Review: Time Stall (VR)

Joost Klein Middelink, 14 oktober 2019
Profiel
Time Stall is een leuk puzzelspel met een grappig concept. De levels zijn uitdagend en nodigen uit om creatief te zijn met oplossingen, zeker aangezien er meerdere mogelijk zijn. Daarbij zijn er ook uitdagingen te halen, waardoor je levels vaker zult doen. Het is wat aan de korte kant, maar leuk genoeg om even zoet mee te zijn.

Tegenwoordig kan bijna alles in virtual reality zoals sporten, schieten en meer. Time Stall is een virtual reality-game waarbij je in een ruimteschip moet voorkomen dat de bemanning om het leven komt. Dat kun je doen door de tijd stil te zetten en verschillende voorwerpen te verplaatsen, zodat er geen catastrofe ontstaat. Lees hier hoe goed dat ons gelukt is in deze puzzelgame.

Tijdens de introductie en het eerste level leer je het systeem achter Time Stall kennen. Op elke locatie die je bezoekt, zal uiteindelijk iets misgaan dankzij enkele robots die vijandig worden. Vlak voordat het de kapitein fataal wordt, vertraagt de tijd tot bijna stilstand en heb jij een vooraf bepaalde hoeveelheid seconden om dit te voorkomen. In het begin zijn de oplossingen hiervoor nog enigszins voor de hand liggend, maar later in het spel moet je creatief zijn met de voorwerpen die je in de buurt hebt liggen. Het doel is om de kapitein te laten leven, maar elk level heeft ook twee hulpjes die je in leven kunt houden. Zij zijn niet essentieel voor het behalen van een level, maar dagen je wel uit om goed te kijken of je de extra bemanning ook kan redden. Als de tijd weer verder gaat, zie je de gevolgen van je acties en zie je of de kapitein het loodje legt of dat jij goed werk hebt geleverd.

Soms zijn er meer gevaren voor onze hulpeloze bemanning, waardoor je moet opletten waar verschillende onderdelen heen gaan vliegen. Dit kun je doen door te wijzen naar voorwerpen om te zien welke richting zij zullen gaan. Vaak kun je het traject beïnvloeden met voorwerpen in de buurt zoals vliegende flessen, maar je kunt ook zeker proberen een doos die kant op te gooien, in de hoop dat het effect heeft. De tijd staat niet volledig stil, dus als je lang genoeg wacht, zie je wat je actie voor gevolgen heeft. Vaak kun je die tijd beter spenderen om te kijken wat je nog meer moet voorkomen.

Na de eerste paar levels blijkt dan ook dat planmatig te werk gaan meer effect heeft dan primitief spullen gooien. De tijd om je heen staat immers vrijwel stil, dus als jij een voorwerp gooit, vertraagt deze na een paar meter weer. Zo weet je niet altijd of jouw handeling effect gaat hebben. Je kunt daarom beter een gasfles gebruiken bijvoorbeeld, omdat deze een rechte lijn maakt. Wat Time Stall interessant maakt, is dat er meerdere mogelijkheden zijn om levels en de uitdagingen daarin te halen. Zo kun je de ene keer de kapitein redden door een voorwerp tegen te houden, de andere keer lukt het om het voorwerp in je eigen voordeel te gebruiken om zo de andere bemanning te redden. Misschien kun je zelfs kogels of explosieven gebruiken om tot een goed eind te komen.

Als je eenmaal alle levels hebt doorlopen, kun je deze dus opnieuw doen om een andere mogelijkheid te proberen. Om je daarbij extra uit te dagen, heeft elk level ook drie optionele voorwaarden, die je niet tegelijk hoeft te behalen. Lukt het je bijvoorbeeld om meerdere gevaren uit te schakelen met een enkel voorwerp, of een hot dog te eten die op slot zit? Deze uitdagingen zijn erg verschillend in doel en moeilijkheid. Op deze manier word je uitgenodigd levels meerdere keren te doen en soms op zoek te gaan naar omslachtige methodes om toch te bereiken wat je wilt doen. Gelukkig maakt het bij deze extra uitdagingen niet uit of de kapitein blijft leven of niet, dus zo verspil je geen waardevolle tijd.

Helaas heeft Time Stall wat nadelen. Het gooien van voorwerpen is niet ideaal, want je kunt van tevoren nooit bepalen welke richting het precies op gaat. Vaak gebeurde het dat een doos een iets andere richting op ging dan wij origineel bedoelde. Je kunt deze dan niet terughalen en zult moeten hopen dat het werkt, of het level herstarten. Het tweede probleem is dat de game enigszins kort is. Er zijn uiteindelijk slechts acht levels en nadat je de oplossing hebt gevonden voor het redden van de bemanning en je de uitdagingen hebt behaald, heb je eigenlijk geen reden om het spel opnieuw op te pakken. Tot die tijd ben je wel goed zoet, maar dan is het ook klaar. Daarbij is de game weinig anders dan constant voorwerpen aan de kant duwen, dus verwacht geen complexe puzzels, al is het wel interessant om te kijken wat allemaal met elkaar gaat reageren. Ook zijn creatieve oplossingen niet vereist, dus als je puur de basisoplossingen gaat doen, zul je weinig uitdaging hebben. Het is dus aan jezelf om te kijken wat er allemaal kan om maximaal van de game te genieten.

Uiteindelijk weet Time Stall spelers uit te dagen dankzij de leuke puzzels. Het verhaal is grappig en het concept van vertraagde tijd is goed uitgevoerd. Het is wat aan de korte kant, maar met een adviesprijs van €14,99 heb je toch een paar uur puzzelplezier. Daarbij kun je ook lekker aanklooien in de levels wat het leuker maakt, maar zodra je alle puzzels hebt gedaan en de uitdagingen hebt behaald, zul je de game nauwelijks meer aanraken en dat is toch zonde. Het is zeker geen diepgaande puzzelgame, maar dankzij de charme van het spel en de verschillende mogelijkheden in levels blijft Time Stall toch even erg vermakelijk.

Time Stall is voor deze review gespeeld op de Oculus Quest. Het spel is exclusief voor deze headset.