen, hebben we het gespeeld en lees je onze bevindingen in deze review. Worden wij verliefd op Meow Motors of hebben we hier met een slechte Mario Kart-kloon te maken?

De kat Rocky verliest een race tegen de gemene Master Duke en wil graag revanche nemen. Hiervoor moet hij eerst weer helemaal onderaan de ladder beginnen om uiteindelijk weer een nieuwe uitdaging te plaatsen. Dit verhaaltje wordt gebruikt om de carrièremodus van Meow Motors voort te stuwen. In negen themagebieden zal je steeds een aantal races moeten voltooien om sterren te verzamelen en zodoende nieuwe personages, karts en power-ups te ontgrendelen. De races zijn verdeeld in de onderdelen circuit (aantal rondjes rijden), drift (zo veel mogelijk punten scoren door te driften) en strike (tegenstanders uitschakelen met behulp van power-ups of ze te beuken).

Door te driften, jumpen, power-ups verzamelen, tegenstanders beuken en je positie te verbeteren, vergaar je ‘energie’ welke je weer kan gebruiken voor een snelheidsboost of om een oliespoor (tijdelijk stuurloze kart) achter je te leggen. Dit staat los van de power-ups en kun je inzetten wanneer je wilt en geeft je wat extra tactische mogelijkheden. Het besturen van de karts is eenvoudig en de algehele moeilijkheidsgraad ligt niet heel erg hoog. Circuitraces win je zelfs vrij eenvoudig op de hoogste stand. Dit komt door het zogenaamde ‘catching up-systeem’. Dat wil zeggen dat degene die voor je liggen langzamer gaan rijden, zodat jij ze weer kunt inhalen en rij jij vooraan dan zullen je tegenstanders altijd vlak achter je zitten. Dit zou voor extra spanning kunnen zorgen, maar dat komt zelden voor. De schattige personages hebben allemaal een eigen speciale vaardigheid, maar in de praktijk kan je met elke kat zonder problemen winnen.

Power-ups zorgen voor een groot gedeelte hoeveel lol je kan hebben met dit soort racespellen en dat zit in deze game wel snor. Zo kan je bijvoorbeeld een haai richting een tegenstander lanceren en heb je een proppenschieter die nootjes afvuurt. Je kan ze ook nog opladen voor een speciale aanval. Het is uiteindelijk een mooie mix van maffe en irritante wapens. Wat de makers vooral goed hebben gedaan, is elke power-up apart op het speelveld plaatsen. Je bepaalt dus zelf voor welke je wilt gaan en bent niet afhankelijk van de geluksfactor. Dus geen Mario Kart-situaties waarbij vooraan rijden resulteert in vrijwel alleen maar bananenschillen en groene schildjes.

De banen waarop je racet, zien er stuk voor stuk fantastisch uit en hebben ook een uitstekende lay-out. Scherpe bochten, obstakels, schansen, splitsingen en shortcuts wisselen elkaar in rap tempo af. Ook naast of boven de baan gebeurt er van alles. Op een van de circuits vuren kanonnen kogels af op een piratenschip en zie je ook explosies op dat schip. Een ander hoogtepunt is de fenomenale soundtrack van de game. Elk thema heeft een eigen muziekstijltje. Zo hoor je kerstmis-deuntjes in het winterlandschap en griezelige klanken bij het spookachtige Halloween. Deze twee onderdelen, samen met het schattige karakter en de prima power-ups, maken van Meow Motors een uitstekende kartracer die niet onder doet voor die mega populaire racegame van Nintendo.

Valt er dan echt helemaal niets op aan te merken? Nou ja, een heel klein beetje dan. Het ontbreken van een online-modus is toch wel een gemis. Nu moet je het doen met offline-splitscreen. Ook heel erg leuk natuurlijk, maar je moet wel wat vrienden of familieleden optrommelen om tegen elkaar te kunnen racen. Online tegen andere mensen spelen had de speelbaarheid aanzienlijk kunnen verhogen. Nu hebben we in ieder geval wat te wensen voor een hopelijk tweede deel.

Meow Motors is voor deze review gespeeld op de Xbox One. Het spel is verkrijgbaar voor Playstation 4, Xbox One en pc.