Review: AOC CQ32G1

Rutger Engel, 22 september 2019
Profiel
De AOC CQ32G1 is de ultieme gaming-monitor voor mensen die graag een reusachtig scherm willen hebben zonder een fortuin kwijt te zijn. De enige voorwaarde is dat je geen 4K-resolutie hoeft te hebben, maar dat kan je ook helemaal niet verwachten van een monitor van deze grootte met deze prijs.

Gaming-monitoren zijn er in alle soorten en maten, maar er is opeens veel minder keus wanneer je voor een monitor wilt gaan die ruim boven de 27 inch zit. AOC vond dit natuurlijk schandalig en heeft er hoogst persoonlijk voor gezorgd dat er meer variatie binnen het segment ‘gigantische monitoren’ is. Wij hebben de afgelopen weken de AOC CQ32G1 uitvoerig gebruikt voor al onze game-benodigdheden en vertellen je er hier uitgebreid over.

Wanneer je de CQ32G1 uit de doos haalt, denk je misschien even dat je een grote fout hebt gemaakt. Het is een beest, een gigantisch beest. Met zijn 31.5 inch denk je dat je er nooit aan zal wennen, maar daar komen we later op terug. Verder valt de uitwerking van het frame op, waarbij er aan de onderkant een net wat groter randje is met een donkerrode buitenkant. Dit ziet er fraai uit en zorgt ervoor dat het geheel een wat veelzeggendere uitstraling heeft dan de monitoren die alleen maar zwart zijn. Dit rood komt ook heel subtiel terug in de stand die de monitor ondersteunt en dat brengt het geheel mooi bij elkaar. Dan moeten we nog even als formaliteit melden dat de CQ32G1 voorzien is van twee HDMI-poorten en een aansluiting voor je audio. Dit laatste zal je niet nodig hebben wanneer je alleen op de pc speelt, maar als je af en toe het scherm ook voor je console zou willen gebruiken, kan het best goed van pas komen.

Laten we maar meteen ophelderen dat die 31.5 inch prima went. Als je voorheen voornamelijk een 27 inch monitor gebruikt hebt, wat een beetje de standaard is voor veel serieuze gamers, zal het een verademing zijn om los te gaan op de CQ32G1. Bij een shooter als Destiny 2 kan je bijvoorbeeld je ‘field of view’ een heel stuk hoger instellen en opeens zie je bijna 10% meer op je beeldscherm dan met een lagere field of view. Het zal niet voor iedereen weggelegd zijn en op de kleinere bureaus is het een waar monster met de 31.5 inch, maar we raden iedereen aan om in ieder geval eens een beeldscherm van deze grootte uit te proberen. Alhoewel het curved-aspect van de monitor op het eerste gezicht weinig uit lijkt te halen, merken we na lang genoeg testen toch dat het het een stuk fijner maakt om naar het beeldscherm te kijken als je hem wat dichterbij hebt staan. De randen van het beeldscherm zijn door de buiging wat rustiger op de ogen en dat is erg fijn.

Dan de kwaliteit van het scherm zelf. Met name de kleuren zijn hierbij een grote verrassing. Spellen die we al jaren speelden op zeer degelijke monitoren, zagen er op de AOC CQ32G1 opeens toch wat anders uit. Plassen water bevatten opeens een veel helderder blauw dan voorheen het geval was en gras leek veel groener. Een mooie toevoeging is dat je verschillende kleurinstellingen kan afstellen. Wil je bij een shooter bijvoorbeeld wat meer de nadruk leggen op het zwart, dan is dat een mogelijkheid. Wil je voor een strategiespel of een RPG juist veel fellere kleuren? Ook dat kan.

Met een resolutie van 2560×1440 pixels en een verversingssnelheid van 144Hz valt de AOC CQ32G1 ergens in het midden als je kijkt naar wat er vandaag op de markt is. Het bevat dus geen 4K-resolutie, maar het is aan de andere kant wel weer een flinke verbetering ten opzichte van de vele 1920×1080 beeldschermen met een verversingssnelheid van 60Hz. Als je al jarenlang gamet met een maximale verversingssnelheid van 60Hz en je opeens overgaat naar 144Hz, dan weet je niet wat je overkomt. Animaties zijn vele malen vloeiender en actie komt veel dynamischer op je over. Voor de prijs van ongeveer €360,- biedt de CG32G1 een uitstekende kwaliteit. Voor een monitor van dezelfde klasse en grootte in 4K zou je zo het twee- of driedubbele kunnen betalen. Een mooie extra is de ‘LowBlue Mode’, wat de vervelende blauwe lichten uit het scherm haalt. Dit is voornamelijk belangrijk voor mensen die voor langere tijden achter elkaar gebruikmaken van de monitor in donkere omgevingen, of ’s avonds laat voor het slapen gaan bijvoorbeeld nog wat op het internet aan het lezen zijn. Dit zorgt voor veel minder stress voor je ogen. Heb je soms dus moeite met slapen nadat je te laat nog naar een beeldscherm hebt gekeken, of krijg je last van je ogen? Probeer het dan eens uit.

Ten slotte hebben we de AOC CQ32G1 uitgebreid getest met vele Tekken– en Street Fighter-sessies. Vechtspellen zijn de perfecte gelegenheid om de responstijd van een monitor te testen en we werden niet teleurgesteld. De reacties voelden vrijwel hetzelfde aan als wanneer je gebruikmaakt van monitor die specifiek is ontworpen voor competitief gamen en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Met vlag en wimpel geslaagd dus.

We kunnen niet anders dan de AOC CQ32G1 de ultieme gaming-monitor noemen in het segment ‘giganten’. De 31.5 inch is even wennen, maar daarna is het genieten geblazen. Met een fantastische kleurkwaliteit en hele sterke specificaties voor de prijs waarvoor je hem krijgt is het een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een grote monitor en niet een fortuin kwijt wil zijn.