Review: Rocketman

Stefan Manenschijn, 13 oktober 2019
Profiel
Rocketman is een erg geslaagde musical over het leven van Elton John. Dit interessante verhaal maakt samen met de mooie muziek en cinematografie een uitstekende besteding van je filmavond!

Vorig jaar werden we blij verrast door Bohemian Rhapsody, waarin het leven van de legendarische frontman van Queen, Freddy Mercury, werd gevolgd. Rami Malek vertolkte de rol van de kleurrijke zanger met verve en de film was een groot succes. Het is dan ook niet zo gek dat begin dit jaar nog een film werd uitgebracht met een kleurrijke zanger in de hoofdrol. In Rocketman volgen we Elton John die vertolkt wordt door Taron Egerton (Kingsman: The Secret Service). Weet hij samen met regisseur Dexter Fletcher (Bohemian Rhapsody) een net zo interessant portret neer te zetten?

Natuurlijk dringt de vergelijking met Bohemian Rhapsody zich meteen op, maar eigenlijk is Rocketman een heel ander type film. Waar eerstgenoemde de muziek brengt middels studio-opnamen en liveregistraties, is de film over Elton John juist een musical en dat werkt bijzonder vermakelijk.

Vergelijkbaar met La La Land veranderen verschillende scènes plotseling in een muzikaal intermezzo, waarbij ook plots een complete choreografie verschijnt. Dan blijkt ook hoe gevarieerd het oeuvre van Sir Elton John is en dat daarbij de keuze wordt gemaakt om sommige nummers net iets anders te doen om scènes te versterken. Dit zorgt ervoor dat alles als een perfect in elkaar passend geheel voelt.

Waar Bohemian Rhapsody nog wel werd verweten iets te braaf te zijn, gaan de makers van Rocketman geen zwaar onderwerp uit de weg. We worden geleid door het leven van een wereldberoemde ster, met alle ups en downs die daarbij horen. Zelfmoordpogingen, drank, drugs en ook machtsmisbruik komen allemaal aan de orde en vanzelfsprekend maakt ook de homoseksualiteit van Elton John een belangrijk deel uit van de film. De manier waarop deze onderwerp voorbijkomen, is ook erg treffend. Nergens wordt een oordeel gegeven aan de uitspattingen van de zanger, maar er wordt vooral getoond hoe het allemaal zover heeft kunnen komen. John wordt vooral geleefd door zijn omgeving en wordt daardoor zelf ook steeds minder voor rede vatbaar, zeker wanneer de drank en drugs vat op hem krijgen.

Cinematografisch is het ook allemaal erg hoogstaand en worden we getrakteerd op vele mooie shots en ook kostuums. Een leuk detail is dat we tijdens het kijken regelmatig onze bedenkingen hadden over de outfits waarin Elton op het podium stond. Tijdens de aftiteling bleek vervolgens dat deze dichter bij de werkelijkheid kwamen dan we ooit hadden durven denken.

Rocketman is een bijzondere verfilming van het bijzondere leven van een bijzondere zanger. Ondanks de zware onderwerpen wordt de film nergens te zwaar en is hij op sommige momenten zelfs erg luchtig. Tel daarbij de mooie muziek en fraaie beelden op en je hebt de perfecte besteding van je filmavond te pakken.