Review: Nacon Revolution Pro Controller 3

Thom van den Hork, 13 november 2019
Profiel
De Nacon Revolution Pro Controller 3 lijkt op het eerste gezicht een bedrade versie van de Nacon Revolution Unlimited Pro, maar er zijn wel wat kleine verschillen te ontdekken. Het is uiteindelijk een prima oplossing als je niet al te veel wilt betalen en kunt leven met het feit dat je alleen bedraad kunt spelen.

Je hoeft Sony niets te vertellen over het maken van consoles, want de PlayStation 2 is de best verkochte console aller tijden. Daarnaast is de PlayStation 4 ook aardig bezig en is dat apparaat inmiddels in de top drie beland. Waar ze wat ons betreft iets minder goed in zijn, daar zijn de meningen overigens over verdeeld, is het maken van controllers. Terwijl iedereen is overgegaan op een asymmetrische layout, blijft Sony vasthouden aan hun symmetrische Dual Shock-controller. Gelukkig biedt Nacon een oplossing voor dit probleem, want de afgelopen jaren hebben ze verschillende alternatieven naar buiten gebracht. Zo kwamen ze begin dit jaar met de Nacon Revolution Unlimited Pro, maar daar hangt wel een flink prijskaartje aan. De Nacon Revolution Pro Controller 3 is een goedkoper alternatief, mits je kunt leven met het feit dat het niet draadloos is.

De Revolution Pro Controller 3 is de opvolger van de Revolution Pro Controller 2 en er zijn wat kleine verschillen te ontdekken. Zo heeft versie 3 afgeronde triggers en bumpers, terwijl die van versie 2 wat hoekiger zijn. Ook is de D-pad van versie 3 gewoon normaal, in tegenstelling tot het rondje van zijn voorganger. Het laatste grote verschil is dat de rechterjoystick niet meer bol is. De Nacon Revolution Pro Controller 3 lijkt hierdoor qua uiterlijk inmiddels behoorlijk veel op de Nacon Revolution Unlimited Pro en mist eigenlijk alleen de volume-knoppen. Een slimme keus van Nacon, want die controller viel behoorlijk in de smaak bij ons.

Is dit apparaat dan gewoon hetzelfde als de Revolution Unlimited Pro, maar dan enkel bedraad te gebruiken? Nee, niet helemaal. Zo ligt deze nieuwe controller net iets lekkerder in de hand, omdat het wat dunner is door het ontbreken van de accu. Ook lijkt er ander materiaal te zijn gebruikt, waardoor het iets gladder aanvoelt. Dit zijn beiden positieve verbeteringen ten opzichte van het draadloze model. Aangezien de Revolution Pro Controller 3 een stukje goedkoper is, moest Nacon wel ergens op bezuinigen. Zo kun je bij de draadloze variant de joysticks aanpassen in hoogte, maar dat hebben ze deze keer achterwege gelaten. Het kan gezien worden als een gemis, maar gelukkig kun je bij Nacon altijd enorm veel instellen via de software en dat is ook deze keer van toepassing. Het zorgt er uiteindelijk voor dat je niet heel lang stil zult blijven staan bij het ontbreken van de pro-functies.

De Nacon Revolution Pro Controller 3 is eigenlijk gewoon het kleine broertje van de Nacon Revolution Unlimited Pro. Het grootste verschil is dat deze controller niet draadloos te gebruiken is, maar gelukkig zit er een lange kabel bij. Daarnaast heeft dit model weer een aantal kleine verbeteringen ten opzichte van de draadloze variant. Zo ligt dit apparaat nog net iets beter in de hand en voelt het materiaal fijner aan. Door middel van de software is er weer een hoop in te stellen, maar hardwarematige aanpassingen kunnen alleen bij de Revolution Unlimited Pro. Er hangt gelukkig wel een heel fijn prijskaartje aan, want voor iets meer dan € 100,- kun je eigenaar worden van dit prima stukje elektronica.