Review: Sony KD-55AG9 televisie

Marco Vrolijk, 23 oktober 2019
Profiel
Gemakkelijk gebruik, spectaculaire beeldkwaliteit en verrassend goed geluid maken de Sony KD-55AG9 een van de beste televisies van dit moment.

De Sony AG9 Master Series won tijdens CES 2019 twee onderscheidingen voor de beeldkwaliteit. Dat de AG9-serie op een van de belangrijkste elektronica-evenementen ter wereld in de prijzen viel, geeft al aan dat we hier met een echt toptoestel te maken hebben. De serie wordt gekenmerkt door OLED-beeldtechnologie, 4K-resolutie, en Sony’s ‘Acoustic Surface Audio+’, oftewel geluid dat door trillingen in het scherm zelf wordt geproduceerd. Wij hebben de 55-inch variant van de Sony AG9 een maand lang getest op gebruiksgemak en beeldkwaliteit.

Specificaties (KD-55AG9):

 • 4K (3840 x 2160 pixels) OLED-paneel.
 • 55 inch schermdiameter (tevens in 65 en 77 inch verkrijgbaar).
 • X1 Ultimate beeldprocessor.
 • 2,5GB RAM.
 • Acoustic Surface Audio+ audiosysteem met 2x20W en 2x10W vermogen.
 • HDR-ondersteuning (HDR10, HLG, Dolby Vision).
 • Aansluitingen: Composite, 4x HDMI, 3x USB 2.0, S/PDIF, Ethernet 100mpbs.
 • WiFi en Bluetooth 4.2.
 • Besturingssysteem: Google Android TV.
 • Ingebouwd Google Assistant en Chromecast.
 • Afmetingen: 710x1226x40mm zonder voet.
 • Gewicht: 23kg inclusief voet.

Bij het uitpakken en installeren van de Sony KD-55AG9 valt meteen op hoe strak het design van de tv is. Er zijn nagenoeg geen schermranden aanwezig: alleen de onderzijde heeft een iets dikkere rand voor een logo en de aan/uit-indicator. De bijgeleverde voet voor de tv is uiterst dun, waardoor de tv slechts enkele millimeters van de ondergrond komt te staan. Hierdoor gaat het toestel geheel in zijn omgeving op: er is alleen beeld zichtbaar en verder nauwelijks randjes of steunen. Bij montage aan de muur zou ook nagenoeg alleen beeld zichtbaar zijn, bovendien is de kast met elektronica aan de achterzijde ook slechts 40mm diep.

De installatie van de tv is vervolgens een eitje: de Sony KD-55AG9 draait op Google Android TV, waardoor iedereen die met een smartphone overweg kan geen enkele moeite zal hebben om de tv in gebruik te nemen. Er kan gemakkelijk via de menu-knop op de afstandsbediening naar het hoofdscherm genavigeerd worden om apps zoals Netflix, YouTube etc. te starten. De instellingen zitten gemakkelijk onderin het beeld, bijvoorbeeld voor het wisselen tussen HDMI-aansluitingen of het aanpassen van de beeld- en geluidsvoorkeuren: een druk op de instellingen-knop tovert deze instellingen zonder het beeld te verstoren aan de onderzijde naar boven. Voor wie de tv overweegt om ook veel op te gamen, is het handig om te weten dat de speciale beeldinstelling voor gamen de responssnelheid van het beeld tot zo’n 26ms terugbrengt. Voor het zoeken binnen apps zoals YouTube-filmpjes is de geïntegreerde Google Assistant handig, want met een druk op de afstandsbediening kun je hiervoor spraakcommando’s gebruiken.

Toen we de Sony KD-55AG9 voor het eerst aanzetten, viel de uitstekende beeldkwaliteit in vergelijking met een ‘standaard’ 4K-televisie meteen op. Om te beginnen zijn de contrasten en kleuren op de KD-55AG9 fenomenaal: een serie zoals Breaking Bad met veel sfeershots van de woestijn spettert van het scherm af. Zowel lichte als donkere delen van het beeld zijn goed zichtbaar en de OLED-techniek zorgt voor een fraaie zwartweergave. Ook met een normaal Netflix HD-abonnement is het beeld een stuk mooier dan wij gewend waren. Dit is het werk van de X1 Ultimate beeldprocessor, die HD-beeld ‘upscalet’ richting 4K-beeld en zaken zoals ruis automatisch onderdrukt. Het grootste verschil merk je bij het kijken naar digitale tv. Ook hier is het beeld vloeiender, de algehele scherpte verbeterd en zijn de kleuren mooier. Bovendien heeft Sony moeite gedaan om snelle beelden beter weer te geven, zoals een bewegende bal tijdens een voetbalwedstrijd. Hier moesten we bewust naar kijken om het verschil op te merken, maar het is er wel degelijk.

Het geluid van de Sony KD-55AG9 is tenslotte ook een prettige verrassing. We waren op voorhand erg benieuwd naar de Acoustic Surface Audio+ technologie, want deze houdt in dat geluid via trillingen in het scherm zelf wordt geproduceerd. Hierdoor komen dialogen letterlijk uit het beeld zelf, vanuit de locatie waar je naar kijkt. Alleen de erg lage tonen worden door twee sub-woofers aan de achterzijde geproduceerd. Wat ons opviel is hoe helder en vooral hoe volumineus het geluid uit de KD-55AG9 is. Wellicht doordat het scherm en het geluid direct op de kijker gericht zijn, komen de geluiden erg helder binnen. Ook zijn de basgeluiden wat ons betreft dik in orde voor bijvoorbeeld muziek, maar het is goed om te weten dat de tv in een volwaardig surround-systeem kan worden geïntegreerd.

Over het algemeen genomen kunnen we niet anders stellen dan dat de Sony KD-55AG9 een echte ‘next-level’ televisie-ervaring biedt. De tv is vloeiend in gebruik, ondanks dat er ‘maar’ 2,5GB aan RAM-geheugen aanwezig is. Wel is in een maand gebruik twee keer het geluid spontaan verdwenen: na wat onderzoek bleek dit te verhelpen door de stroom even van het toestel af te halen. Ook moest de WiFi-verbinding opnieuw worden ingesteld nadat de stoppen in de kamer een keer doorsloegen. Geen grote problemen, maar in de software kan dus wel eens een kleine storing voorkomen.

Op moment van schrijven is de 55-inch variant van de Sony AG9 Master Series, de Sony KD-55AG9 die we hebben getest, voor rond de €2099 verkrijgbaar. Wat ons betreft is dit een toestel waar iedereen elke dag opnieuw erg veel plezier aan kan beleven, mits je de middelen hebt om er een aan te schaffen. De tv is gemakkelijk in gebruik en levert een spectaculaire beeldkwaliteit, waardoor we deze zonder twijfel de volle vijf sterren toekennen.