Review: Plantronics RIG 700HS

Stefan Manenschijn, 30 september 2019
Profiel
De RIG 700HS is een uitstekende headset waarbij je maar weinig inlevert ten opzichte van de grote broer. Het regelen van de balans tussen chat- en game-audio valt bij ons erg in de smaak, maar mocht accuduur voor jou van levensbelang zijn, dan kun je misschien beter even doorsparen.

Nadat we een uitermate leuk gesprek hadden met Plantronics op Gamescom, kregen we ook een van hun nieuwste headsets mee: de Plantronics RIG 700HS. Deze wordt in de markt gezet als het kleine broertje van het topmodel, de 800HS. Het moet dezelfde kwaliteit bieden, maar daarbij iets betaalbaarder zijn dan de adviesprijs van € 179,- van dat model (al is deze als je even zoekt voor ongeveer € 150 euro te krijgen). Met de prijs is het in ieder geval gelukt, want de 700HS gaat met een adviesprijs van € 129,- over de toonbank. Weet het kleine broertje genoeg te bieden, of kun je beter even doorsparen?

Het eerste dat opvalt, is dat de hoofdband mist die voor extra ondersteuning zorgde bij de 800HS en die we als erg prettig hebben ervaren. Dit kleine broertje is duidelijk minder uitbundig, wat overigens niet ten koste gaat van het comfort. De extra band hebben we eigenlijk geen moment gemist, wat mede komt door het lichte ontwerp dat de RIG-headsets altijd hebben. De 700Hs is hierop geen uitzondering en tijdens het spelen voelt het bijna alsof je geen headset op hebt.

Het lichtgewicht ontwerp heeft wel een keerzijde en dat is dat de headset door het vele gebruik van plastic niet heel luxe oogt. Daarnaast lijkt de headset behoorlijk fragiel, maar dat is maar schijn. Het speciale plastic dat Plantronics gebruikt, is bijzonder flexibel en tijdens een kleine demonstratie op Gamescom, boog de medewerker van het bedrijf de headset bijna dubbel, zonder dat het materiaal een krimp gaf. Qua duurzaamheid zit het dus wel goed met deze headset. Iets dat daar ook aan bijdraagt, is dat Plantronics zijn headsets zo modulair mogelijk opzet; mocht er dus onverhoopt iets stuk gaan, dan hoef je alleen dat specifieke onderdeel te vervangen en niet meteen je dure headset in de prullenmand te gooien.

Net als de 800HS is ook deze headset draadloos, maar moet hij het wel met een beduidend kortere accuduur doen. Plantronics geeft aan dat hij ongeveer de helft van de tijd van de 800HS meegaat. In de praktijk blijkt dit ook te kloppen. Wanneer je de 24 uur van de 800HS gewend bent, voelt dit ineens erg kort, al moeten we erbij zeggen dat 12 uur natuurlijk meer dan genoeg is voor een gemiddelde gamesessie.

Doordat de 700HS dezelfde specificaties heeft qua techniek, is het geluid gelijkwaardig aan dat van zijn grote broer en dat is meer dan uitstekend. Liefhebbers van een flinke bas kunnen nog beter even verder kijken, maar over het geheel genomen biedt de headset een zeer goed uitgebalanceerd geluid waarbij elke game goed tot zijn recht komt en natuurgetrouw klinkt.

Naast de standaardfeatures, bezit de 700HS ook een aangename nieuwe functie; je kunt namelijk de chat- en audiobalans instellen. Wil je je focussen op de gameplay zelf en niet lastig gevallen worden door medespelers die alleen maar aan het ouwehoeren zijn, dan zet je de schuif naar boven waarna bijna alle chat-audio niets meer wordt dan ruis op de achtergrond. Is het toch van belang om je medespelers goed te horen, dan zet je de schuif naar onderen en wordt het geluid van je game naar de achtergrond verdreven. Zeker voor fanatieke online-spelers is dit een zeer aangename functie die we niet vaak terugzien bij andere sets.

De RIG 700HS is wederom een uitstekende headset van Plantronics die we van harte aan kunnen bevelen. Voor een substantieel minder bedrag haal je toch de geluidskwaliteit van de 800HS in huis, al lever je daarmee wel in op luxe en accuduur. Dat we de balans tussen chat- en game-audio kunnen instellen, vinden we een zeer welkome feature die de grote broer dan weer moet missen. Is accuduur voor jou echter van levensbelang, dan kun je misschien beter voor € 20,- meer even zoeken naar de 800HS.