Review: Gloria Bell

Stefan Manenschijn, 03 oktober 2019
Profiel
Gloria Bell is een uitstekende film die vooral gedragen wordt door de innemende personages van Julianne Moore en John Turturro. De herkenbare situaties zorgen, ondanks de teleurstellingen, toch voor een warm gevoel.

Gloria Bell (Julianne Moore, Still Alice) is een gescheiden vrouw van in de vijftig met inmiddels volwassen kinderen. Ze is druk bezig om haar vrijgezelle leven invulling te geven met onder meer yoga-lessen. Ondertussen struint ze de dansclubs in Los Angeles af, op zoek naar nieuwe liefde. Tijdens een van deze avonden ontmoet ze de charmante Arnold (John Turturro, Transformers: The Last Knight), voor wie ze als een blok valt. Hoe dit verder gaat, zien we in Gloria Bell van regisseur Sebastián Lelio (Gloria) die nu op Blu-Ray en DVD verkrijgbaar is.

De film is een remake van het Spaanstalige Gloria uit 2013, maar nu dus geschikt(er) gemaakt voor de westerse markt. Lelio probeert met deze film voornamelijk een portret neer te zetten van hoe het is om een nieuwe liefde in te gaan, wanneer je al een rugzakje hebt en slaagt daar, met behulp van een formidabele Julianne Moore, behoorlijk goed in.

De film moet het vooral hebben van de herkenbare situaties. Gloria is zo wanhopig op zoek naar liefde, dat ze eigenlijk zonder dat ze Arnold goed kent, zich helemaal geeft in hun relatie. Natuurlijk is daar de voorstelronde, of de angst daarvoor, bij de kinderen en andere familie, maar ook de zo herkenbare first-date en alles dat met kalverliefde te maken heeft.

Julianne Moore en John Turturro weten hun personages zo neer te zetten dat het niet moeilijk is je in hen te verplaatsen. Ze weten hun emoties goed over te brengen, waardoor ook situaties die je misschien niet zelf hebt meegemaakt toch herkenbaar, of in ieder geval voorstelbaar voelen. Dat gebeurt in de mooie liefdevolle momenten, maar ook op momenten dat de teleurstelling overheerst.

Wie een luchtige, snel gemonteerde film verwacht, komt echter wel bedrogen uit. Gloria Bell draait vooral om de situaties waarin beide hoofdrolspelers terechtkomen en conversaties zijn daarin het belangrijkst. Deze zijn van een uitstekend niveau en de gesprekken zijn boeiend genoeg om de aandacht erbij te houden.

Cinematografisch is er ook genoeg te beleven, waarbij vooral de shots in de clubs, maar bijvoorbeeld ook in Las Vegas erg mooi gefilmd zijn. Tel daar de klassieke danshits bij en er is voor het oog en oor ook genoeg te beleven.

Gloria Bell voelt, ondanks de momenten van teleurstelling, als een warme film, wat vooral komt door de innemende hoofdrolspeelster. Je voelt met haar mee en hebt het beste met haar voor. Alleen daarom is het al de moeite waard om deze film te gaan zien.