Review: Erica

Erwin Voorn, 30 augustus 2019
Profiel
Het korte verhaal van Erica is spannend genoeg, en door de verschillende paden die je kan bewandelen ook zeker interessant, om nog eens een keer te doorlopen. Wel zal je een app op je telefoon moeten installeren om deze game goed te kunnen spelen.

Full Motion Video-games (FMV) zijn best aparte spellen. In feite kijk je naar een film en is het selecteren van dialoogopties het enige wat je doet. Sommige gamers verafschuwen dit genre dan ook vanwege het gebrek aan gameplay. Toch bieden deze games eigenlijk altijd wel een spannend verhaal. Dit zagen we bijvoorbeeld al in Late Shift en The Shapeshifting Detective. Ook ontwikkelaar Flavourworks komt nu met hun eigen FMV-game, genaamd Erica. Biedt het verhaal van dit spel ook genoeg spanning?

Erica draait om de jonge vrouw Erica Mason (gespeeld door Holly Earl). Als klein meisje treft ze het levenloze lichaam van haar vader aan en daar houdt ze geregeld nachtmerries aan over. Op een ochtend staat er een pakketje voor haar deur met daarin een afgehakte hand, waarop hetzelfde symbool is gekerfd als op de borst van haar vader. Nadat ze is ondervraagd door Brigadier Blake, besluit hij dat het voor haar eigen veiligheid het beste is om tijdelijk intrek te nemen in de Delphi House-kliniek. Ook hier is niet alles pluis en mag jij haar lot bepalen door een verhaal vol met emoties, bedrog en mysterieuze verschijningen.

Naast het kiezen van dialoogopties om het verhaal voort te stuwen, zal je ook andere handelingen moeten verrichten. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan het openen van een archiefkast. Hierbij doe je dus eerst de lade open, vervolgens blader je door de verschillende folders om uiteindelijk het juiste document eruit te halen. Het gehele avontuur zit vol met dit soort dingen en doet dan ook sterk denken aan games als Heavy Rain en Detroit: Become Human. Erica is op twee manieren te spelen. Ten eerste kan je gebruikmaken van het touchscreen-vlak op je PS4-controller, maar dit werkt totaal niet. Het vlak is te klein en lang niet al onze bewegingen werden goed geregistreerd. Zeer onhandig wanneer je beperkte tijd hebt om een dialoogoptie te kiezen. De tweede manier is door een gratis ‘companion app’ uit de store van Apple of Google te downloaden. Je verricht dan alle handelingen via deze app op je telefoon en dat werkt aanzienlijk beter. We raden dan ook sterk aan om de app op je smartphone te installeren voor de beste ervaring.

Na zo’n anderhalf uur bereik je het einde van een spannend verhaal, die verschillende paden heeft om te bewandelen en andere uitkomsten voor Erica bieden. Zodoende is het zeker interessant om de reis voor minimaal een tweede keer te doorlopen en andere keuzes te maken. Doordat de makers hun game oorspronkelijk voor PlayStation Playlink aan het ontwikkelen waren, zitten we opgescheept met een besturing die alleen werkt door een app op je telefoon te installeren.

Erica is voor deze review gespeeld op de Playstation 4. Het spel is exclusief voor dit platform verkrijgbaar.