Review: Philips 499P9H

Jeffry van Geel, 18 september 2019
Profiel
De Philips 499P9H is een prachtig scherm, met hoge resolutie en bij het juiste gebruik ook echt een enorme meerwaarde. Je moet er echter wel een enorm bedrag voor neertellen, voor je hem in huis hebt.

Ultra-wide-schermen worden steeds populairder en bijna alle aanbieders hebben er dus wel één. Zo ook Philips, die met de Philips 499P9H een nieuw scherm weet neer te zetten die qua specificaties aan alle verwachtingen voldoet. Maar is het scherm ook echt wat je er van hoopt, of kun je de 1000 euro beter ergens anders aan besteden?

De misschien wel belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen bij de aanschaf van een dergelijk scherm is: heb ik dit wel nodig? Tijdens de review waren er maar weinig toepassingen die wij vonden om te gebruiken, maar ze waren er gelukkig wel. Het scherm is om te beginnen zeker niet zomaar geschikt voor iedereen. De breedte wordt vaak juist een beperking in plaats van een toevoeging. Bij het kijken van series of films heb je bijvoorbeeld enorme zwarte balken aan de zijkant.

Bij het gebruik als scherm voor twee schermen loop je standaard tegen dezelfde beperking aan, maar wanneer je laptop of computer twee HDMI-aansluitingen heeft is daar een kleine work-around voor. Het scherm heeft een modus waarin je op de linker- en de rechterhelft verschillende ingangen kunt weergeven. Zo kun je dus twee schermen creëren en toch één scherm gebruiken. Dit is ook mogelijk met twee verschillende apparaten. Zo sloten wij links onze laptop aan tijdens een test en rechts de Xbox One. Dit is een leuke en handige toevoeging die het scherm snel voor een grotere groep geschikt maakt.

Toch zijn er wel degelijk een aantal toepassingen voor pc’s waarbij de Philips 499P9H uitermate handig is. De eerste en meest tot de verbeelding sprekende is gamen. Zeker niet alle games, maar strategie-games en racegames zijn bijvoorbeeld perfect door het enorme overzicht dat je krijgt. Uiteraard moet het spel dan wel de enorme resolutie ondersteunen, anders heb je er alsnog niets aan. Een andere toepassing die we zelf ontdekten is het monteren van video’s. Beter dan ooit heb je het overzicht tijdens het monteren.

De Philips 499P9H heeft met 5120 x 1440 een zeer indrukwekkende resolutie. Dit is ook terug te zien in alles wat je doet. De kwaliteit van het beeld is zeer goed. Wel is het belangrijke goede kabels te gebruiken, want bij de verkeerde kabels krijgen je muis en je audio een vertraging. En dat is nu net wat je niet wilt tijdens bijvoorbeeld het gamen.

Kijkend naar de prijs is het scherm aan de dure kant, maar dat is ook logisch. Het is één van de breedste schermen op de markt. Dat maakt overigens ook het laatste onderdeel waar we over oordelen. De breedte brengt aan de ene kant natuurlijk wat voordelen, omdat je echt optimaal gebruik kunt maken van twee schermen via één scherm. Het scherm slokt echter ook enorm veel ruimte op, vaak meer dan twee schermen los zouden doen.

Alles bij elkaar opgeteld is de Philips 499P9H misschien een duur scherm, maar ook een scherm wat waarmaakt wat het belooft. Mocht je dus een echt ultra-wide scherm willen kopen en gebruik maken van de toepassingen zoals gamen of monteren dan is dit scherm zeker een aanrader!