Review: Fitbit Versa 2

Marco Vrolijk, 18 oktober 2019
Profiel
De Versa 2 is een stijlvolle smartwatch met een uitstekende batterijduur van vijf dagen. Voor een relatief gunstige prijs heb je met de Versa 2 zowel een always-on horloge als een effectieve fitness- en slaaptracker in huis.

Fitbit bracht onlangs de Fitbit Versa 2 uit, als opvolger van de gelijknamige smartwatch van een jaar geleden. Fitbit is op dit moment een van de uitdagers van Apple op de markt voor smartwatches, maar ondervindt wat betreft fitnesstracking concurrentie van onder andere Huawei en Xiaomi. Deze nieuwe Versa 2 poogt voor beide markten veel te bieden. Zo heeft de smartwatch een AMOLED-scherm met always-on functie, spraakbesturing, uitgebreide fitnessfunctionaliteiten en als troef een accuduur van maar liefst vijf dagen. De prijs bij lancering is een schappelijke €199,99.

De Versa-lijn van Fitbit richt zich qua functionaliteiten op een breed publiek, maar het verfijnde design is bewust ook gericht op het aantrekken van vrouwelijke gebruikers. Vandaar dat wij ook graag de rosé-gouden variant met een standaard roze armband uittestten. Om te beginnen geeft onderstaand overzicht aan dat we hier met een volledige smartwatch te maken hebben, die qua functionaliteiten op gelijke voet staat met bijvoorbeeld de Apple Watch-serie:

 • 300×300 pixels touchscreen AMOLED display.
 • Always On Display (AOD) optie.
 • 5+ dagen accuduur, 2-3 dagen met AOD.
 • Spraakbesturing voor o.a. Whatsapp en Amazon Alexa.
 • Fitnesstracking met o.a. hartslagmeter, 3-assige accelerometer.
 • Ondersteunde apps o.a. Deezer, Spotify, Strava.
 • Tot 500 muzieknummers op interne opslag.
 • Tot 50 meter waterdicht.
 • Bluetooth 4.0 en WiFi 802.11 b/g/n.
 • NFC en Fitbit Pay.
 • Compatibel met Android en iOS.

Een belangrijk verschil met de vorige Fitbit Versa is dat er nu een AMOLED-display aanwezig is. Dit display is in onze ervaring helder genoeg om in de volle (september)zon nog af te lezen en heeft simpelweg een mooie kleurweergave. Vanaf ongeveer twintig centimeter afstand bekeken worden de individuele pixels in het scherm zichtbaar, verwacht dus niet dezelfde scherpte als op een premium smartphonedisplay. Aan de buitenkant is ook het aantal knoppen verminderd van drie naar één: de enkele knop heeft alleen nog ‘wake’ en ‘home’ als functie.

Door de enkele knop is het design nog wat gestroomlijnder dan de eerste Versa. De Versa 2 ziet er door een aantal ontwerpelementen erg verfijnd uit vergeleken met andere smartwatches. Ten eerste is de Versa 2 eerder breed dan hoog in tegenstelling tot de Apple Watch-serie, waardoor hij minder snel aan de boven- of onderkant van je pols uitsteekt. Hierdoor is de Versa 2 voor het oog compacter, ook al verschillen de dimensies in werkelijkheid niet veel. Er zit een klein, enigszins voelbaar randje in de overgang tussen het glas en de metalen behuizing, terwijl het bandje naadloos in de behuizing verdwijnt.

De Fitbit Versa 2 zit bijzonder comfortabel om de pols, wat volgens ons drie redenen heeft: de Versa 2 is zo licht dat je niet merkt dat je hem om hebt; het design met afgeronde hoeken zorgt ervoor dat hij zelden blijft haken in bijvoorbeeld kleding; en het standaard armbandje is van een soort plastic dat natuurlijk aanvoelt en geen irritaties veroorzaakt. Met de always on-display aan is het bovendien erg makkelijk om de tijd en de meest gangbare statistieken zoals je stappenaantal te checken. Zonder de always on-functie kun je de ietwat langzame smart-wake functie gebruiken, waarbij het scherm activeert als je de pols naar het gezicht draait.

Volgens de laatste keynote mag je bij de Apple Watch 5 blij zijn met een accuduur van achttien uur, maar de Versa 2 overtreft dit ruimschoots met een accuduur van vijf dagen. De Versa 2 gaat in onze ervaring inderdaad vijf dagen mee op één lading. Bij gebruik als horloge met de always on-display hebben we een accuverbruik van 10% gemeten op een werkdag van acht uur. Wanneer je hier workouts aan toevoegt zal de accuduur afnemen, maar waarschijnlijk minimaal twee dagen mee gaan.

De Fitbit Versa 2 beschikt over een aantal opties op gebied van gezondheids- en fitnesstracking. Via het scherm ben je na een enkele swipe in een menu waar je het type workout kunt selecteren. De opties zijn op een rijtje: hardlopen, fietsen, zwemmen, loopband, gewichten, intervaltraining, en een algemene workout. Wanneer je een optie selecteert, wordt vervolgens je gemiddelde hartslag, maximale hartslag, afstand, aantal verbrande calorieën en aantal stappen bijgehouden. Helaas heeft de Versa 2 net als zijn voorganger geen geïntegreerde GPS, waardoor je een smartphone nodig hebt voor bijvoorbeeld een hardlooproute in Strava. Andere apps die je tijdens je workout gebruikt, zoals Spotify, Deezer en de muziekspeler op het interne geheugen zijn ook via een enkele swipe te gebruiken.

Voor uitgebreide statistieken kijk je in de Fitbit app op je smartphone. De Versa 2 houdt continu bij hoeveel je beweegt en geeft bijvoorbeeld een waarschuwing als je te lang stilzit tijdens het werken. Op basis van o.a. je beweging en hartslag wordt ook een geschatte calorieverbranding weergegeven. Via de app kun je ook je water- en voedselinname bijhouden, wat uiteraard handig is wanneer je een streefgewicht hebt als je wilt afvallen of juist spiermassa wilt kweken. Dankzij de goede accuduur is bovendien uitgebreide slaapmonitoring mogelijk. Naast sporten en voeding is je slaapritme namelijk erg belangrijk voor je gezondheid. De Versa 2 geeft inzicht in je slaapduur, hoe diep je hebt geslapen en heeft de mogelijkheid een wekker in te stellen die je op een optimaal moment in je slaapcyclus wekt.

Een handige mogelijkheid is dat je via spraakbesturing op berichten kunt antwoorden. SMS- of Whatsappberichten komen via Bluetooth binnen op de smartwatch, waarna je via het touchscreen ‘reply’ kunt kiezen. Je neemt dan (in o.a. Engels of Nederlands) een antwoord op van ongeveer vijf seconden, wat in onze ervaring erg accuraat van stem naar tekst wordt overgezet. Tijdens het sporten kun je zo toch Whatsappberichten lezen en beantwoorden zonder je workout te verstoren. Overigens ondersteunt de Versa 2 ook Amazon Alexa, maar dit wordt in Nederland momenteel nog niet officieel ondersteund.

Tenslotte slaat Fitbit met het uitbrengen van de Versa 2 een nieuwe weg in. De smartwatch is er namelijk op gericht om een zo breed mogelijk inzicht in je gezondheid te geven, waarmee je in de visie van Fitbit op termijn zelfs over gezondheidsrapportages kunt beschikken om naar de huisarts mee te nemen. Hiertoe komt in 2020 Fitbit Premium uit met extra gedetailleerde gezondheidsmonitoring en gepersonaliseerde workout-video’s. Een minpunt is dat je bij het instellen van je Fitbit via de app verplicht toestemming moet geven voor het verzamelen en verzenden van je gezondheidsgegevens: niet iedereen zal daar blij mee zijn.

Concluderend beschikt de Fitbit Versa 2 over alle functionaliteiten die je anno 2019 van een smartwatch verwacht. Het hangt van de gebruiker af waar je de meeste waarde aan hecht. Zo zijn de slaapmonitoring en de verschillende fitnesstracking-opties voor iedereen handig, maar bijvoorbeeld de Deezer en Strava-ondersteuning zijn niet voor iedereen even interessant. Zelf zijn we erg enthousiast over de uitstekende batterijduur en de always on-display die de Fitbit Versa 2 bruikbaar maken als stijlvol alledaags smart-horloge. Ook de spraakbesturing is erg handig. De verplichting om je persoonlijke data te laten verzamelen en verwerken is echter jammer. Alles afgewogen is de Fitbit Versa 2 voor €199,99 een aantrekkelijke aankoop voor wie graag een premium wearable draagt.