Review: The Yakuza Remastered Collection: Yakuza 3

Thom van den Hork, 20 september 2019
Profiel
Yakuza 3 voelt behoorlijk verouderd aan ten opzichte van de Yakuza Kiwami-games. Hoewel de gevechten weer wat meer uitdagend zijn dan in voorgaande delen, is de rest van mindere kwaliteit. Desondanks blijft het de moeite waard voor fans van de franchise en is het uiteindelijk wel de beste versie van Yakuza 3 die er te krijgen is.

Het is een heerlijke tijd voor fans van de Yakuza-franchise. Vanaf februari 2020 zullen dankzij de The Yakuza Remastered Collection bijna alle Yakuza-games te spelen zijn op de PlayStation 4. De collectie bevat de drie spellen die oorspronkelijk verschenen voor de PlayStation 3 en ze hebben een kleine poetsbeurt gekregen. Nu kun je Yakuza 3, 4 en 5 spelen met een resolutie van 1080p en 60 frames per seconde. Wij doken alvast in het derde deel en hieronder kun je lezen wat wij ervan vonden.

Het verhaal speelt zich vlak na de gebeurtenissen van het tweede deel af. Kiryu runt samen met zijn geadopteerde dochter Haruka het weeshuis Morning Glory. Op een dag verschijnen er twee mannen en komt Kiryu erachter dat het land waarop Morning Glory is gebouwd, is verkocht aan iemand die wil dat het weeshuis verdwijnt. Daar is hij het niet mee eens en hij besluit te achterhalen wie er achter het idiote plan zit. Een flinke tijd daarna wordt het hoofd van de Tojo Clan, Daigo, ook nog eens doodgeschoten door iemand die wel erg veel lijkt op de adoptievader van Kirya; Shintaro Kazama. Kiryu besluit het mysterie tot op de bodem uit te zoeken.

De Yakuza-games draaien vaak om het verhaal en dat is meestal dan ook van een behoorlijk hoog niveau. Hoewel het verhaal in Yakuza 3 niet heel slecht is, is het wel een stukje minder dan in voorgaande delen. Het duurt lang, misschien wel iets te lang, voordat het je echt weet te pakken en dat zijn we niet gewend. Het kan misschien komen omdat dit deel een andere schrijver heeft dan Yakuza en Yakuza 2, maar hij was wel verantwoordelijk voor de Kiwami-versies van die delen en alle andere games met Kiryu in de hoofdrol. Misschien is de lat ook wel iets te hoog gelegd en verwachten we dat het elke keer weer een stuk beter is. Uiteindelijk is het verhaal geen teleurstelling, maar weet het je net iets minder goed vast te houden.

Ook de minigames vormen een belangrijk deel van de gameplay en dat is in dit deel ook een stukje minder dan dat we gewend zijn. Tenminste, als je groot fan bent van de arcade-hallen in bijvoorbeeld Yakuza Kiwami 2. Er zijn natuurlijk wel genoeg minigames aanwezig, zoals golfen, darts, biljart, kaartspellen en niet te vergeten: karaoke. Het komt misschien wederom omdat we verwend zijn door voorgaande delen, maar ook op dit vlak voelt het niet heel bijzonder en hebben we de meeste spelletjes al een keer eerder gezien. Dat neemt niet weg dat je je best zult vermaken met de minigames, maar hou er rekening mee dat het niet spectaculair is.

Yakuza 3 is zeker niet een complete tegenvaller, want het vechten is wel weer een stukje uitdagender. In de meest recente delen was het vaak een kwestie van genoeg drankjes op zak hebben en zoveel mogelijk voorwerpen om je heen gebruiken, om zo uiteindelijk een gevecht te winnen. In dit deel ga je met die strategie niet heel ver komen en zul je dus echt moeite moeten doen om je tegenstander te verslaan. Dat is misschien jammer voor iedereen die het alleen voor het verhaal speelt, maar is alleen maar positief voor de rest.

Grafisch gezien ziet het er niet heel bijzonder uit, maar dat is ook te verwachten van een spel van bijna tien jaar oud. Het is overigens zeker niet slecht en je zult je er in ieder geval niet aan storen. Wanneer je dacht dat het een soort Yakuza Kiwami 3 zou zijn, dan zal het wel een beetje tegenvallen. Over het algemeen is de kwaliteit van de remaster prima in orde en is dit wel de beste versie van Yakuza 3 die je op dit moment kunt spelen.

Deze versie van Yakuza 3 is een verbetering ten opzichte van de versie uit 2010, maar dat neemt niet weg dat het spel behoorlijk verouderd aanvoelt. Het verhaal en de minigames zijn helaas ook niet van het niveau van voorgaande games, maar dat komt gewoon omdat we enorm verwend zijn door de Kiwami-versies. De gevechten bieden daarentegen wel weer wat meer uitdaging ten opzichte van Yakuza 6: The Song of Life en Yakuza Kiwami 2, wat alleen maar positief is. Wanneer je fan bent van de franchise, dan is het een must-have en moet je niet twijfelen over de aanschaf, zeker omdat je later dit jaar ook nog eens Yakuza 4 en volgend jaar Yakuza 5 krijgt. De rest kan misschien beter wachten tot februari, het moment dat deze collectie compleet is, want dan zal de prijs ook wel iets gezakt zijn.

Yakuza 3 is voor deze review gespeeld op de PlayStation 4. De game is op dit moment exclusief verkrijgbaar voor PlayStation 4.