Review: Little Big Workshop

Patrick van Meijl, 30 november 2019
Profiel
Little Big Workshop is een heerlijk ontspannend managementspel over het hebben van je eigen veelzijdige fabriek. Er is altijd genoeg uitdaging en blijft de gehele duur leuk door nieuwe technologieën en producten.

Bij management-/simulatiegames kijk je al vaak naar je onderneming vanuit een vogelperspectief, waardoor je je altijd een hogere macht voelt die toekijkt hoe je bedrijf zich ontwikkelt. Little Big Workshop speelt zich letterlijk af op een tafel in je garage met schattige speelgoedachtige poppetjes die voor je werken en producten voor je maken, waar jij op neerkijkt. Je begint met een paar kleine fabriekshallen en vanuit daar is het aan jou om je bedrijf te laten groeien en zoveel mogelijk winst te genereren door allerlei producten te maken. Wij gingen hiermee aan de slag en kwamen erachter dat dit heerlijk ontspannend en leuk is.

Nadat je je eerste machines hebt gekocht en wat arbeiders hebt aangenomen, begin je al snel met je eerste producten maken. Dit zijn simpele dingen als een stoel of een kastje, maar hiermee maak je wel goed kennis met het planningssysteem. Alvorens je iets maakt, zul je namelijk de productiestappen moeten uitdenken in een blauwdruk. Hiermee bepaal jij welke materialen en productiestappen je gebruikt om je voorwerp te maken. Dit is vanaf het begin af aan al erg leuk en wordt des te leuker naarmate je blauwdrukken geavanceerder worden. Al snel zul je verschillende aftakkingen hebben die samenkomen.

Natuurlijk moet het product dan nog gemaakt worden. Dit vereist ook weer wat denkvermogen, aangezien je je fabriekshallen moet inrichten met machines en arbeiders. Beiden kosten geld, moeten onderhouden worden en moeten logisch ingezet worden. Als je te veel freesacties hebt en te weinig freesbanken, zal je productie er flink op achteruit gaan. Daarnaast kun je ook niet te veel machines in dezelfde ruimte plaatsen, want dat maakt de werknemers ongelukkig. Wat plantjes plaatsen doen dan wonderen om je werknemers gelukkig en productief te houden. Je moet dus bij iedere machine die je koopt goed nadenken over alle aspecten die erbij komen kijken en dat blijft leuk.

Uiteindelijk zit de progressie en uitdaging van Little Big Workshop in de opdrachten die je krijgt van klanten en de technologieboom waarmee je nieuwe dingen ontgrendeld. De opdrachten hebben vaak een vereiste tijd waarin ze afgerond moeten worden, waardoor ze een goede planning nodig hebben. De technologieboom geeft je redelijk wat nieuwe machines en producten om te maken, maar dit levert tegelijkertijd complexere planningen op. De moeilijkheidsgraad heeft een fijn tempo, waardoor je nooit overweldigd zult worden, maar tegelijkertijd wel uitgedaagd blijft.

Uiteindelijk zul je zo’n dertig uur bezig zijn met Little Big Workshop alvorens je het meeste ontgrendeld hebt en je fabriek zo groot mogelijk is. Dit is zeer schappelijk voor de prijs van twintig euro en wie weet komt er nog (gratis) DLC om de speelduur te verlengen. Wij hebben de volledige tijd genoten van de schattige poppetjes die allerlei producten voor ons maakten en deze verkochten. De progressie is goed door nieuwe technologieën, lastigere blauwdrukken en toenemende chaos. Daarnaast blijft het bevredigend om nieuwe producten eindelijk te kunnen realiseren en veel winst te maken. Voor iedereen die een ontspannend spelletje zoekt waarin je je eigen fabriek kunt managen: kijk niet verder en koop Little Big Workshop.

Voor deze review speelden wij Little Big Workshop op pc. Het spel is exclusief verkrijgbaar voor pc.